Gyula központjában
az azonos nevű szálloda vendéglőjeként működik az Aranykereszt, ahol mintha megállt
volna az idő.
Pohár-dizájnban, ételválasztékban, elkészítési módozatokban és a
borok területén egyaránt. Mintha nem telt el volna el húsz esztendő, mintha nem
lehetne kapni elérhető áron remek magyar borokat, mintha nem zajlana javában a
gasztro-forradalom.
A vendéghiány és a gyengécske éttermi szolgáltatás egy
ördögi kör, melyből nehéz kitörni. A hibakeresést elutasítva s a jóindulatú igyekezetet
értékelve, következetes tárgyszerűséggel hadd nézzük át Aranykeresztbeli
ebédünk egyes tételeit.
Kértünk
gulyáslevest, rozmaringos becsináltlevest és gombakrémlevest. A gulyásleves íze
markáns volt, benne túlfőtt, de élvezhető húsdarabok voltak és galuskaszerű
csipetke. Krumpli, nagy meglepetésünkre egyáltalán, de zöldség sem. A tetején
viszont a szükségesnél vastagabb volt az egyébként szép piros zsiradék. Ebből a
gulyáslevesből egy átlagos szakács seperc alatt értékelhető, korrekt produkciót
tudott volna varázsolni.
A gombalevesbe nem vagy
nem kellően pirított kenyérkockákat tettek, melyek hamar átáztak, maga a leves
nem volt porból, amit értékeltünk, íze, ha nem is volt átütő, de elfogadható
volt. Kis tejszín, jobb homogenizálás, kevesebb liszt emelte volna a produkciót.
A becsináltleves nagyjából
rendben találtatott, kis tejfel sokat dobott volna rajta.
Második körben
vegyes tálat kértünk, ezen volt tisztességesen elkészített csirkemájjal töltött
rántott hús (a máj kissé száraz volt, de ne kötekedjünk), igen szívós
marhahátszín, kiklopfolt, de nem élvezhetetlenül szárazra sütött sertésflekken,
korrekt rántott gomba, mirelit zöldségkeverék párolva és megfelelően megsütött
mirelit hasábburgonya.
A friss vegyes saláta ízletes volt, a tartár is megfelelő.
Az Aranykeresztben
bizonyos idősávokban 1500 Ft-ért kínálnak kétfogásos menüt, amit 3 levesből és
9 főételből lehet összekombinálni. Az adagok meglehetősek. Menü keretében kértünk
barackkal töltött pulykamellet
és gyulai sertésszeletet,
mindkét fogás
élvezhető volt, bár a rizi-biziben meg lehetett volna számolni a
zöldborsószemeket. Sajnos az étterem általános árszínvonalához képest magas
áron kínált hekk (1700 Ft)
állott és fagyasztó-ízű volt, s amilyen szerencsém van, azt éppen én rendeltem.
Sajátos módon az adag itt mintha kisebb lett volna, viszont a burgonyatallér
nem tűnt mirelitnek.
Elsőre egyébként sertésszűzet kértem volna, sejtettem,
hogy a hal nem jó téma ott, ahol ebédidőben, érkezésünkkor rajtunk kívül nincs
egy szál vendég sem. Rendeléskor derült ki, hogy nincs. Második nekifutásra a
velővel töltött sertésszelet mellett döntöttem, pincérünk csak néhány perc után
jött vissza a válasszal, hogy az sincs, amit úgy vezetett be, hogy „ez nem az
Ön napja.” Helyesebb lett volna úgy fogalmaznia, hogy „ez nem a mi napunk” s
ezt jeleztem is finoman. A Gundel-palacsintán a csokoládémártást kakaós víz helyettesítette,
mint oly sok helyen, viszont az egyébként is rendkívül olcsó menühöz ajándék
desszertet – fagylaltot – adtak.
A számla igen
szerény volt, jóllakni jól laktunk s a végére pincérünk is feloldódott, fizetés
után önként felajánlotta, hogy készít kis csapatunkról egy képet az étterem
előtt, amit értékeltünk.
Némi odafigyeléssel
az Aranykereszt is a magyar fősodorhoz tartozhatna.
Jelen helyzetében sajnos
alatta marad.
Dorozsmai Endre
A szöveg ebben a formájában nem jelent meg sehol, a rövidített változat a Demokratának készült.
Az Aranykereszt vendéglőben 2012. május 1.-én voltunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése