2012. április 13., péntek

Főtt tojásból húsvét után



Húsvét után az egyik leggyakrabban felvetődő kérdés, hogy mit kezdjünk több tucat főtt tojással. A szám ennél magasabb is lehet főleg ott, ahol komolyan veszik még a locsolás közösségszervező szép szokását és a család férfitagjai hétfő este piros tojásokkal alaposan felpakolva érkeznek haza.



Hadd adjunk néhány tippet erre. A rakott krumpli az, mely tipikus húsvét utáni slágerétel, ezt nem részletezem, esetleg annyit jegyzek meg, hogy a „Gasztronómia 2012” 2011-es kiadása a „TOP 100 gasztrokaland” e témával foglalkozik behatóan, az élvonalbeli magyar éttermek rakott krumpli átiratait közli. (A 2012-es kiadás egyébként a hortobágyi palacsintának és a mákos gubának a továbbfejlesztett változatairól olvashatunk. A rendkívül adatgazdag kiadvány még kapható az újságárusoknál potom 1500 Ft-ért.)
Hasonlóan népszerű húsvét utáni étel a töltött tojás, amikor a főtt tojások sárgáját elkeverjük ezzel-azzal (például mustárral és zöldfűszerekkel s persze sóval, borssal, vagy házi szárnyasmájkrémmel s fűszerekkel, van aki apróra vágott főtt sonkát is tesz bele), visszatöltjük, majd a féltojásokat majonézes mártással tálaljuk. Saját kedvencem az, amikor a tojássárgáját apróra vágott kapribogyóval, kaporral, szardellakrémmel, kevés puha vajjal, borssal keverjük el (a sóval vigyázzunk, mert a szardellakrém igen sós) majd lazackaviárral díszítjük.
Igen finom és sok variációra ad lehetőséget a lengyel tojás, aminek közeli rokona a zsidó tojás. Alapjáraton az apróra tört kemény tojást összekeverjük sóval, borssal, libazsírral és apróra vágott hagymával. A legtöbb recept mustárt is előír. Adható hozzá egy sor zöldfűszer, snidling, petrezselyem, kapor. Fokhagymás pirítósra kenve remek reggeli friss retekkel, zöldhagymával.
Kevéssé divatos, de annál finomabb a tojáspörkölt és a tojáspaprikás. Ezek esetében ugyanúgy járunk el, mint a hagyományos pörkölteknél. Optimális esetben házi disznózsírban apróra vágott hagymát (s esetleg zöldpaprikát) pirítunk üvegesre, megszórjuk paprikával, majd hozzáadjuk a darabokra vágott főtt tojást s felöntjük egy kevés húslevessel. Fűszerezzük sóval, borssal. A pörköltből pedig paprikást is készíthetünk, ha tejfellel elkevert finomliszttel behabarjuk. Köretként kínálhatunk vajas petrezselymes krumplit, krumplipürét, de akár galuskát vagy sztrapacskát is. Vegyes házi savanyúsággal, kovászos uborkával, lilahagymás tökmagolajos savanyúkáposzta-salátával, paradicsompaprikával remek ebéd.
Használható a főtt tojás levesbetétnek apróra vágva, például sóskalevesbe, spenótlevesbe, medvehagyma-krémlevesbe, továbbá gazdagíthatunk vele ismét csak apróra vágva vagy reszelve szinte bármilyen salátát, de akár salátaöntetet is. A legjobb metodika ezúttal is egy kis tematikus böngészés, majd a saját fantáziánkra és ízlésünkre való hagyatkozás.


Dorozsmai Endre

A szöveg a tegnapelőtti Erdélyi Naplóban jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése