2012. május 24., csütörtök

Almárium bisztró (Gizella u. 42-44.)

Pozsonyi Ádám kollégám elvi éllel fogalmazta meg egy ízben, hogy az ellenforradalom jó, a forradalom meg rossz, mindazonáltal a forradalmat a köznyelv és a publicisztika egyaránt pozitív kategóriaként használja. S beszélnek-beszélünk gasztro-forradalomról, sör-forradalomról, bisztróforradalomról. Tény és való, hogy egyre másra nyílnak jobbnál jobb bisztrók, csak kapkodjuk a fejünket.
Legutóbb az Almáriumban jártunk s próbáltunk ki hárman kilenc fogást az igen kedvező árú (1850 ftos) déli menüből. 



Ettünk marcipános eperkrémlevest bazsalikomos túrógombóccal, szegfűszeggel és csillagánizssal érlelt marhasonkát zsályaolajos kevert salátával  házi kenyérrel, nyúl consommé-t medvehagymás krumpligombóccal, rántott nyúlcombot joghurtos lime-os kellel, burgonyapürével, kacsamellet chutney-val és jázminrizzsel, roston sült pontyfilét fokhagymaolajjal zöldséges tésztasalátával, joghurtos sárgabarackos piskótát mentafagylalttal, Cacao Barry csokimousse-t yuzu-s ananász-carpaccioval és madártejet.

 

A kiszolgáláson van még mit javítani, a vendégfogadás nem létező, a kétségkívül pörgésben levő pincérlánynak mi köszöntünk előre, beleértve társaságunk idősebb hölgytagját, közömbösen fogadta köszönésünket, majd hosszú percekig vártunk, hogy valaki észrevegyen és étlapot kapjunk. Utána minden rendben ment a fizetésig, leszámítva, hogy egyikünk bora alul volt töltve. Fizetéskor a pálinkát duplán számolták, majd számlakorrekció mellett illogikus és elfogadhatatlan magyarázatot adtak, jobb lett volna egyszerűen hallgatni. A blogon a tér megengedi, így elmesélem pontosan. A Spiritus Primus illatos birséből kértünk kétszer két centet, jelezve, hogy ismerjük és szeretjük a márkát, kedveljük a tulajdonost. A számlán az összeg 900 ft helyett kétszer 900 ft szerepelt. A „magyarázat” az volt, hogy az esti itallapon van Brill birs is, amelynek ára 1800 Ft 4 centtel számolva, s mi állítólag Brill-t kaptunk. Brillt eleve nem rendelhettünk, hiszen nem is szerepelt a déli itallapon,





 s aligha hinném, hogy azt hozták ki, mivel nekik semmi okuk nem volt erre a cserére. Így lehet egy elnézhető figyelmetlenséget a hazugság alapos gyanújára váltani. Kár.
Ennek ellenére állítom, hogy az Almárium igen jó hely, ami nem csoda, ha azt nézzük, hogy a séf – legalábbis a Gault Millau kalauz szerint - a Gold majd a Hold bisztróból megismert Kerekes Sándor. Értékeltük, hogy nincsenek ipari üdítők, hanem kizárólag kézműves szörpöket és szódát tartanak. A borlap is zömmel minőségorientált kispincészetek tételeit tömöríti.
Ételeink zöme megfelelt magas szintű várakozásainknak, egyedül a medvehagymás krumpli-gombócban hiányoltuk a medvehagymát és keveselltük a krumplit.



A kacsamell remek volt, a harmónia a chutney-val és a jázminrizzsel szintén. 



A pontyból örvendtünk volna egy kicsivel nagyobb darabnak, persze ezen az áron az ember ne kommentáljon, de azért mégis. :)



A hal maga volt a tökély, a tésztasaláta helyett izgalmasabb körettel is eltudtam volna képzelni. A nyúlcomb szaftos volt és omlós, a krumplipüré jobb is lehetett volna. A madártej korrekt-házias volt, a piskóta az piskóta, a mentafagylaltot kifogástalan volt, selymes, ízletes,



a  csoki-mousse pedig remek.



Szezonalitás, kreativitás, magas fokú konyhatechnológiai tudás jellemzi az új bisztrót, mely hamar megtalálta a maga közönségét, ottjártunkkor, hétköznap délben alig kaptunk helyet. Kis odafigyeléssel a legjobbak közé emelkedhet.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült, de sok mindennel kiegészítettem, ami nem fért bele az eredeti keretbe.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése