2011. december 7., szerda

Kontraszt (Taco Loco, Temesvár)


Az elsősorban politikai dimenziója folytán elhíresült www.disputa.ro oldalt böngészve tudtam meg, hogy szülővárosomban, Temesváron nyílt egy új mexikói vendéglő, Taco Loco néven, nem messze Tőkés László egykori parókiájától, a Béga partján, a „rakparton”, szemben a Flora (Virág) nevű kávézóval. Fel is írtam a legfőbb célpontok közé, annak dacára, hogy Temesváron e témában már egyszer befürödtem: a La Cucaracha konyhai produkciója jócskán alatta maradt az elégségesnek.
A minap sikerült letesztelni a Taco Locot is. Az első impressziók rendkívül kedvezőek voltak. A hely hangulata beilleszkedik a mai trendbe: a boltíves évszázados pincében dominál a nyers tégla, a falakon ízléses mexikói berakások, kovácsoltvas székek, diszkrét, elegáns és elégséges világítás. 



A kiszolgálás udvarias. Már belépéskor szemrevételezhető, hogy a borválaszték integrálja az anyaországban is egyre ismertebb s a nemrégiben a villányi borversenyről több aranyéremmel távozó ménesi borász, Balla Géza borait is. Ami azért jó, mert a Romániához tartozó területek vendéglő- és fogyasztáskultúrája szinte érintetlen a Magyarországon szerencsére igen lendületes tendenciától, a borok hangsúlyos gasztronómiai szerepvállalásától. Az étlapon megtalálhatóak a klasszikus mexikói fogások az enchiladas, fajitas, quesadilla, mind „egyéniben”, mind pedig ötletes vegyestálakon. A tisztes adag harapnivaló negyed óra alatt az asztalunkon gőzölgött.
Mindezzel elmondtam, ami jót el lehetett mondani. A konyha ugyanis, még a Cucarachaénál is gyengébb. A bab vizes, ízetlen és fehér, sajt helyett túlerjedt telemeat (sós román juhsajt-specialitás) szórnak a gyengécske kukoricalepényekre. A rizs kantinszínvonalú, az oldalas rágós, a gomba konzervből való, a paradicsomszósz erjedt. 



A gépi és precíz számlával nem volt gond, a csomagolásra nem számítottak fel semmit, a két főételre és két italra 2300 ft-nyi lejt hagytunk ott. S talán még vissza is megyünk. Inni.

 Dorozsmai Endre 


A szöveg a Demokratában jelent meg.

A Taco Locoban 2004. április 13.-án voltunk.
Végül már nem  mentünk vissza, a hely sorsát sem követtük figyelemmel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése