2012. november 7., szerda

Kukorica csárda (Balatonföldvár, Budapesti út 41)

A Kukorica csárda Balatonföldváron azon kevés Balaton-környéki vendéglő közül való, mely egész évben nyitva tart. Mint az étlapról megtudtuk, komoly protokollvendégek jártak már ott előttünk, miniszterelnökök, államelnökök, többnyire a Távolkeletről. A hely azt adja, amit ígér, s amit vélhetően harminc esztendővel ezelőtt is adott. 



Kedves, gyors kiszolgálás, szívmelengető rusztikus hangulat, nádtető, a magyar népi kultúrát idéző dekoráció, különösebb kulináris izgalmat nem jelentő korrekt ételek, közepes árak, cigányzene mellett. Ezutóbbinak nem vagyok nagy rajongója (a népzenének annál inkább), de most a maga kellemes, tolakodásmentes diszkréciójával kifejezetten kellemes aláfestésként szolgált ebédünkhöz. A falon lógó, merített papírra nyomott felirat leszögezi, hogy Európa adósunk, ami nagyon is igaz, és rokonszenvvel néztük az ott parkoló s alighanem az étteremhez tartozó autón is a „Justice For Hungary” matricát, mely jogos imperatívuszt kifejező betűk Magyarország s Csonkamagyarország körvonalait fogták közre.
Rendeltünk vaslapon sült sajtokat, 
szintén vaslapon sült zöldségekkel (paprika, padlizsán, cukkini, paradicsom stb. igen kellemes kakukkfű-domináns ízesítéssel), továbbá fogast citromos-kapros mártással és vajas petrezselymes burgonyával.
 A mártás lehetett volna könnyedebb is, persze a tejszínredukció költségesebb és macerásabb eljárás, mint a hagyományos liszttel sűrítés. Az árak megfizethetőek, az adagok elfogadhatóak voltak.
Nem kizárt, hogy alkalomadtán még benézünk egy halászlére s egy ropogós kacsasültre. 

Dorozsmai Endre 

A szöveg a Demokrata számára készült.
A Kukorica csárdában 2007. április 29.-én jártunk.

Ahogy honlapot nézem az időutazás ma is tart, s fenti írásom nem vesztett semmit aktualitásából.
Mi több, öt éve rendelt ételeinket is megleltem az aktuális étlapon minimális különbséggel.

                                   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése