2012. február 12., vasárnap

Lángosok


A lángos remek dolog, attól függetlenül, hogy hungaricum-e vagy sem. Egyébként neve alapján megkockáztatom, hogy az. A kilencvenes évek első felében csóró diákként elég sok lángost ettem, ez volt egyike azon eledeleknek, melyek egyrészt ízletesek voltak, másrészt nem kerültek sokba. Kedvencem a Lehel téri piacon kapható lángos volt, amire tíz forintot kértek akkoriban s a fokhagymát – mint ahogy Magyarországon általában – nem számolták fel. (Egyébiránt Erdélyben felszámolják.)
A legizgalmasabb lángosokat a Határ úti metrómegállóban lehetett kapni, akkor jártam ott először, amikor 1991-ben apámmal elmentünk valahová az Isten háta mögé megnézni egy külvárosi moziban a Doors c. zseniális filmet. A Határ útnál szálltunk fel az 50-es jelzésű villamosra, de előtte ettünk egy lángost a sok közül. Mindenfélét halmoztak a lángosra, a díszítés: alma, banán, egyebek majd’ mindegyikre kijárt, s mellette mindenféle feltétet lehetett kérni a babtól a bologna-i mártásig. A lángos hatalmas volt, jól állagú és megfizethető.
No helyben vagyunk: megfizethetőség, ár-érték arány. Merthogy egy konkrét helyről akartam itt és most mesélni, mely nem lopta be magát a szívünkbe. Szentendrén jártunk 

               (Szentendre megúnhatatlan, gyönyörű központja.)


egy jó kis étteremben, de mivel nem sikerül jóllakni, gondoltuk, hogy a Furmint Február nevű rendezvény előtt nem árt, ha van még valami a gyomrunkban, ami felszívja a sok bort s megvéd az időelőtti megrészegedéstől. Egyikünk egy lángos mellett döntött, szerencsére nem én voltam az, jómagam egy gyrost vettem a Duna parton.
A Fantázia lángossütő szimpatikusnak tűnt kívülről, mindenféle izgalmas lángost lehetett kérni, simát nem fedeztünk fel a listán, a fokhagymás-tejfölös 300 ft volt, ami nagyjából rendben való ár. 

     (Csorog az olaj. Itt még vízszintes helyzetben csöpög a lángos. Utána már folyt.)


A káposztás ennek a duplája, ami tekintve a káposzta piaci árát kis túlzás, de hát ez van. A baconos-virslis pedig 650. Jóbarátom káposztás baconos virsliset kért, előre figyelmeztették, hogy akkor azt úgy is kell fizetni, ki is fizetett 950 forintot egy lángosra.

                                           (A rekordárú lángos.)


Melyben gyenge minőségű, sőt egyenesen vacak, vékony ultrakommersz virsli volt, hasonlóan felejthető bacon és elfogadható káposzta. Maga a lángos ízletes volt, viszont függőleges helyzetbe hozva hosszú másodperceken keresztül folyt le róla az olaj. A 950 Forintos ár önmagában túlzás egy lángosra, melyben semmiféle extra nincs, de ezért az összegért nem tökéleteset adni: hiba.
A Fantázia lángossütőt nem szerettük, nem ajánljuk.
De hogy valami jóval zárjunk: az aradi piacok lángossütői ütik a mércét, mind a kispiaciak, mind a nagypiaciak, mert bizony piaconként több is van. A lángos 100-150 forint, a feltétek sem drágák, nem csorog róla az olaj s remek a tésztája.


Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült.
Az ihlető élmény 2012. február 9.-i.

5 megjegyzés:

  1. Tisztelt uram!
    Nem tudom melyik arlapot tetszett nezni de en mint torzsvendeg bizton allithatom hogy a fantazia langos arlapja pont a sima langos araval kezdodik, ami egesz pontosan 250 ft. A tejfolos langos valoban 300 ft. Viszont a kaposztas langos az 450 ft ami pont az 1,5 szerese a tejfolos aranak, ami nem a duplaja mint az on allitasa szerint. Valamint a baconos virslist is rosszul tetszett olvasni mert az sem 650 ft hanem 600.
    Mielott ilyen badarsagokat irna javaslom inkabb olvassa el rendesen az arlapot. Pl itt:
    http://www.fantaziaetterem.hu/langosetlap/index.html
    Ezen kivul, en batran kimerem jelenteni hogy on Szentendre legjobb langososarol beszelt. Tovabbi szep napot kivanok!

    VálaszTörlés
  2. Mellesleg kerhetett volna meg bele egy kis sajtot, fustolt sajtot, tejfolt, kaptos juhturot, sonkat meg egy kis szalamit es akkor az on szamlaja 1800 ft lett volna! :-) es akkor elmondhatna hogy bolygo legdragabb langosat fogyasztotta! :-)

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Horváth úr, ha nem tűnt volna fel, nem az 50 forintokról szólt a cikk - lehet, hogy emlékezetem itt-ott tévedett ennyit - hanem arról, hogy miként lehet filléres, gyenge minőségű alapanyagokból összeállított lángosra 950 Ft-t kérni, s azt olyan olajosan kiadni az ablakon, hogy az ember el kell kapja a lábát, nehogy a lángosról lecsorgó olaj a cipőjén kössön ki.
    40 éve eszem lángost a Kárpát medence legkülönbözőbb pontjain, elhiheti, ez nem ütötte a mércét. S ha Szentendrén ez a legjobb lángosos, az elég szomorú a szentendreiekre nézve.

    VálaszTörlés
  4. Velemenyem szerint ahol nincsen egy cepp olaj sem a langoson, mivel a langos olajban sul, ott valoszinuleg nem frissen keszul + mikrozzak! Jo etvagyat kivanok. Ennek a langosnak pont ez a varazsa hogy frissen keszul! De isten orizzen hogy vitaba szaljak onnel. Szep napot. :-)

    VálaszTörlés
  5. Tisztelt Horváth Úr, minden valamire való lángos frissen készül, ahol nem készül frissen, ott én biztos nem fogok enni. Ami a mikrot illeti, azt én eleve elutasítom s kerülni igyekszem azokat a helyeket, ahol használják.
    Ami pedig a lángos illeti, normális helyeken lecsepegtetik s utána adják a vendég kezébe, mikor már NEM CSEPEG. De itt nem egy-két cseppről volt szó, mint ahogy a fénykép is tanúsítja. Ez, valamint a nagyjából 200-300 forintos kilóárú ultravacak művirsli háborított fel az ár fényében. Hasonlóan szép napot Önnek is, őszintén kívánom, hogy egy alkalommal legyen szerencséje valamelyik aradi piacon (itt Aradon sem mindenütt egyforma a lángos, a minap a Temető mellett elég gyengét kaptam, igaz, 100 forintnak megfelelő lejbe került, frissen sütötték és nem csöpögött)vagy Nagybányán lángost enni.

    VálaszTörlés