2011. október 17., hétfő

Haxen Királyi Étterem (Király utca/Rózsa utca sarok)



Jó érzés néha visszatérni egy-egy kellemes éttermi élmény helyszínére akkor is, ha az ember főszabály szerint mindig új élmény után kutat. A Haxen Királyi Étterem 1994-ben a város legizgalmasabb vendéglőinek egyike volt, élő sramlizenével, hatalmas forgalommal. Közvetlenül nyitás után jártunk ott, s azzal együtt, hogy az egy havi ösztöndíjam harmadát hagytam ott három ember után, az élmény mélyen rögzült és egy fillért sem sajnáltam utólag sem. 1996-ban vetődtünk ismét erre, ebédidőben, s az XXXL kaliberű öcsémmel ketten nem tudtunk megenni egy adag libatepertőt, akkora volt az adag. 
Azóta kissé megkopott a Haxen, a fő attrakció – a vendég szeme láttára faszénparázs mellett forgó-piruló nyársra húzott csülkök tömkelege – már a múlté, de a helynek megvan még mindig maga sajátos megkapó atmoszférája. És vendégköre is, válság ide vagy oda.
Aki szereti Bajorországot, az szeretni fogja a Haxent is. A jó hangulatú gépi  bajor zene hangereje megfelelő, a fából ácsolt szeparék meghittek. A konyha nem ostromol magaslatokat, ételeink zöme megmarad a „korrekt” szinten, néhol egy kis elsózás, mikrózás, ezzel együtt nem megfelelő (értsd: az ideálisnál alacsonyabb) hőfok, szóval akadnak a magyar vendéglátás főáramában már megszokott döccenők. Az előétel- és főétel-adagok meglehetősek, a csülökadag 



elfogyasztása két embernek is komoly feladatot jelent (fél csülök, fél kiló fölött), akárcsak a vegyes grilltálé 



(rajta mindenféle lávaköves hús, fokhagymás krumpli, fóliában sült tejfeles krumpli, savanyúság).
Az árak elég magasan járnak, főleg a főételek és az italok, azon belül a borok esetében (főételek 3000 forint körül, borok a szaküzleti ár három-négyszeresénél), viszont tartanak szódát, ami korrekt dolog, jelzi, hogy az étterem nem arra épít, hogy a vendég megszomjazik a rengeteg tápanyagdús és nem kevés sót integráló ételtől, majd méregdrágán kénytelen italt rendelni. A Béres mustot úgyszintén értékeltük. A kiszolgálás udvarias és meglepően gyors.
Az estébe nyúló baráti sörözéseket kedvelő nagyevőknek feltétlen ajánlott. 

Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített változata a Demokratában jelent meg.
A Haxenben legutóbb 2009 őszén jártunk, a beszámoló ezt rögzíti s a képek is akkor készültek.

Osztályozás 10-es skálán
Atmoszféra 9
Kiszolgálás 8
Konyha: 7
Ár/érték arány: 7

Osztályozás a konyhacentrikus 20-as skálán
(Gault Millau - Alexandra skála): 8
Tényleges Alexandra pontszám 2010-ben: 8

2 megjegyzés:

  1. Az asszonnyal jártunk a haxen király étteremben,mert egy ízvadász adásban láttam egy káposztás tésztával töltött kacsát,amit ott szolgáltak fel! Ketten mentünk,én egy a képen látható grilltálat ettem,a Mama valami kacsamellet tésztával,mártással. A csülök sótlan volt,a bőre rágós,a hátszín szintén ízetlen!Az asszony kajája rendben volt,de én nagyot csalódtam,mert a 10rugóból amit otthagytunk,különb ételt állítottam volna elő! De hogy sósabbat-borsosabbat az biztos! Halálom amikor egy jó alapanyagot elb.sznak,mert nem ízesítik eléggé! Aki evett ízetlen halvány csülökpörköltöt az tudja miről beszélek.Nemrég ettem pacalt(ami nálam szent)és se bors se kömény,se majoranna íz nyomokban sem volt éezhető!Azt mondja a kollega,a gyerek miatt nem lehet fűszerezni!??? Négy évesen a Hajós-pincefalu Judit panziójában két pofára ettem a csípős pacalt!

    VálaszTörlés
  2. Amikor mi ott voltunk, inkább túlzóan bántak a sóval, ezek szerint időközben átestek a ló másik oldalára. Összességében minden hibájával együtt kedvelem a helyet, talán még mindig a 17 évvel ezelőtti remek élmény miatt...

    VálaszTörlés