2011. november 1., kedd

Kakas étterem (József u. 55.)




A Kakas étterem a XVIII. kerületben a Rendessy telepen található, 



a takaros kis családi házak és a vigasztalan tízemeletes panelek találkozásánál. Nem tévesztendő össze a másik külvárosi Kakas étteremmel, mely a XIII. kerületben működik. (Mellesleg onnan is kellemes élménnyel távoztunk évekkel ezelőtt, s mostanság is jókat hallani róla). A vendéglő épületén magyar zászló lobog, bent kellemes, csendes háttérzene és polgári atmoszféra fogad.



Az ételválaszték elég nagy, végül a két személyes bőségtál mellett döntünk, melyen nyárson sült mustáros sertésszűzfalatkák, csirkemájjal töltött, filézett csirkecomb, sajttal tisztességesen meghintett mátrai borzas és rántott gombafejek valamint vegyes köret foglal helyet. 



Tulajdonképpen kulináris standardok ezek, de következtetni engednek sok mindenre. A tálat előmelegített vaslapon helyezték el, amit külön díjaztunk. A tálalás ügyes volt, felettébb esztétikus, az adag tisztes, az ízek az elvárásnak megfelelőek. A borlapon lehetne esetleg fejleszteni, netán sommelier-t alkalmazni.
Az üzletvezetés kíváncsi a vendég véleményére: egy tesztlapon érdeklődnek arról, hogy ízlett-e az étel, milyennek tartjuk az étel- és italválasztékot stb. 



Mindössze az a kérdés hozott zavarba, hogy mi nem tetszett? Némi töprengés után beírtam, hogy az asztalterítő színe.
Külön említeném azt az elmés megoldás, hogy a fából faragott, régi stílusú sótartóba beépítettek egy „pincérhívó” feliratú gombot, mely ugyan nem került használatba, de az ötletet díjaztuk. 



Persze ez is olyan dolog, ami ott van, ahol nincs szükség rá, ahol viszont 15-20 percig nem néznek a vendég felé, ott nincs.
Kellemes estét töltöttünk a Kakasban, a szabványok tökéletes abszolválása után a legközelebb konyha virtuozitására leszünk kíváncsiak. Megkóstoljuk a konyhafőnök ajánlatai közül újzélandi báránysülttel és japán csirkét. 

Dorozsmai Endre


Az alábbi szöveget, ha hinni lehet a számítógépem archívumának, 2006. január 17-én írtam. Azóta több ízben is megfordultam a Kakasban, ettem még jó pár ételt, halakat, kacsát, pörköltet, desszerteket. Végkövetkeztetésem, hogy a Kakas alighanem a legigényesebb vendéglő a fősodorból.
Fősodor címszó alatt azokra a vendéglátóipari egységekre célzok, melyek hatalmas étlappal dolgoznak, nagy adagokat adnak, zömmel hagyományos ízharmóniákból építkeznek, nem különösebben nyitnak sem a fúziós, sem a molekuláris, sem a bisztróvonal irányában. A különbség többségükhöz képest az, hogy a Kakas esetében sokkal jobbak az alapanyagok, mint a legtöbb ilyen vendéglőben, sokkal igényesebb az elkészítési mód, magasabb fokú az alapanyagtisztelet, nagyobb gonddal készülnek a hagyományos ételek is. Séfük végigcsinálta a Czifray mesterkurzus címszó alatt futó többfordulós szakácsversenyt, ami érződik az étterem teljesítményén.




Osztályozás 10-es skálán, 3 szempont alapján:

Atmoszféra: 8.
Kiszolgálás (átlagolva): 6 (egyik alkalommal az egyik pincér egyszerűen semmi vett minket, az ő bakija sajnos lerontja az összpontszámot) - legfrissebb látogatásunk pincér-teljesítménye 8.
Konyha: 8.

Saját osztályozás GM skálán: 10
Tényleges GM pontszám: 10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése