2011. október 26., szerda

Culinaris

Találó nevet választott a tavaly novemberben megnyílt budapesti ínyencbolt. A Culinaris egy helyen igyekszik összegyűjteni mindazt, ami a kulinaritás síkján izgalmas lehet: zöldfűszereket (köztük olyan különlegességeket, mint a medvehagyma vagy a turbolya), fűszerkrémeket (kéttucatnyit kaphatunk csak az indiaiak közül, kezdve a tikkával befejezve a kormával vagy a vindalooval), sajtokat (a Cheezio termékcsalád dominálja a sajtospolcot, benne olyan jól eltalált készítményekkel, mint a kecskeorda vagy kecskegrana), borokat, olajokat, szárazfűszereket a kardamomtól a 10-es erősségfokozatú mexikói chiliig, különleges minőségű csokoládékat, kenyérféléket, orosz kaviárt, olasz felvágottakat, indiai hüvelyeseket, érdekes konzervkészítményeket a töltött padlizsántól a töltött szőlőlevélig és bizony még sorolhatnám.
S aki ne tudná, mihez kezdjen valamely különlegességgel, az keresgélhet a gasztronómiai könyvespolcon vagy tanácsot kérhet az ízek birodalmában igencsak járatos kiszolgáló személyzettől. A szerencsések elkaphatják a reklámszakmában dolgozó s a fél világ gasztronómiájával a helyszínen megismerkedett ötletgazdát és üzlettulajdonost, aki maga is beáll olykor a pult mögé.
A bolt egyik rendkívül izgalmas ötlete az állandó olivaolaj-kóstoló, melynek keretében egy igen széles minőségi- és árskálát befogva ismerkedhetnek meg a vásárlók (térítésmentesen) egy sor extra szűz olivaolajjal. A Culinarisnak köszönhetően jöttem rá magam is, hogy az olajkóstolást éppen úgy meg kell tanulni, mint a borkóstolást. Már elsőre érezni árnyalatnyi különbségeket, de a kiváló minőségű (félliteres palackonként nem ritkán többezer forintot kóstáló) nedűk sajátos ízjegyeit csak többszöri kóstolásra tudja az ember biztonsággal bemérni. Érdemes végigkóstolni a hűtőpult választékát is, jómagam a fetával töltött olivabogyóért és a szárított paradicsomért szoktam visszajárni. Az üzlet színvonalas honlapot (www.culinaris.hu) és hírlevelet is működtet, így további részleteket meg lehet tudni a cybertérben. Ami persze nem pótolja a helyszínen történő tájékozódást.

A Hunyadi téri Culinarisban megnyitás után jártam először, azóta még két egység nyílt a Perc utcában valamint a Balassi Bálint utcában, van már bisztrójuk és főzőiskolájuk is.

A fenti írás 2005-ben jelent meg a Demokratában.

Ezutóbbinak a molekuláris konyha-"kurzusán" - meghívott előadó Kovács Árpád - készültek a mellékelt fotók.



Marinált fogas "molekuláris" tzatzikivel



Sous Vide karaj espumával


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése