2012. október 26., péntek

A szerelem bora – a szekszárdi



A szekszárdi bornak konjunktúrája van. A borszeretők, amatőr borszakértők internetes megnyilatkozásait, a borszakírók, sommelier-k eszmefuttatásait olvasva úgy tűnik, hogy e borvidék áll jelenleg a vörösborivó közönség érdeklődésének középpontjában. Tény és való, ha megnézzük, hogy hol jelentek meg a legnagyobb számban új termelők, nem ritkán a semmiből, akkor bizony Szekszárd szállította a legszebb történeteket. A szekszárdi hatok mellé (Takler Ferenc, 
Vesztergombi Ferenc, Dúzsi Tamás, 
Vida Péter, 
Heimann Zoltán 

és Sárosdi Ferenc) már a kétezres évek első felében felzárkózott a Szent Gaál kastély, Sebestyén Csaba, Mészáros Pál, a Bodri pince, az utóbbi években viszont csak kapkodhattuk a fejünket, hogy korábban nem „kóstolt”, nem hallott borászok milyen minőségű borokkal jelentkeznek egyre-másra. Eszterbauer János, Posta pince, Merfelsz Pince, Németh János, Szeleshát, Borműhely, Bősz Adrián nevét tanulhattuk meg s a sor még nem ért véget. A képsorozat a tusványosi borsátorban készült, 206-ban, 2007-ben és 2011-ben, a képeken Takler András és Takler Ferenc, majd Tőkés László, Dúzsi Tamás és Csizmadia András, ezután Vida Péter s az utolsó képen Heimann Ágnes, Baranyai Gyöngyi és Heimann Zoltán.

Az utóbbi években a szekszárdiak is megrendezik évente a maguk budapesti bemutatkozó kóstolóját valamely jeles helyszínen, ahol jobbnál jobb borokkal kápráztatják el a nagyérdeműt. A szekszárdi bor Hamvas Bélát is megihlette. A Szekszárdnak címzett fél oldalból hadd idézzünk most másfél bekezdést.
A szekszárdi kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám, erejének és szépségének teljességében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen édes tűzzel.
A Szekszárdi a lakodalom bora. Ez emeli át a menyasszonyt a házasságba. A merő tiszta Vénusz-bor.” - írja Hamvas Béla „A bor filozófiájában” s bizton nem azért, mert a mai „internetto-s hüjesírás” x-szel írja Csíkszeredát és Szekszárdot egyaránt.
A szekszárdi bor tüzes, amit lehet költőien is értelmezni, de van neki egy teljesen prózai oka is: a szőlőt igen komoly mustfokokkal szüretelik, így meglehetősen gyakori az átlagnál magasabb 14-15-16 alkoholfok a borokban. Ami viszont megejtő a szekszárdi vörösekben, hogy a hatalmas test, a gazdag beltartalom, és nagy koncentráltság miatt szinte soha nem lóg ki az alkohol a borból. Hogy a kóstoló végére egyesek elkótyagosodnak, az igaz, főleg, ha a borász a megszokott 7-10 palackos borsor mellett hordóból is megmutat ugyanennyi tételt. De hát sebaj, a foglalkozás eléri így a célját, ahogy azt Pálos Miklós, a Borműhely tulajdonosa és borásza szokta mondani. Elvégre a borkóstolónak – feltéve, hogy nem köpi ki a bort – legalább az eshetőleges szándéka kiterjed a Hamvas Béla által magasabbrendű józanságnak nevezett mámor elérésére.
A szekszárdi borászok jó úton haladnak, minden tekintetben. Korrektül árazott, magas minőségű boraik ott vannak a magas gasztronómiában, a szaksajtóban, a borínyencek asztalán. S ami a legnagyobb szó: egyre közelebb jutnak a szekszárdiság megfogalmazásához, ahhoz, hogy ne egy külföldi borvidéknek legyenek a magyarországi lenyomata, hanem saját stílust, saját arculatot jelenítsenek meg a világ borászati térképén. Ehhez a sajátos terroiron kívül segítségükre van egy magyar fajta is, a Kadarka, mely Csipkerózsika álmából ébredve egyre szebb tételekkel örvendezteti meg a borfogyasztókat. Csak így tovább! 

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Naplóban jelent meg 2011 elején. A benne foglaltakat aktuálisnak érzem, így nem módosítottam a szövegen semmit.
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése