2011. november 14., hétfő

Márton nap

„Ki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik, aki pedig Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” – tartja a népi hiedelem s mi másról szólhatna november közepén a gasztronómiával foglakozó oldalunk boros szövege, mint a Márton napi újborral?
Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben nagy kultusza lett a Márton napnak, magát valamire tartó vendéglő e napon, de jellemzően ezen a héten libából süt – főz s újbort kínál hozzá. Libatepertőt, töltött libanyakat, libalevest, ludaskását, libapecsenyét. A Márton nap elterjesztésében elévülhetetlen érdemei vannak Förhénci Horváth Gyula etnológusnak, a szentendrei újborfesztivált évről évre megszervező Borkultúra Khtnak és Bock József borásznak.

Pár fotó e jeles rendezvényről, ahol soha nem hiányzik az autentikus népzene:


Szép idő 2004 novemberében az Újborfesztiválon.


Ismerkedés szőlőfajtákkal, ugyanakkor, ugyanott.

Jellegzetes kép a skanzenből:


Vannak pincészetek Magyarországon, melyek soha el nem maradnak a szentendrei felsereglésről, sőt nemcsak egy újborral készülnek, hanem hárommal. Hadd említsem közöttük Dúzsi Tamást, akit Év borászának jelöltek az idén, s aki hosszú évek óta, novemberre palackozza az Ezerfürtűből készült üde, illatos, élénk savú „Fürtikéjét”, az első roséját (Dúzsi Tamás, a magyar rosékirály az utóbbi években évjáratonként 8 féle rosét palackozott) valamint a Marci névre hallgató vörös cuvéet. A Márton napot három borral megtisztelő másik veterán Polgár Zoltán, az 1996os Év borásza, aki szintén egy fehéret, egy rosét és egy vöröset palackoz, a fehér Chardonnayból és Muskotályból áll össze, a vörös pedig Kékoportó, mint Villányban általában. (Hadd üdvözöljem itt a Brassói magyar napok szervezőinek azon ötletét, hogy a Polgár pincészet borainak udvarhelyi forgalmazóit is meghívták a gasztro-udvarba, ahol tisztességgel, üvegpohárban lehetett kóstolni elfogadható áron akár fél decire kimérve is a nemes Polgár nedűket. Egyben javaslom, hogy ha a rendezvény jövőre is megszervezésre kerül, akkor kérjék meg az illetékeseket arra, hogy adott évi Márton napi borait is hozzák el.) Az Alföldön már októberben palackban volt a Font pincészet remek idei Irsai Olivérje és Roséja. Egerben idén csak Demeter Csaba készített újbort, Márton néven, Menoir fajtából. Az alkotó így látja a borát: „Üde és frissítő temperamentum, amely az új évjárat első borát jellemzi. Színében közepes rubin, még illatában és ízében a vörös bogyós gyümölcsök kavalkádja, csipkebogyó, ribizli, fekete szeder köszönnek vissza.
Újborok ezidőtájt vásárolhatók a fontosabb borszaküzletekben, a Bortársaságnál (Dúzsi Tamás, Bock József), a Veritasban (Polgár Zoltán, Demeter Csaba) valamint az illetékes pincészeteknél, némi szerencsével pedig akár a nagyobb bevásárolóközpontokban is.  

Dorozsmai Endre

A szöveg a holnaputáni Erdélyi Naplóban fog megjelenni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése