2012. október 30., kedd

Kicsi San (Micul San) (Arad, Templom u – jelenlegi Lucian Blaga - 10.)



Aradon van egy sarok, a hajdani Templom utcában, ahol az éttermek nem tudnak megmaradni. Valaha működött itt egy görög étterem, ahol egy kerek órát vártunk arra, hogy kihozzák az ételeinket, de nem biztos, hogy ezért zárt be, működött szolárium, annak sem sikerült stabilizálnia a helyzetét, utána egy gyros-t és hasonló gyorséttermi ennivalókat kínáló üzlet, mely szintén nem élt sokáig. Jelenleg még a gyros-os a felirat látható, de bent már rég nem üzemel semmi. Nyáron az aradi városnapok idején e sarokra kiállítva láttam egy izgalmas reklámot, mely egy haléttermet népszerűsített, ahol többek között cápát, harcsát, pontyot, békacombot, krokodilt lehet enni, s ami külön jól esik egy elrománosodott városban ahol a Sellgros-t valamint a kifejezetten magyar éttermeket leszámítva senki semmit ki nem ír magyarul, hogy minden étel neve szerepelt a mi nyelvünkön is a reklámtáblán.
Nos, ezek után rögtön a pár méterre fekvő étterem felé vettünk az utunkat, de mint kiderült a működtetők kitelepültek a városnapokra. Ki is mentünk, de végül csak némi haltepertőt ettünk, amivel nem voltunk teljes mértékben megelégedve, az alapanyag jó volt, de mivel a pontypatkó alsó szárából készítették, ahelyett, hogy a filédarabokat irdalják, bizony ügyelni kellett a szálkákra, továbbá nem is sütötték ropogósra, hogy tepertő jellege legyen. S akkor még nem szóltam a kliensek által is megtekinthetővé tett igencsak használt olajról.
A minap viszont sikerül egy teljes ebédre beülni. A berendezés egyszerű, a helyiség kicsi, a dekoráció a halászéletet idézi: nádburkolat, hálók, bográcsok, halfejek. 


Az étlap 

jóval szélesebb, mint amit valójában kapni lehet, sikerült több olyan ételt is kérni, ami kifogyott, vagy amit már nem tartanak egyáltalán, így nem kaptunk krokodilt, pedig a magas ár dacára kipróbáltuk volna (10 dkg 40 lej, míg a legtöbb hal tíz dekája 3 és 10 lej között van), de hiába kérünk tintahalat, sós lében marinált pontyot, polipot, spirálozott krumplit, harcsakarikákat. Végül rendeltünk asztaltársammal egy szegedi halászlevet, egy halból és zöldségből készült csorbát, egy szép pisztrángot egészben sütve, két békacombot rántva és négy kagylót. A békacombot és a kagylót jégbe fagyva hozta ki a tulaj, aki alapszinten kommunikál magyarul is, abból választottuk ki a nekünk tetszőt. Az ígérte, hogy mire megesszük a levest, meglesz a második, ami persze nem sikerült, de ezt nem vettük rossz néven. A halászlé lehetett volna intenzívebb ízű, Szegeden azért jobban készítik, de így sem volt élvezhetetlen. A csorba
kifejezetten jó volt, a lestyán kellemes aláfestést adott neki, az viszont mindkét esetben problémás volt, hogy a hal jócskán túlfőtt. Az, hogy nem kaptunk a fél liternyi leveshez egy egész patkót, mondjuk úgy, hogy érthető, hiszen mit várhatunk 7-8 lejért, amikor egy halászlé alapjáraton ennek a kétszeresébe kerül. Így is értékeltük, hogy a 400g-nak ígért leves több volt, hiszen a fél literes bográcsot szinte tele merték. A leveshez ecetes erős paprikát és egy távolkeleti ízvilágot idéző olajos csípős szószt valamint négy szép, friss zsömlét kaptunk, amit teljes egészében meg is ettünk  Értékeltük azt is, hogy a pisztráng friss volt, s a fagyasztott árunak sem volt hűtőíze. 
A kagylónak jót tett volna egy pár cseppnyi vajas citromos öntet. A rántott békacombhoz kapott majonéz iparinak tűnt s valamilyen érthetetlen okból hajastul vagdosták bele a citromkockákat. A pisztránghoz érdekes, lilás színű, de finom, tejfelalapú muzsdélyt hoztak, ami mint kiderült az egészen apróra turmixolt lilakáposztától nyerte a színét. Köretnek végül hercegnőburgonyát kértünk, ami mirelitáruból származott, őszintén szólva nem is számítottunk másra.
Kértünk sört, ami kis várakozás után érkezett, a tulaj a kisfiát menesztette a szomszédba, aki egyébként békésen írta a házi feladatát az egyik asztalnál és illedelmesen köszöntött minden vendéget. A zenét is jól megválasztották, a hatvanas-hetvenes évek magyar slágereit hallgathattunk az ott eltöltött bő óra alatt, részben olyanokat, melyeket önként és élvezettek hallgatunk egyébként is, Illést, Omegát, Metrót, Generált, Bergendyt, részben pedig ízlésvilágunktól távol álló, de a mai zenének nevezett rettenethez képest egész barátságos giccsdalokat a Szécsi Pál-Aradszky László-Kós János vonalból. Mint megtudtuk, az ételek zömét frissen készítik el, de csak Fast foodként üzemelhetnek, mert nincs mosdójuk. Sajátos jogi szabályozás, elvégre a gyorséttermekben is épp annyira szükség lehet a mellékhelységre, mint egy étteremben, no de legyünk jóindulatúak s örvendjünk annak, hogy a Kis San (Micul San) nevű gyorsétteremben tilos a dohányzás ellentétben az éttermek zömével. Házhoz is szállítanak Arad területén, 100 lej rendelés felett a szállítás ingyenes. Hogy 100 lej alatt mennyi a szállítás, arról nem szól a reklámlap, a tulaj azt mondta, hogy az egyik taxi-vállalattal van szerződésük, így vélhetően a szállítási költség megegyezik az adott távolság taxiköltségével.
Összegzésként asztaltársammal konszenzusban megállapítottuk, hogy örömteli mindenféle halétterem megnyitása, elvégre a hal azon kevés alapanyagok egyike, mely egyszerre egészséges és finom, olyan étterem megnyitása meg különösen jó hír, mely hiánypótló mind a zenei aláfestés, mind a kínálat tekintetében. S ha netán beindulna az üzlet és sikerülne a választékot kitölteni, az lenne maga a kulináris szenzáció.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése