2012. július 21., szombat

Keletmagyarország legjobbjai



Miközben ébredezik az erdélyi vendéglátóipar s lassan-lassan egyre több vendéglőben megkapjuk azt a kínálatot tájainkon is, ami Magyarországon két évtizede általános volt, még mindig jellemző, hogy a határmenti városokból, Temesvárról, Aradról Nagyszalontáról, Nagykárolyból vagy Szatmárnémetiből átruccannak polgártársaink a „szomszédba” egy jó halászlére vagy egy Jókai bablevesre. Egybekötve többnyire a pár órás kirándulást némi vásárlással, jó esetben városnézéssel.
Érdemes számbavenni a határhoz közel eső városok legjobb vendéglőit. Már persze azon városok vendéglőit, ahol akad egyáltalán kiemelkedő egység. Északról dél felé haladva az első hely, ami feltétlen említést érdemel, az a határtól kissé odébb eső, de a plusz utat megérő encsi „Anyukám mondta” nevű étterem, melyet egy testvérpár működtet nagy-nagy lelkesedéssel és elhivatottsággal. Friss, minőségi alapanyagok, eltalált ízek, kulináris kreativitás és elfogadható árak jellemzik a vendéglőt, mely minden túlzás nélkül nevezhető Kelet-Magyarország legjobb olasz vendéglőjének. A Gault Millau Kalauz 11 ponttal jutalmazta teljesítményüket, tehát lényegében a tágan értelmezett országos élvonalba sorolta a vendéglőt. (Magyarországon becslésem szerint kb. 10.000 vendéglő működik, a Kalauz szerkesztői ezekből igyekeznek a legjobbakat leteszteltetni, 328 étterem került a 2012-es első kiadás tesztelőinek górcsöve alá. Ezek közül 80 vendéglő kapott legalább 11 pontot.) Tokaj térségében további igényes vendéglők: Mádi Udvarház, Ős kaján (Tolcsva), bár megjegyezném, hogy itt sokak elmondása szerint ingadozó a színvonal, akár egy étkezésen belül is, mint ahogy ezt mi is tapasztaltuk, valamint az Oroszlános vendéglő (Tállya).
Következő célpont-javaslatom a nagylaposi Birka csárda. Itt hagyományos magyar ételeket rendelhetünk, ne számítsunk divatos kreációkra. Viszont a birkapörkölt a legjobb volt, amit étteremben ettem, frissek és szezonálisak a desszertek, s ami igencsak fontos szempont: az étellap leírása szerint a tulajdonosok saját gulyája, nyája és kondája biztosítja az alapanyagot, amiből egyébként készterméket is vihet haza az ember, remek mangalicakolbászt, szalonnát vagy szürkemarha-szalámit. Az árak igen barátságosak, a kiszolgálás kedves, a hely pedig hangulatos. 10 pont a Gault Millau szerint.
Ugyancsak 10 pontos Debrecen legjobb vendéglője a No 1. bisztró, ahová eddig sajnos nem sikerült eljutnom. A Kalauz leírása szerint mediterrán, thai és magyar konyhát visznek, s esélyük van a régió kiemelkedő éttermévé válni.
Kelet-Magyarorzság legjobb vendéglője az országos élbolyba is bekerült a békéscsabai Brill bisztró. Gabnai Csaba tulajdonosnak elmondása szerint az Alexandra kalauz 2008-as kiadás adta az ötletet és indíttatást, hogy egy tökéletességre törekvő, tájjellegű magyar ételeket kínáló vendéglőt nyisson Békéscsabán. Ehhez megnyerte az egyik legjobb magyar séfet, Palotai Csabát, akivel elképesztően színes és igényes, minden ízében magyar bisztrókonyhát teremtettek. Eddig háromszor sikerült ide eljutni, de már a látogatás másnapján visszavágyik az ember. Az alapanyagokat kizárólag a környékről szerzik be, a hagyományos, de modern technológiával, minőségi kompromisszum nélkül elkészített ételek mellett (rántott csirke, gödöllői csirkecomb, ropogós malaccsülök, túrós csusza) van galamb, nyúl, kecske, kacsa, belsőség. Minden friss és minden súrolja a tökélyt. A Gault Millau 13 pontot szavazott meg nekik.


Jalecz Lajos gyulai vendéglős a kilencvenes években indonéz éttermével sikerült bekerüljön az országos gasztronómiai köztudatba. A vendéglő kínálatát több indonéziai kulináris tanulmányútja alapján állította össze. 2000-ben úgy vélte, hogy lassan a magyar gasztronómiai értékek Magyarországon inkább szorulnak felkarolásra és népszerűsítésre, ezért korábbi vendéglője helyén Kisködmön néven nyitott autentikus magyar éttermet, melyről beszámoltam már e hasábokon. A nemrégiben visszatért az indonéz konyhához, a Garuda névre keresztelt vendéglőben ehetünk igen barátságos áron autentikus indonéz különlegességet a mindig jókedélyű, vendégszerető, kedves és közvetlen vendéglősnél. Sokatmondó, hogy az indonéz vendéglő újranyitásakor az indonéz nagykövet is jelen volt. A Gault Millau kalauz 9 pontot adott az indonéz vendéglőnek.


Szegeden az eddig leginkább reménykeltő kezdeményezés az Oroszlán utcai Bistorant. Ottjártunkkor ugyan sok volt a döccenő, a konyha nagyon lassan mozgott, s pincérünk sem tüsténkedett, az ételek egy része remek volt, másik része hagyott kívánnivalót maga után, de a hely mégis azt árasztja magából, hogy a tulajdonosok nagyon komolyan veszik a feladatukat és a fine dinig szellemében egy hiteles és igényes magyar bisztrót akarnak teremteni a Tisza parti városban. A Bistorant nemrég nyitott, így nem kerülhetett tesztelésre a Gault Millau kalauzban. Teljesítménye megfelelő üzletvezetés mellett perspektivikusan a tíz pontot is meghaladhatja.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése