2011. december 13., kedd

Gyergyószéki vendéglők



Az erdélyi vendéglátást bemutató sorozatban legyen szó ezúttal Gyergyó székről. Nem véletlenül nem mondok Gyergyószentmiklóst: Gyergyószék legjelentősebb vendéglői közül kettő is Borzonton található. A Basa fogadó már évek óta szájról szájra járó legenda volt, midőn pár éve sikerült meglátogassuk. Élményünk egyébként vegyesre sikeredett, egy még fel nem szolgált leves cseréjére vonatkozó kérésünk teljesítését megtagadták, holott elég egyértelmű, hogy a leveseket nem adagonként készítik el, hanem csak jóindulat kérdése, hogy mit hoznak ki, még akkor is, ha netán már ki van tálalva. Legfeljebb egy tányérral többet kell elmosni. A ételek jó házias szintet hoztak, az adagokkal is meg voltunk elégedve. Az atmoszféra pedig hitelesen népi és magyar, szerettünk ott lenni. A Basa hivatalos honlapját nem leltem, viszont a facebookon ott vannak.
Hasonlóan jót ettünk a szomszédos Rubin vendéglőben is, (http://www.rubinhotel.ro/main.php?lang=hu&t=1), több ízben is voltunk a Gyergyószentmiklós központjában fekvő Rubinban is (lásd: http://www.szekelyfoldiinfo.ro/Menu/Szallashelyek/Panziok/Rubin.html), mely a gasztronómiát illetően a korrekt nagy átlagba tartozik, viszont a beltere messze nem olyan barátságos és kellemes mint a rönkházból épített borzonti „druszájáé”.
Legfrissebb élményem az Astoria (lásd: http://www.erdelyiutazas.hu/magyar/sz/gyergyoszentmiklos/astoria-hotel-2408), 




mely nevét és eleganciáját meghazudtoló módon zavarba ejtően alacsony áron kínálja az ínycsiklandó étkeit. Egy 20 dekányi adag rántott sertésvelő írd és mondd 9 lej, fél kiló sertéscsülök krumplival 17 lej, de még a bélszín is csak 20 lejbe kerül. 




Az asztalon ádventi koszorú kalácsból, piros és fehér gyertyákkal, zöld fenyőágakkal díszítve. 



Mi ezúttal is egy kétszemélyes Astoria tál mellett döntöttünk, melyen volt négy darab rántott gombafej, két sült kolbász, két darab sült pulykamáj, két szelet natúr fehérkaraj és két szelet párizsi csirkemell. 



Fantáziadúsabban is össze lehetett volna állítani a tálat, de egy biztos, mindez 30 lejért igencsak kedvező ajánlat volt, melyből ráadásul sok minden kiderülhet. Kértünk még egy pizzakenyeret is, feltét nélkül, amolyan kiegészítő köretnek. 



Az egyszerű pizzakenyérsütés technológiáját még gyakorolhatják, a kérge kissé megtöredezett, egyébként ízletes volt, a tál egyes elemei ütötték a mércét, egyedül a sült kolbász volt gyenge ipari alapanyag, amit egyébként nem is értek, hiszen jobbfajta házikolbászt nagyjából ugyanazon az áron lehet beszerezni.
Az Astoriában kínálnak magyar borokat is, nem egyet decire is kimérve, amit külön értékeltünk. A választékot lehetne mívesebb tételekkel is bővíteni, de már az is örömteli, hogy a Hungarovin és hasonló tömegborok mellett megjelennek a tokaji borvidéken fekvő bodrogkeresztúri Chateau Dereszla remek fehérborai, elfogadható áron. 



A kiszolgálás kifogástalan volt, így összességében jó szívvel ajánljuk a nemrég felújított vendéglőt másoknak is.

Dorozsmai Endre
A szöveg a holnapi Erdélyi Naplóban jelenik meg.
A gyergyószentmiklósi Astoria vendéglőben 2011. november 29.-én voltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése