2012. április 30., hétfő

Atakám bisztró (Iskola u. 29.)




A magyar gasztronómiában a kétezres évek második felére felgyorsult a minőségelvű átalakulás, melynek egyik üdítő jelensége az igényes bisztróműfaj terjedése főleg a Fővárosban, de lassan-lassan vidéken is. Az immár klasszikussá vált Arcade, Bock, Mák, Laci!Konyha! után egyre-másra nyílnak az újabb bisztrók, hogy hirtelen csak a friss élményeinket említsem, nemrég nyitotta meg kapuit az Innio, Café Manuel Spatio valamint rövidke eszmefuttásunk apropója, az Atakám.
A hajdani „A la carte” étterem helyén, a Batthany tér háta mögött nyitott hely belső terét jó ízléssel rendezték be, egyszerre sugároz nagypolgári és rusztikus hangulatot, 



ottjártunkkor barátságos, hallgatható olasz zene szólt megfelelő hangerővel, s még éppen hogy elkaptuk a déli menüt, aminek alapján az Atakám megérdemelte volna, hogy bekerüljön a Top10-be a minap megjelent Dining Guide kiadványban.
1850 forintért kínálnak tisztességesen elkészített klasszikusokat és remek „trendi” ételeket egyaránt, mi gyorsan rendeltünk is ketten hatfélét, medvehagymalevest, 



kakaslevest belsőségekkel, 



pacalpörköltet sós burgonyával, csalamádéval, 



pontyot spárgás pennevel, 



mandulás házi kekszet eperhabbal 



és mákparfét.



Az ételek egytől egyig ütötték a mércét, ha ki kell valamit emelni közülük, akkor a ponty lenne az, érdeklődtünk is, hogy hol szerzik be, kiderült, hogy halászott pontyot vásárolnak egy kizárólag a magas-gasztronómia számára szállító kereskedőtől. Jobb választ nem is kaphattunk volna. A leves mellé felszolgált kenyeret maguk sütik, annak minősége a helyben sült kenyerek mezőnyében is kiemelkedő. 


Mikor a desszertekhez értünk befutott egy harmadik asztaltárs is, aki már túl volt az ebéden, de egy somlói galuska erejéig csatlakozott étkezésünkhöz. Ezt is volt szerencsém megkóstolni, ügyes átiratnak bizonyult, sőt desszertfronton ez ízlett a legjobban.



Az Atakám bisztróban odafigyelnek a bortémára, zömmel kézműves pincészetek izgalmas tételeit tartják az egri Orsolya pincészettől, Miklós Csabin keresztül, át Szentesi Józsefig. A kiszolgálás figyelmes, udvarias volt. Az Atakám bisztróban nagyon jól éreztük magunkat, jót ettünk, már-már zavarba ejtően kedvező áron. Megyünk még.
  
Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített változata a Demokrata számára készült.
Az Atakám bisztróban 2012. április 27-én voltunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése