2012. július 16., hétfő

Rézkakas (Sepsiszentgyörgy, a Csíki utca központi bejáratával szemben)


A mértékadó európai étteremkalauzok, a Michelin és a Gault Millau mereven konyha-centrikusok. Ami korrekt abból a szemszögből, hogy elismeréseik a szakácsszakmát orientálják, egy Michelin-csillag vagy egy Gault Millau-sapka elsősorban a séf büszkesége. Sajátos is lenne, ha egy háromcsillagos séf megítélését az határozná meg, hogy milyen a belső tér kiképezése és az éppenséggel tetszik vagy nem a michelin-tesztelőnek.
A mindennapi ember logikája másképpen működik, igényrendszere másképpen alakul ki. A csapnivaló kiszolgálás egy mégoly remek ebédet is taccsra vághat, a bensőséges környezet pedig csáberő lehet akkor is, ha a konyha közepes. Ezutóbbi kategóriába tartozik a sepsiszentgyörgyi Rézkakas vendéglő. A látványelemként hangsúlyos belső gerendázat impozáns, értelmet és életet ad a hatalmas belső térnek, a rusztikus hangulat kellemes ellenpontja a megannyi, művészi szinten elkapott fekete-fehér fotó különböző jazz- és blues-zenészekről. 
 Ha e zenészek alkotásai szólnának a háttérben, az még emelhetne a hely barátságos atmoszféráján. Tartanak két jó villányi bort a Bock pincétől, továbbá Egri Leánykát valamint Törley pezsgőt, ami dicséretes, bár a paletta szélesíthető, hiszen egyre több magyar bor kapható gond nélkül Székelyföldön.
Az étterem kedvező áron, mindössze 15 lejért kínál háromfogásos menüt népszerű, kiadós ételekből, a napi ajánlatot bárki meglelheti a honlapon, melynek címét nem kell sokat keresni, magát adja: www.rezkakas.ro. Az állandó étlap zömmel a régió standardjait hozza, ahová lassan a pizzát is be lehet sorolni. Ami szembetűnő, az a helyenként extrémül alacsony ár. 20 deka rántott halfilé, még ha pangasius, akkor is brutálisan olcsó 8 lejért, de fél liter csülkös bableves 7 lejért, 20 deka sült csirkemáj 7 lejért szintén meglepően kedvező.
Mi kértünk egy parasztcsorbát (8 lej), továbbá tört paszulyt, 
 amit sült hagymakarikával kínálnak (11 lej), valamint Kakas tálat (25 lej), amit inkább Rézkakas-tálnak neveznék, hiszen csak csirkehúsból készült ételek vannak rajta, s vendég hajlamos a megnevezés alapján az alapanyagra következtetni. 

A leves nem volt rossz, de kissé túlsavanyították, a paszulyt szerettük, de szerencsésebb lett volna, ha a sült hagymakarikákat is kihozzák, figyelmeztetésünkre a pincérünk megígérte, hogy a Kakas-tálon rajta lesznek a karikák.
Rajta is voltak, s rajtuk kívül volt még a tálon két fűszermentes csirkeszárny, kellő mennyiségű korrekt szezámmagos csirkemellcsík, szaftos, ízletes filézett csirkefelsőcomb, valamint szabványjellegű sajttal töltött csirkemell, köretnek mirelit sült krumpli és lilahagymás gombasaláta konzervjellegű gombából.
Összességében nem rossz hely a Rézkakas, de nem is kiemelkedő konyhája alapján. A kedvező árak, a jó elhelyezkedés, a kellemes beltér és az elfogadható konyhai színvonal mindazonáltal népszerűvé tehetik, igazolandó kezdeti tézisünket.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
A Rézkakas vendéglőben 2012. július 2-án voltunk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése