A nemrégiben Brassóban járva arra kértem odavalósi jóbarátomat, hogy
válasszon egy olyan éttermet ebédünk helyszínéül, mely jó hírnek örvend a
helyiek körében. Választása a Milleniumra esett. Értékeltük, hogy van
nemdohányzó helység a jó ízléssel berendezett pubban, sajnos a dohányzó terem
felé nem csukták az egyébként létező ajtót, így a füstmentesség helyett csak
csökkentett füstszintet biztosítottak.
Asztaltársam már túl volt az étkezésen, így csak egy desszertet rendelt,
jómagam zöldséges bablevest és csirkehúsból készült fajitast. A bablevest tárkonyosan
ízesítették, tökéletes volt az aroma-egyensúlya, nem kívánt semmit sem sót, sem
ecetet, sem borst, úgy volt jó, ahogy volt.
Sajnos nem tudom ugyanezt elmondani
a fajitasról, ami műfaj teljes félreértésének bizonyult. A Fajitas tipikus
tex-mex (Texas és Mexikó kulináris hagyományait ötvöző irányzat) étel, több
variánsa is elterjedt. Gerince a tortilla-ba (palacsintaszerű, alapjáraton
kukoricalisztből készült „laposkenyér”, kapható egyre több helyen készen is,
közeli rokona az arab laposkenyér, amibe a „Shaormát” töltik) töltött hirtelen
sütött fűszeres hús. Ez lehet csirkemell (a világhálón a magyar források között
ez a variáns az elterjedtebb), filézett csirke-felsőcomb, marhabélszín,
jobbféle marhahátszín, de készíthető más húsfélékből is. Jellemző adalék a zöld
korianderrel ízesített friss paradicsomsalsa, az avokádópüré (guacamole), de
van, aki babpürét is ad hozzá, továbbá tejfelt, hagymát.
A Milleniumban ezzel szemben serpenyőben sütve-pároltak csirkemell-csíkokat,
cukkini-és padlizsándarabokat, kaliforniai paprikát, nem kellő hőfokon, úgyhogy
az alapanyagok levet engedtek és szottyadtakká váltak, a fajitasban oly vonzó
pörzsízek pedig elmaradtak. A fűszerezést s a friss paradicsomsalsat egy
rettenetes, minden konyhából kitiltandó ipari késztermékkel, valami
paradicsomos csípős műszósszal igyekeztek helyettesíteni (a csípősséggel semmi
bajom, de ez nem önérték, valami lehet egyszerre csípős és rossz). Adtak még
ehhez a kotyvalékhoz konzervbabot és konzervkukoricát. A tortillát háromszögű
kukoricachipsszel, ún nachos-szal próbálták kiváltani. Az eredmény tragikus
volt, mely egyszerre nyerte el nálam a 2012-es év legrosszabb éttermi fogása s
a legnagyobb éttermi csalódás titulusát. Eutóbbi értelemszerűen az előzetes
várakozás és a megvalósítás aránya adja meg.
Asztaltársam tiramisuja sem volt a gasztronómia csúcsa. Szépen tálalt desszert
volt, de nem sok mascarpone-t látott, ráadásul túl volt édesítve, így az
élvezhetőség határán egyensúlyozott.
Az sincs kizárva, hogy a Millenium tulajdonképpen
jó hely s mint jóbarátom mondta, mellényúltam a fajitas-szal. De ha valaki a
hely specialitása közé „oszt be” egy ételt – a csirkés fajitas ott szerepelt –
és nem ismeri az elkészítési módot, olvasson utána és legalább alapvonalakban adja azt, amit
ígér.
Hogy jót is írjak: sofőr státuszban lévén, tetszett, hogy van négyféle
frissen préselt gyümölcs- illetve zöldséglé (narancs, grapefruit, répa és alma)
s nem kellett az egyszerű ásványvíz s az ipari eredetű, kommersz, borzadályos
cukros vizek közül választani. A kiszolgálás kifogástalan volt, a hely
hangulata otthonos, szeretnivaló,
az árak pedig elfogadhatóak. Egy közepes
megvalósítású fajitas esetén az ajánlott
kategóriába helyezném az éttermet, így maradjunk meg egy jóindulatú
kérdőjelnél.
Dorozsmai Endre
A szöveg a jövő heti Erdélyi Naplóban fog megjelenni.
A Millenium Pub-ban 2012. április 18-án jártunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése