2012. szeptember 9., vasárnap

Korzó Pub (Sepsiszentgyörgy)



Szeretjük az íreket. Konok következetességgel és elszántsággal kivívták az angol világbirodalommal szemben, hogy saját országuk legyen. S amellett, hogy mintaértékű a szabadságvágyuk és bátorságuk, világot hódít a zenéjük, a táncuk, a sörük, a whiskey-jük s a birkagulyásuk. S ami mindehhez keretet adhat: a pub-kultúrájuk. A pubos dizájn rendszerváltás utáni térhódítása egyik ritka példája annak, amikor divatossá válik valami szép, élvezhető, emberközeli. A pubok berendezése mondhatni minden esetben személyes, otthonos, hangulatos, az itt elköltött sörök élvezeti értékét az is növeli, hogy meghittség, intimitás lengi körben asztalunkat. 
 Legutóbb az Igazság napja rendezvény után vettük be magunkat a Sepsiszentgyörgy központjában nyílt Korzó névre hallgató pub-ba. Ír sör csapon sajnos épp nem volt, de üveges többféle is. Emellett kedves a kiszolgálás, hangulatos a beltér, széles a választék és elfogadhatóak az árak. Csapolva szűretlen Holsten búzasört ajánlottak, az viszont kifogástalannak bizonyult, mind hőfokra, mind ízre – nem mindenütt az! - s ezt nemcsak azért találtuk így, mert a tüntetés ideje alatt tilos volt a környéken sört árulni s már erősen megtikkadtunk, mire a komló s a malátázott gabona találkozásának eme csodás szubsztanciáját rejtő korsó az asztalunkon landolt.
A Korzóban ebédelni is lehet, kínálnak ír ételkülönlegességeket, s ha a gulyást birkából készítették volna, tán el is csábulunk egy fogás erejéig. Vannak még fél kilós, mindenféle jóval megtöltött szendvicsek, úgymond mexikói ételspecialitások, pizzák, kiadós saláták s néhány nemzetközi klasszikus, mint a gyros. 
Az egyes ételek mellé fotót is mellékeltek, aminek alapján leszűrhettük a következtetést, hogy a mexikói ételek itt sem hasonlítanak túlságosan eredeti változatukra, úgyhogy végül egy lényegében elronthatatlan gyros-tálat és egy frutti di mare pizzát rendeltünk. A gyros tálhoz lepény helyett helyben sült pizza kenyeret adtak, ami az étkezés csúcspontját jelentette. 
 De korrekt volt a vékonyra vágott és megfelelően hőkezelt csirke apróhús (a fűszerekkel lehetett volna bátrabban bánni) s a saláta is. A sült krumpli sajnos mirelit volt és nem is készült frissen, de gonddal sem. A pizza tésztájával nem volt gond, de a paradicsomszósz valami zavaró készterméknek bizonyult, a feltét pedig nem meglepő módon gyenge minőségű mirelit cucc. 
 S erre nem válasz az, hogy nincs már tengerünk, mert az ezer szempontból kárhoztatható globalizmusnak annyi pozitív hatása van, hogy minden nagyvárosban gond nélkül be lehet szerezni korrekt minőségű tengeri herkentyűket, sőt a szállítás egyszerűsödése és gyorsasága révén ma könnyebb friss halhoz jutni mondjuk Budapesten, mint amikor még kijáratunk volt az Adriára.
No de a pizza is elfogyott, s fokhagymás zöldfűszeres tejfelt pedig, amit egyébként jobb lett volna a műparadicsom helyett alapként a tésztára kenni, kifejezetten szerettük, abba mártogattuk a gyros pizza-kenyerét. Összességébén, a konyha esetlegességei dacára is, jól éreztük magunkat a Korzó pubban, talán legközelebb megkóstoljuk a Guinness sörrel főzött ír marhagulyást.

Dorozsmai Endre  

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése