Hargitafürdő
kétszázötven lelkes, közigazgatásilag Csíkszeredához tartozó üdülőfalu, mely
nyáron gyönyörű fekvésével, túralehetőségekkel, télen sípályáival csábítja látogatóit.
„Törzsközönségét” a 22 km-re fekvő Csíkszereda lakossága adja, de zarándokolnak
ide nem kevesen Magyarországról és (Ó-)Romániából is, ennek köszönhetően több
vendéglő is működik a kicsinyke településen.
Mi legutóbb a
Bagolykő nevű étterembe látogattunk el,
mely egyszerű, korrekt, házias konyhát
visz. A vendéglő teraszáról csodás kilátás nyílik, a beltér egyszerű, kellemes,
igényes gépzene szól, megfelelő hangerővel.
Az étlap nincs túl bonyolítva, az e
környéken bevett fogások közül válogathattunk.
Rendeltünk pacallevest,
töltött káposztát, sült pisztrángot és palacsintát. A leves korrekt volt, bár
lehetett volna kifejezőbb, karakteresebb ízű, meglehet, hogy előfőzött, félkész
pacalból készült.
A töltött káposzta ízletes volt, s megfelelő adag.
Ellentétben a tejfellel, amit felszámolnak, de igen kicsi mennyiség lapul az
egyébként szépecske minikancsóban. A „muzsdé” egyszerű fűszerezetlen
fokhagymapép volt, a káposztasalátát túlecetezték.
A pisztráng volt az étkezés
fénypontja.
Nem véletlen a közmondás: inkább jó hal rossz szakáccsal, mit rossz
hal jó szakáccsal. Itt a hal is friss volt és elkészítője is értette a dolgát.
Egyébként egyszerűen, lisztbe forgatva és bő olajban kisütve készült, de úgy,
ahogy kell, az olaj nem volt fáradt, a sütési fokozat pedig optimálisnak
bizonyult. Értékeltük azt is, hogy a sült krumpli nem mirelitáruból készült. A
palacsintát frissen sütöttek, nem a mikróból szedték ki, mint annyi helyen.
A
kiszolgálás kedves volt és közvetlen, az árak igen alacsonyak, alig volt
főétel, mely körettel együtt, magyar pénznemre átszámolva, meghaladta volna az
1000 Ft-ot.
Kellemes,
barátságos hely a Bagolykő, az apró hibák dacára ajánljuk másoknak is.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése