2012. november 1., csütörtök

Mákvirág borház (Révfülöp, Petőfi S. u. 4.)

A magyar borturizmus kedvelt célpontjai azok a pincészetek, melyek vendéglátásra is berendezkedtek. Villányban, Tokajban, a Balaton környékén szép számmal akadnak ilyen pincészetek Bock Józsefétől a Disznókőig, ahol egy tízvalahány tételes, embert próbáló borkóstoló után jól is lakhatunk a magyar konyha remekeivel. E pincék során gyarapítja a Mákvirág Borház. A tulajdonos Varga György pincészetének - Kál - Vin – a szőlők Káli medencei elhelyezkedésére utaló ötletes nevét már a Rohály Gábor-féle Borkalauz első, 1995-ös kiadásából megismerhette a borszerető közönség.
Mi a Nyitott Pincék Napja alkalmából tettük tiszteletünket náluk. Szívélyes fogadtatásban volt részünk, a házigazda érkezésünkkor rögtön félretette a fűnyírógépet s máris a pincében találhattuk magunkat. Varga úrtól, 
aki egyben a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesületének elnöke, megtudhattuk, hogy a Mákvirág Borház nevét a 100 évvel ezelőtt élt egykori tulajdonosáról kapta, aki kedvelte a kicsapongó életmódot s a helybeliek így a Mákvirág nevet ragasztották a házra. Tavasztól őszig várják a bor szerelmeseit jó borokkal és házias ételekkel.

A fajtajelleges és kiváló ár/érték arányú borok megízlelése után úgy döntöttünk, hogy a konyhát is kipróbáljuk s utána megyünk tovább az Ódon pince irányában. Roston sült pulykamellet rendeltünk rizibizivel, 
valamint fokhagymás csirkecombfilét parasztos burgonyával és gombamártással. 

Nem volt könnyű dönteni, hiszen igen kedvező árfekvésben kínálta magát egy sor izgalmas étel a grillezett csülöktől elegészen a rokfortos karajsteakig. 

Máraira emlékezve a ház olaszrizlingjét ittuk a kitűnő lakomához. Méltatlan volna kákán csomót keresni, maradjunk hát annyiban, hogy kiváló élménnyel gazdagodva folytattuk a bortúrát s jó szívvel tudjuk másoknak is ajánlani a révfülöpi pihenőt.

 Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
A Mákvirág pincében 2006. június 4.én jártunk.

Saját honlapot nem leltem, de egy rövid Google-os keresés alapján úgy tűnik, hogy a borozó-étterem még ma is működik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése