2012. május 29., kedd

Kereskedőház (Szentendre, Fő tér 3-5.)



A független, nem reklámcélt szolgáló étteremkalauzokra érdemes odafigyelni, legyen az a négy éven keresztül megjelent, majd megszűnt Alexandra, az idén először napvilágot látott Gault Millau vagy a 20-as pontskálát idén elfogadó Dining Guide. Az az étterem, mely ebben az értékelési rendszerben 11 pontot elér, lényegében garantálja a kellemes élményt akkor is, ha apró cseprő hibák netán akadnak.
A Szentendre központjában néhány éve nyitott Kereskedőház már a 2010-es Alexandra kalauzban 11 ponttal szerepelt, amit megismételt 2011-ben, majd idén a Gault-Millau is 11.5 ponttal jutalmazta. Nem csoda, hogy régóta a célpontjaim között szerepelt, azután meg különösen, hogy élőben csodálhattam a séf kreációit az idei Hagyomány és Evolúció szakácsversenyen.
A minap végre sikerült eljutni Szentendrére. A Kereskedőházban a beltér ízléses, nagypolgári, a boldog békeidőket idéző. 



Ehhez képest az étlap kiállításának igénytelensége meglepő, más probléma viszont nem merült fel. 



Rendeltem  libamáj-mousse-t céklakrémmel, 



sáfrányos burgonyakrémlevest gourmet-rákkal 



valamint kókuszos Bavarois-t kandírozott lime-mal és karfiolfagylalttal. 

 

A burgonyaleves korrekt volt, de alapvetően izgalommentes, a másik két fogás viszont érdekes, ötletes, minden szempontból kifogástalan. A Kereskedőház nem kínál sok fogást, ami egyébként értékelendő, s ami az asztalra kerül, az friss, kreatív, továbbgondolásra késztető. A konyha gyökerei a magyar gasztronómiába nyúlnak le, a konyhatechnológiai megoldások XXI. századiak a minőségi alapanyagok magas fokú tisztelete mellett. Húszféle jó magyar bort tartanak, zömüket decire is lehet rendelni. 




A Kereskedőház kiemelkedően jó hely, megszerzett pontjait messzemenően kiérdemelte.


Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
A Kereskedőházban 2012. május 10.-én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése