2012. szeptember 19., szerda

Fehértói halászcsárda (Szeged, az 5-ös út mellett, közvetlenül az autópályára való felkanyarodó után)



Úgy emlékszem, hogy a Fehértói halászcsárdáról már írtam a Demokratába, de sehogy nem sikerült nyomára adni a szövegnek, így aztán rekonstruálom tapasztalataimat a blog számára is. Kezdjük ott, hogy az elmúlt tíz évben több ízben is megfordultunk a szegedi halászléfőzés eme fellegvárában, ahol a világ talán legnagyobb halászléfőző bográcsát őrzik, mely bevetésre is kerül minden évben a szegedi halászléfesztiválon. 

A csárda atmoszféráját kifejezetten kedveljük, van kilátótorony, ahonnan rálátni a csárda környékére és a tavakra, ahol tenyésztik a tányérra kerülő halakat,





a falon hajdani használati tárgyak, rusztikus, szeretnivaló hangulat kívül és belül. 



A hely igen népszerű, jártunk már úgy vasárnap délben, egy hideg, ködös napon, hogy nem kaptunk helyet, pedig a csárda befogadóképessége átlag feletti.
A választék bőséges, klasszikus csárda-jellegű, néhány olyan fogással, mely nem általánosan elterjedt (birkapörkölt, halas palacsinta, túrós-béles, mákos nudli, egészben sült pecsenyekacsa). Korrektnek tartom, hogy az étlapon jelzik, hogy a harcsa, az „a.harcsa” vagyis afrikai harcsa, s nem adnak a jóval drágább szürkeharcsa helyett jóval olcsóbb pangasiust, mint annyi helyen. Kevésbé díjazzuk azt megtévesztő fantázianevet, hogy „Halak Tiszából Dunából”, amikor a tányérra tenyésztett halak kerülnek.
Sok mindent ettünk már itt, a halászlé 
minősége változó, jellemző, hogy nem halra utaló markáns íz is van benne, nem csodálkoznék, ha pörköltszafttal tennék karakteresebbé a levet. A halászlébe főzött hal hol üde, friss, jó állagú, hol pedig száraz, érdektelen. A haltepertő mindig finom, 
a „Halak Dunából-Tiszából” című ételkompozíció, amit többször is rendeltünk, mindig jó volt, a halak itt frissek és önazonosak. 8-10 éve amikor először látogattunk ide, a vegyes tálon fogas helyett karfiolt rejtett az Orly bunda, a cigánypecsenye pedig hidegen érkezett. Amikor kérdezte a pincérünk, hogy minden rendben van-e, jeleztük finoman e két problémát. Engesztelésül a társaság mind a négy tagja kapott egy ajándék somlói galuskát.
Összességében hibáival együtt is olyan hely a Fehértói, ahová szívesen benéz az ember, nekem tíz év átlagában pozitívabb tapasztalataim voltak itt, mint a szintén Frank Sándor által tulajdonolt Sótartóban, ahol még olyan is megesett – igaz régecskén, konkrétan 2003. október 6-án - hogy zavaros, megromlott bort hoztak ki, amit egyébként kérésre visszavittek, de nem jöttek zavarba egy pillanatig sem s nem törték magukat egy bocsánatkérés erejéig legalább, hogy elfelejtsük a botrányos gixert. A Fehértói halászcsárdát tehát tudom ajánlani s az sem mellékes, hogy legutóbbi látogatásunk alkalmával a legtöbb étel rendben találtatott, persze egyik fogás ekkor is langyosan került az asztalra. Készséggel elhiszem, hogy nem könnyű 3-4-5 fogást frissen tálalni, de másoknak sikerül. Utána kellene nézni, hogy hogyan.
Egy szó, mint száz, ha reális igényekkel érkezünk, jó esélyünk van elégedetten távozni.

Dorozsmai Endre 

Értékelés tízes skálán:
Atmoszféra: 9
Kiszolgálás: 8
Konyha: 7

Értékelés GM skálán: 8.5
Tényleges GM pontszám: nem volt tesztelve
Alexandra pontszám: a 2011-es Kalauzban szerepel a vendéglő, de nem érte el a 11 pontot, így nem lehet tudni, milyen teljesítményt nyújtott.

3 megjegyzés:

  1. Valószínűleg szerencsénk volt, hogy a Frank-csárdákban korábban nem futottunk bele gyenge ételekbe, a desszertek hiányosságai annyira nem zavarnak egy csárdában. A szerencse máig tartott...
    Az egyik kedvencem a fővárosban a Szegedi. Az erős nyitás óta érezhető egy fokozatos, nem markáns romlás (5-6-szor voltunk ott), ma viszont a halászlé kissé más ízű, nagyon sűrű, és aligha véletlenül brutálisan csípős volt, a kis adagban alig volt halfilé, az is a korábbiakhoz képest szétfőzve. A csusza egyes darabjai üvegesre száradva landoltak előttünk, a pörc elkészültének idejét nem szívesen tippelném meg, az a. harcsából készült paprikás leginkább valamiféle menzakajára emlékeztetett. Úgy tűnik, bedarálja a helyet az egyre inkább csoportokra-turistabuszokra alapozott vendégcsalogatás.
    Egy jó dolog is történt, tegnap megkóstoltam a halászlevet az Atakámban, így újra van egy hely Budapesten, ahová szívesen megyünk hallevezni.

    VálaszTörlés
  2. Az Atakámban étlapra került a halászlé vagy napi ajánlat volt? Én is szerettem a helyet, bármikor örömmel elmennék oda újra. Budapesten a legemlékezetesebb halászlét a Babelben ettem. A Bockban még nem jött össze, de tervbe van véve az is. Az Árpád úti Öreghalászban voltál-e? Nagyon tisztességes, házias, fősodratú konyhát visznek, külön kiemelném a halak frissességét. A halászlé is finom volt. Sokkal jobb, mint bármikor a Sótartóban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pardon, külföldön voltam...
      Atakám: étlapon volt, de csak azért ettem ebédmenü helyett, mert a tulajdonos nagyon ajánlotta.
      Öreghalász: még nem is hallottam róla, de köszönöm a tippet, megnézem hamarosan. A halászlé édesanyám egyik kedvence, ha magamtól nem jutna eszembe.

      Törlés