2012. november 2., péntek

Kogart (Andrássy út 112.)



A mindkét politikai oldal ínyencei által nagyra becsült Molnár B. Tamás nevével fémjelzett Alexandra Étteremkalauz útmutatásait érdemes figyelembe venni: ha e Kalauz által legalább 12 ponttal jutalmazott helyre ülünk be (24 van belőlük országszerte, ebből 7 vidéken: nem sok, nem kevés), nagy csalódás nem érhet. A számunkra még hátralevő négyből a 12.5 pontos Kogartot a minap sikerült végre meglátogatni. 

A beltér elegáns, a kiszolgálás egyszerűen kifogástalan, az árak a hely színvonalához képest barátságosak, délben pedig 1990 ftért magas színvonalú két fogásos menüt kínálnak. Mi éltünk is a lehetőséggel, s ettünk a menü keretén belül bajai halászlét 

valamint aszalt paradicsommal töltött csirkemellet krumplipürével, 
továbbá kecskesajttal töltött lazacot uborkasalátával 


és thai bélszínsalátát.
Főételeink érkezése előtt kaptunk négyféle jó állagú, jó ízű házikenyeret jóféle vajjal, egy-egy bagette-nagyságú szeletet mindegyikből, de örvendtünk, hogy nem többet, mert ezzel akár jól is lehetett volna lakni. 


A megfelelő időben érkezett ételek egytől-egyig igényesek voltak, mind a tálalás, mind a konyhai kivitelezés szempontjából, jó ízű, jó állagú fogások kerültek a tányérjainkra.
A keret szorításában csak a halászlé tálalását emelném ki: alul volt a megfelelően megfőzött gyufatészta, rá hámozott sült paprikacsíkok kerültek, melyekre egy darab jó állagú pontyfilét helyeztek, ezt öntötték le a vendég asztalánál az egyébként tiszai zsánerű, passzírozott, jó ízű, megfelelő koncentrált lével. Szóba került, hogy meg szoktuk kóstolni egymás ételét, mire külön kérés és kommentár nélkül mindkettőnknek kanállal terítettek, ami apró, de igen jóleső figyelmesség volt. Azt is értékeltük, hogy a volánnál ülők többféle házi limonádéból is választhatnak. A felszolgálási díj intézményéért nem rajongunk, jobb szeretjük magunk megszabni a borravaló mértékét, de egyrészt itt biztosan megítéltük volna a felszámolt 12%-ot, másrészt egy bizonyos szint felett ez már sajnos bevett szokás.
Konklúzió: a Kogart jó híre és szakmai presztízse teljes mértékben megalapozott, csak ajánlani tudjuk e helyet mindenkinek.

Dorozsmai Endre

A szöveg a  Demokrata számára készült.
A Kogart étteremben 2011. július 4.-én jártunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése