2012. február 14., kedd

Thai vendéglő (Arad, a Szabadság szobornak egykor otthont adó tér sarkában, a Színház háta mögött)



A távolkeleti konyha nagyon komoly tartalékokkal rendelkezik még Európa számára. Legtöbben a jellemzően gyenge étkezdei színvonalat biztosító kínai büfék százaira gondolnak, ahol európaira fazonírozott szabványfogásokat ehetünk aprópénzért Brassótól Budapesten át Sopronig, miközben a Távol-Kelet más konyhái sokkal magasabb szinten vannak képviselve térségünkben.
Az indiai, indonéz, japán, koreai és thai éttermek nem kommercializálódtak el, érdemes rájuk odafigyelni. A minap sikerült eljutni végre az Aradon nemrég nyílt Thai étterembe, ahol rajtunk kívül sajnos nem ült senki. Az Amerikából hazatelepedett kedves és közlékeny tulajdonos azonban optimista, elsősorban a külföldiekre számít, hónapok alatt már alakulóban van a törzsvendégköre, Aradon élő olaszok, angolok de még thaiföldiek is vissza-vissza térnek. Az éttermet belterét maguk alakították ki, igen ízlésesen, minden ki van dolgozva a legapróbb részletekig, az étterem díszes, mégis egyszerű, elegáns, mégis otthonos. 






Az étlap nem hosszú, ami eleve bizalomgerjesztő.



Rendeltünk tavaszi tekercset, sertéshússal töltött tekercseket, 



Tom Ka Ghai levest, tőkehalcurryt rizzsel és kókuszos créme caramellt. A tavaszi tekercs nem tévesztendő össze a kínai stílusúval, a thai vízbeáztatott rizslappal készül, hőkezelés nélkül. Igen ízletes volt a mártással együtt. Finom volt a sült tekercs is, viszont ennek a mártása el volt savanyítva és elég agresszív volt az íze. A leves műfajában ettem már jobbat, ez sem volt rossz, de túl lazának találtuk, némi tejszín és zöld koriander jó tett volna neki. A thai curry finom volt, hozta a thai raguknak izgalmas egzotikus ízvilágát, a rizs és a desszert megfelelőnek bizonyult. Összességében baráti áron (ital nélkül 5000 Ft-nak megfelelő lejért) ettünk aradi viszonylatban kiemelkedőt - még akkor is, azért ha van hova fejlődnie a helynek. Ajánljuk másoknak is, magunk is visszatérünk még.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
Az aradi Thai vendéglőben 2012. február 7-én jártunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése