2012. március 19., hétfő

Kötelező program: VinCE 2012


A jelentősen megnövekedett üzemanyagárak mellett jócskán meg kell nézze az erdélyi borrajongó, hogy milyen esemény alkalmából utazik fel a Székesfővárosba. Az évtizedes, félévtizedes hagyománnyal rendelkező egész hétvégés, két vagy több napos kóstolók (pünkösdi bortúra, Etyeki Pincefesztivál, Etyeki Kezes-Lábas, Borfesztivál, Budai Gourmet) mellé az utóbbi években felsorakozott kiemelt programként a VinCE, mely sok szempontból egy csapásra az élre került.
Minden eseménynek megvan a maga erénye és varázsa. A borfesztiválé a Budai Vár, mint helyszín és a koncertek, az etyeki eseményeken a borászok személyes jelenléte és a pincében vagy pincék tőszomszédságában való kóstolás, a Budai Gourmet-nak a csúcséttermek részvétele, s csúcsgasztronómiai produkciók kóstolása elérhető áron, a VinCE, megkockáztatom, hogy a legjobb ár/érték arányú kóstoló, legalábbis azok számára, akik komoly kóstolási rutinnal rendelkeznek s gond nélkül megkóstolnak egy nap alatt több mint száz bort. Szombaton és vasárnap napi 8000 Forintos belépővel korlátlanul lehet válogatni a hivatalos programterv szerint 1000 borból, s ismerve a hasonló rendezvényeket, állíthatom, hogy e szép szám inkább lefele kerekítve jöhetett ki. Egyébként ennyit talán egy hét alatt lehet megkóstolni, úgyhogy érdemes jól kiválogatni, hogy mire áldozzuk kóstolási kapacitásunkat. 



A honlapon 99 pincészetet számoltam össze, melyek képviseltetni fogják magukat a magyar és a nemzetközi élvonalból. Erdélyből ott lesz Balla Géza és Johann Brutler a Nachbill pincészet képviseletében, a Délvidékről Bónis István, az anyaországból pedig felsorolhatatlanul sok, zömmel élvonalbeli pincészet Eszterbauer Jánostól Dula Bencééig, a Pannon Bormíves Cég külön standdal képviselteti magát s olyan csúcsborászokat vonultat fel, mint Árvay János, Dúzsi Tamás, Figula Mihály, Frittman János, Gere Attila, Heimann Zoltán, Jásdi István, Jekl Béla, Légli Ottó, Lőrincz György, Szerelmey Huba, Tiffán Zsolt, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter s a már említett Balla Géza. A borok mellett idén is lesznek kiemelkedő minőségű párlatok is. A kiállítók listája egyébként még bővülni fog, a frissítés folyamatos egyelőre két élvonalbeli pálinkafőzde szerepel a listán a Nobilis és a Gyulai pálinkamanufaktúra, vélhető, hogy a tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is egy egész pálinkafesztiválra való főzde állít majd ki.



A másik erénye a VinCEnek, hogy nemzetközi szaktekintélyeket sorakoztat fel, akiknek idén külön belépő mellett lehet hallgatni a kurzusait. Ott lesz Gary Vaynerchuk az egyik leghíresebb borblogger, akinek a nevét formális borismereti képzés (WSET) keretén belül volt szerencsém hallani, de ott lesz Steven Spurrier is, a Bottle Shock című nagysikerű film főalakja, aki életében legendává lett, továbbá Regis Camus, a világ egyik leghíresebb pezsgőmestere s még sorolhatnánk. A szakma magyar jelesei közül előadást tart Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, aki az utóbbi évben több erdélyi helyszínen is tartott WSET alapképzést, sőt megosztott helyszínekkel e héten kezdődik a középfok is (előbb Kolozsváron, majd Csíkszeredában), s a következő alapfokú képzés dátuma és helyszíne is le van szögezve (Marosvásárhely, 2012. április 27-29.). Az előadók között szerepel Romsics László, a György Villa pincészet főborásza és a Vince magazin szakmai lektora, Ipacs Szabó István a Vylyan pincészet főborásza s még hosszasan sorolhatnánk a magyar előadókat is. Összesen 25 rangos, nemzetközi tekintélyű hazai és külföldi előadót sikerült megnyerni az idén a Vince szervezőinek. 



A március 23 és 25 között megrendezésre kerülő programról, melyet méltán tartanak Közép-Európa legjelentősebb boros eseményének részletesen informál a rendezvény hivatalos honlapja: www.vincebudapest.hu.


Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló 2012. március 14-i számában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése