Ha meg kellene
jelölni azt az évet, amikor a magyar minőségelvű gasztronómiai megújulás,
közkeletű megnevezésén magyar gasztro-forradalom egyértelműen éreztette hatását
a kívülállók számára is, akkor a 2008-as esztendőre szavaznék. Ekkor jelent meg
az első komoly étteremkalauz, az Alexandra, már érdemi tevékenységet fejtett ki
a nem sokkal korábban alakult Magyar Gasztronómiai Egyesület, beleértve az
általa megszervezett Hagyomány és Evolúció szakácsverseny első felvonását (amit
Széll Tamás, a később Michelin csillagot nyert Onyx étterem sous-chéfje nyert
meg, aki idén Magyarországot képviseli a történelemben először a világ talán
legjelentősebb szakácsversenyének, a Bocuse D’Or-nak a döntőjében), minőségi
éttermek léptek a pástra, s nyugodtan ide lehet sorolni az első ínyenc melegkonyhás fesztivált, a Budai
Gourmet is.
Budai Gourmet
évekkel korábban indult, de a csúcsvendéglőket ebben az évben kapcsolták be a
rendezvénybe. Ott volt a Kistücsök, a Csalogány 26, a Costes, a Gundel, a
Lithauszki-féle Maligán, az Onyx, hogy csak azokat említsem, melyek hirtelen eszembe
jutnak. Mindegyik vendéglő apró adagban szimbolikus áron (200-600 Ft/adag) ínyenc
ételkompozíciókkal örvendeztette meg a közönséget. A Gourmet-n a következő években
visszaszorult a csúcsvendéglői jelenlét, de tavaly és az idén ismét a 2008-as
modell szerint rendezték meg e jeles eseményt.
Már tavaly is volt
a morgás a közönség soraiban, ami az internetes fórumokon elég rendesen „átjött”,
hogy magas a belépőjegy, drágák az ételek és a borok, rengeteg pénzt otthagy az
ember, úgyhogy a középosztály számára szinte megközelíthetetlen a rendezvény.
Jómagam csak az idei tapasztalatokról számolhatok be, meg nem erősítve ezeket a
mendemondákat. Tény és való, hogy 3000 Ft a belépő, de ezért járt egy pohár, egy
pohár pezsgő, egy lazacsaláta és egy kávé. Ez összehasonlítva más, sztárfellépőket
mozgósító, sokszínű élményt nyújtó fesztiválokkal (pl. Budai borfesztivál)
korrektnek mondható. A felhozatal viszont kettő az egyben jellegű, sőt, akár
három az egybent is mondhatnék, hiszen a Gourmet egyben borfesztiválnak is
tekinthető, egy sor élvonalbeli csúcsborászat képviseltette magát, a borok ára
pedig nagyjából a szaküzletit követte. Egy sor minőségi kézműves élelmiszertermelő
is kint volt a sajtosoktól, a fűszereseken, kolbászkészítőkön keresztül a bio-befőttesekig,
s persze, amint már említettem, a csúcséttermek és egyes csúcs-cukrászdák, mint
a Gerbeaud és a Pataki.
Jómagam azokat az éttermeket
vettem sorba, ahová még eddig nem sikerült eljutni, ezek zömmel a vidéki
élvonalba tartoznak. Kóstoltuk a Pannonhalmi Apátsági Pince éttermének, a Viatornak
a kínálatát, a szigetmonostori Rosinante-ét, a Káli Art Inn-ét, ahol a korábban
a Ráspi Budapestet jegyző Gál Attila erősíti a csapatot, az Agárdi Pálinkafőzde
Étterméét, a Mádi Udvarházét, a Chateau Viszét és a veszprémi Chiantiét. A még
meg nem látogatott éttermek mellett két hagyományos kedvencünk kínálata fért
még bele az evő-kapacitásunkba. Az egyik balatonszemesi Kistücsök, mely országos
szinten az egyik legjobb étterem, de a Balaton partján elsősége vitathatatlan,
valamint Budapest vonzáskörzetének egyik legjobb étterme, a perbáli Walter. Az
egyes ételkompozíciók felsorolása szétfeszítené e kis írás kereteit, úgyhogy
példaként hadd említsek hármat. A Kistücsök saját készítésű kézműves sajtokkal
jelentkezett,
a Walter vendéglőnél többek között füstölt mangalica-nyelves,
petrezselymes csülökpástétomot kóstoltunk, amit wasabi habbal és
karfiolsalátával tettek izgalmasabbá,
a Káli Art Inn pedig orgonalevest kínált
és hasábra vágott, megdermesztett hideg körömpörköltet uborkasalátával.
Általános jelleggel
elmondhatom, hogy ritka nagy kulináris élmény volt elérhető áron (800-1000 ft/
adag) kóstoló-adagokban végigfutni 7-8 csúcsétterem 2-2 magas szinten
megvalósított fogását. A Gourmet a maga nemében egyedül áll, s ha az összes
gasztronómiai fesztivál közül csak egyre lehetne ellátogatni, akkor erre esne a
választásom.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése