2012. január 4., szerda

Akasztói halascsárda (Akasztó, Kígyóshíd 6, 53-as út 14-es km)


 
Az Akasztói halascsárda egyike azon létesítményeknek, melyek nemcsak a környékbeliek számára ismertek, hanem országos viszonyítási pontot jelentenek. A név nem egyszerűen egy vendéglőt jelöl, hanem egy komplexumot, melyhez strand, panzió és horgásztó is tartozik. 






Maga az étterem egy gyönyörű, rusztikus nádtetős épületben található, a belső gerendázat is a paraszti építészetet idézi, akárcsak a barátságos kandalló. Az étlap a szokásos fogásokon túl házi füstölésű pontyot, pisztrángot is kínál, különféle zöld köretekkel. Az árak barátságosak, leszámítva a belsőségekkel megdobott vegyes halászlét gyufatésztával, mely a lélektani tíz eurós ár fölé kúszik kicsit. Ennek dacára, bátorkodtunk rendelni egy adagot belőle, s kiválónak bizonyult, bajai stílusban jobbat nem is ettünk soha. 



A pontytepertő 



s a vegyes füstölt halas előétel



szintén a műfaj remekeinek bizonyultak. A harcsát is jól készítették, friss volt és omlós, viszont a hozzáadott gombamártás inkább levont az étel értékéből mintsem hogy hozzáadott volna valamit. 



Külön elismerést érdemel a borlap, mely helyi és országosan ismert termelők nedűit tartalmazza s ami szintén értékelendő, az étlapon minden étel mellé bort is ajánlanak.
Ha a háttérben egyébként megfelelően alacsony hangerővel nem angolszász szórakoztató zene szólna, hanem a hely szelleméhez illő népzene, a csárda már-már felülmúlhatatlan lenne. De így is a legjobbak között tartjuk számon, ahová időnként érdemes visszatérni.
  
Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokratában jelent meg 2008 folyamán,
s a 2008. augusztus 15-i látogatásunk alapján született.
Az Akasztói halascsárdába 2008. januárja óta járunk vissza, helyben tenyésztett akasztói sziki pontyot venni élve és/vagy füstölve, halászlé, haltepertőt és egyéb halakat enni.

A halászlé karaktere időközben megváltozott, legutóbb passzírozott volt a lé, őszintén szólva utólag magam is elbizonytalanodtam, hogy vajon első alkalommal tényleg bajai volt-e vagy leszűrték a passzírozott levet és azért volt olyan sima. Minden esetre nagyon koncentrált, harmonikus, selymes íze volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése