A magam részéről kitörő örömmel hallottam a hírt jó fél éve, hogy a Gault Millau kalauz immár Magyarországon is meg fog jelenni, s annak nemkülönben örvendtem, hogy főszerkesztője Molnár B. Tamás lesz. Illetve már az. :).
Merthogy a Kalauz megjelent, jómagam ott is voltam a bemutatón, ahol remek ételeket kóstolhattunk a Hagyomány és Evolúció szakácsverseny győzteseinek köszönhetően.Eme ételek illusztrálják e kis bejegyzést, melynek célja az, hogy rendbe szedje a Kalauzban töredékesen fellelhető információt.
Forster Zoltán (Jankovich Kúria): Bulgogi és Kim Chi
Miguel Rocha Vieira (Costes): Magyar ízek
Balatoni Brigitta (Mák): Fehércsokoládé Mousse
Széll Tamás (Onyx): Fekete lábú csirke, pontos meghatározásra nem emlékszem
Mogyorósi Gábor és Tálas Kata (Laci!Konyha!): Véres hurka alma mustárral (az Év éttermi étele)
Horváth Szilveszter (La Mareda): Serpenyős harcsa fonnyasztott salátán
Wolf András (Boscolo): Libamájbonbonok
Hogy, hogy nem, ebből a Kalauzból kimaradt egy teljes lista, mely az összes tesztelt éttermet sorba állítaná az elért pontok alapján. Jómagam összeszedtem a 11 pontot vagy annál jobb eredményt elért helyeket, azonos pontszám esetén az abc sorrend döntött. Nem volt egyszerű, a Kalauz nagy részét át kellett lapozni, mert minden régió elején benne vannak ugyan a legjobbak, de ez Budapest esetében azt jelenti, hogy 13 ponttal már nem kerül az ember az összefoglalóba, míg az Alföldön 10 pont is elég ehhez.
Onyx 17
Costes 17
Mák 16
Nobu 15
Csalogány 26 15
Alabárdos 14
Aranyszarvas 14
Bock 14
Borkonyha 14
Boscolo 14
Chateau Visz (Visz) 14
Enoteca Corso (Pécs) 14
Fausto 14
Hertelendy (Kozmapuszta) 14
Kistücsök (Balatonszemes) 14
Laci!Konyha! 14
Olimpia 14
Ráspi (Fertőrákos) 14
Arany Kaviár 13
Arany Kaviár 13
Baraka 13
Brill (Békéscsaba) 13
Café Pierrot 13
Café Pierrot 13
Gresham 13
Jankovich Kúria (Rácalmás) 13
Jankovich Kúria (Rácalmás) 13
La Plaza – Iberostar 13
Mandula (Villány) 13
Villa Medici (Veszprém) 13
21 a Magyar 12.5
21 a Magyar 12.5
67 (Székesfehérvár) 12.5
Arcade 12.5
Arcade 12.5
Biarritz 12.5
La Mareda (Győr) 12.5
Le Bourbon (Meridien) 12.5
Rókusfalvy fogadó 12.5
Viator (Pannonhalma) 12.5
Walter (Perbál) 12.5
Chianti (Veszprém) 12
Corso Intercontinental 12
Fausto Osteria 12
Gusteau (Mád) 12
Imola (Eger) 12
Krizia 12
Milky way 12
Nu bisztró 12
Paris – Budapest (Sofitel) 12
Schweizerhof (Győr) 12
Tigris 12
Trattoria Pomo D’oro 12
Erhardt panzió (Sopron) 11.5
Kempinsky Bistro 11.5
Kereskedőház (Szentendre) 11.5
Peppers! (Marriott) 11.5
Piac (Zalaegerszeg) 11.5
Agárdi Pálinkafőzde étterme 11
Andrássy Rezidencia (Tarcal) 11
Anyukám mondta (Encs) 11
Atakám bisztró 11
Bacchus (Szigetmonostor) 11
Baldaszti Grand 11
Bar Centro (Szentendre) 11
Bock (Villány) 11
Borssó 11
Cinnamon (Etyek) 11
Duna Garden 11
Fuji 11
Káli Art Inn (Köveskál) 11
Két szerecsen 11
Klassz 11
Kővirág (Köveskál) 11
Mix club 11
Ős Kaján (Tolcsva) 11
Pavillon de Paris 11
Platán (Tata) 11
Pest-Buda 11
Pesti disznó 11
Philip a belga 11
Prímás pince (Esztergom) 11
Rosenstein 11
Solier 11
Spazio Caffé Manuel 11
Taverna Flórián (Kőszeg) 11
Udvarház (Bánd) 11
Vár a Speiz 11
Zsálya (Eger) 11
Kifejezetten idegesít, hogy a word-ben szépen egymás alatt sorakozó pontszámok itt összezavarodtak, de nem annyira, hogy utánaérdeklődjek, hogy miként lehet ezt kijavítani. Ez van, akkor így nézzük. A Top 80 egyébként Top 83.
Kösz, ez tényleg hasznos.
VálaszTörlés(Táblázatot csinálj legközelebb, akkor nem tördeli el.)
Akad a listán néhány érdekes... hiányzó (pl. 57, Bagatell, Trattoria Toscana).
VálaszTörlésKicsit bizakodtam, ha nemzetközi lesz a brand, talán sikerül megszabadulni a "saját kutyánk kölke" komplexustól, de úgy tűnik, nem.
Hapcinak:
VálaszTörlésaz 57-ben nem voltam, régóta tervezem eddig nem jött össze. Jó híre van, annyi tény. A Trattoria Toscana igen távol van a 11 ponttól, szerintem túl sokat adtak neki. Apámékkal jártunk ott, ettünk jó pár fogást, szerintünk jóindulattal 9 pont.
A Bagatelle-ről nem tudom, hogy melyikre gondolsz. A kecskeméti pontszámát (10 és fél ha emlékezetem nem csal) teljesen korrektnek tartom.
Vannak túlpontozások és alulpontozások, a Tenkes (9) például két ponttal jobb bármikor a Baracsinál (10), a Sóstó kedves hely, szeretem, de soha nincs 10 pont, egyszerűen nem tud annyit. De ezeket a félrepontozásokat nem érzem tendenciózusnak. Igaz, nem is tudok semmit bármiféle esetleges összefonódásról, egyszerű újságíróként járom a helyeket, s még pletykát is keveset hallok.
Pont azért emeltem ki ezeket, mert megfogható a tendenciózusság. :)
VálaszTörlésNyilván nem csúcsszakértő járt mindenhol és véletlenszerű a leggondosabb koordinálás mellett is, hogy valamelyik hely 1-2 ponttal kevesebbet vagy többet kap a vélhetően optimálisnál. Viszont vannak helyek, amik megjósolhatóan nem szerepelnek jól, mások pedig megjósolhatóan jól szerepelnek.
Tr. Toscana: kevesen gondolják úgy, hogy ne lenne legalább azonos szintű a Gianni-féle Pomo D'Oróval. Az 12 pont... ami egyébként elég vicces, mivel az Osteria és a Krizia is annyi... az utóbbiakról annyit érdemes tudni (ebben a kontextusban), hogy a tulajaik ott ültek a korábbi Bocuse szervezet versenyein a zsűriben.
De írhattam volna éppen a Dérynét is. A korábbi G&M informátor csókos volt, akkor túlpontozták; most meg nyomják Krahácsot, pedig van ezen a listán minimum 10 étterem, ami az év egyetlen napján, egyetlen fogásban se múlja felül a Dérynét.
Na ezekért nem költök én kalauzra... minden egyéb tiszteletem mellett. [Ettől persze még az ősszervezet védnöki táblái és egyebei semmivel se kevésbé nevetségesek.]
Még valami a szemembe akadt...
VálaszTörlésAz Arcade nem kapott még 11 pontot se vagy kifelejtetted a listáról?
A Toscana és a Pomo D oro egy kategóriába helyezésével megleptél, azzal meg pláne Szerinted többen is így vélik. Az én tapasztalatom egészen más, mint már írtam. A Krizia és az Osteria, talán jobb valamivel, de hadd kérdezzek vissza, Te hogy pontoztad volna ezt a négy olasz éttermet?
VálaszTörlésA Dérynében nem sokkal nyitás után voltam, 10 pont körülire taksálnám az akkori teljesítményüket. De azóta sok minden változhatott.
Az Arcade felett biztos elsiklott a tekintetem, majd utánanézek és korrigálom.
Nem én vagyok a G&M, ráadásul G&M-ből is többféle van, nem egységes a pontozás, ellentétben a Michelinnel. A magam 10 pontos metódusában a Pomo D'Oro 6,5-7 pont, a Toscana 7-7,5, a Krizia 7,5, az Osteria 8 (azért írtam a feleket, mert volt ilyen is, meg olyan is, magyarán akadt 1-1 necces fogás, ellentétben a másik kettővel, amik szerintem stabilabbak és kézművesebbek).
VálaszTörlésA Toscanában és a Pomo D'Oróban soha nem ettem húst/halat, a tészta/pizza/desszert vonalon pedig szerintem a Toscana jobb, a különbség a desszertekben található (sajnos túlzottan szeretem a pizzát ahhoz, hogy ne azt egyek, ahol jó van). Nehezen tudom elképzelni, hogy húst sütni nem tudnak, de nem kizárható.
A Toscana olyan értelemben szívügyem, hogy talán miatta szóltam hozzá először a Bűvösön (Tamásék hosszan fikázták), s lettem egyből közellenség. :D
Mit ettél ott nagyon rosszat?
Az Arcade-ot beillesztettem, 12.5 pontja volt. Kössz a figyelmeztetést. Átnéztem még egyszer a Kalauzt, remélem több hiányosság nincs.
VálaszTörlésA Toscanaban valami húst ettünk és halat, illetve tenger gyümölcseit, a Pomo D'Oroban szintén. Nem készítettem jegyzeteket, de azért vannak emlékeim. Ha el tudnám dalolni a különbséget, én lennék Caruso.
Megkóstoltam a pizzát is mindkét helyen, pontosabban egyik vendéglőben hoztak foccacciat, másikban marinana pizzát, mindkettő álomfinom volt. Nálam a Toscana 9, a Pomo D'Oro kb. 11.
A Michelin ajánlotta 21 és Cyrano nincsen még a 11 pontot elérők között sem?
VálaszTörlésNagyon köszönöm a figyelmeztetést, lám nemcsak az Arcade-ot felejtettem ki, hanem a 21-et is. Javítottam. A Cyranot nem tesztelték, ami felettébb furcsa.
VálaszTörlésMa, 2013. június 6-án vettem észre, hogy a Café Pierrot is kimaradt a listáról. Frissítettem.
VálaszTörlésÚjabb kellemetlen meglepetés. Az Arany Kaviárt is csak most illesztettem be. Pedig biz'Isten többször is átnéztem a fővárosi listát közlés előtt. No hát ez van, akkor Top 84. :)Remélem több hiányosság nincs a listán.
VálaszTörlés