2012. február 13., hétfő

Wasabi (Podmaniczky u. 21.)



A Wasabi azon helyek közé tartozik, amire a „kulin-sznob” réteg már húzza az orrát (lásd ehhez a vendéglőtémájú internetes fórumok némely hozzászólását), miközben egy átlagos jövedelmű polgár nehezen engedheti meg magának, hogy párosan beüljön ide egy jót vacsorázni. Ezzel együtt a tapasztalat azt mutatja, hogy a túlzott igényeket nem támasztó ínyencek rétege elég széles ahhoz, hogy akár több Wasabi típusú vendéglőt is eltartson. Ezt igazolja legalábbis, hogy a Szépvölgyi úti egység sikeres debütálása után megnyílt a második a Podmaniczky és a Jókai utca sarkán.
A Wasabi igen elegáns étterem, kedves kiszolgálással, elfogadható díjszabással. Hétköznap délben lényegesen olcsóbb az ételek egységára, mint hétvégén vagy este. A Wasabi arról vált híressé, hogy megadott összeg fejében jól lehet lakni a sushi- és wok-specialitásokkal. Ezutóbbi műfaj-meghatározás persze tágan értelmezendő, hiszen a vendég asztala mellett mozgó futószalagok bőven hordoznak egyéb érdekességeket is a rántott királyrákfaroktól kezdve a licsi kompóton, a különlegesebbnél különlegesebb desszerteken át a zöldalmalevesig. A reklám 50-60-féle ételről beszél, nem számoltuk, tény, hogy több tucat kering az asztalok között, valamennyit megkóstolni szinte lehetetlen. 








Külön kiemelendő, hogy nem kell a vakszerencsére bízni magunkat vagy vadászni egyik-másik ételkülönlegességet, ha valamit kifejezetten megkívántunk, szólhatunk a készséges pincéreknek, akik jelzik a konyhán igényünket, amit perceken belül teljesítenek.
Az ízek zöme izgalmas és eltalált. S ami a legfontosabb: ha netán rosszul választottunk félretolhatjuk a tányért anélkül, hogy gesztusunkat rosszalló pillantások kísérnék s máris újabb falatot vagy ételmintát emelhetünk le a futószalagról. Az italok árszabása kétségkívül magas, ezzel együtt ritka elégedetten távoztunk a Wasabiból, azzal a szilárd elhatározással, hogy belátható időn belül megnézzük az ősforrást, a Kolosy téri éttermet is. 

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokratában jelent meg.
A Podmaniczky utcai Wasabiban első alkalommal 2006 elején jártunk. A szöveg is akkor készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése