2011. augusztus 18., csütörtök

Öreg Kőrőssy Halászcsárda (Szeged, Sárga Üdülőtelep, 262.)


Van a vendéglőknek egy jól behatárolható kategóriája, a tulajdonképpeni Kádár-kori fősodor, melyeknek szimbolikus megjelenítői a nagyszámú vendégsereg befogadására képes útmenti csárdák s azon belül a halászcsárdák. E helyek, ha sikerült kialakítsák törzsközönségüket, megmaradtak mindmáig és alapvetően korrekt szolgáltatást nyújtanak. Nem ritkán kissé kopottak, az étkészlet, a pohárállomány idejétmúlt, a kiszolgálás sokszor személytelen, az ízek pedig mit sem különböznek a tíz vagy húsz évvel ezelőttitől. Az új konyhai irányzat követését honoráló Alexandra étteremkalauztól (azért hivatkozom előszeretettel erre a kiadványra, mert jelen pillanatban ez az egyetlen komolyan vehető, használható étteremkalauz, még akkor is, ha sokszor túl szigorú) e vendéglők legjobb esetben 8.5 pontot kapnak, amit jellemzően meg is érdemelnek.
Eme fősodorhoz tartozik az Öreg Körössy Halászcsárda Szegeden, még akkor is, ha a rendszerváltás után alapították. Fehéreszöld alapszíne nem a legmegnyerőbb, a szintetizátoron úgymond örökzöldeket előadó egyszemélyes zenekar is inkább zavar, mint emel a hangulaton, a roston sült zöldség nem látott rostot, olajat annál inkább, de bíráló megjegyzéseinknek itt vége. Mert a kiszolgálás egyrészt kedves, másrészt kellően gyors, annak ellenére, hogy nemcsak mi vagyunk a teraszon, jóféle pálinkákat tartanak, van búzasör, a Tiszára nyíló kilátás gyönyörű, 




a halászlé finom, 


nem spórolnak a tartárral, a rántott haltejre sem lehet panasz 



és szerencsénk épp érkezett friss kecsege, amit igencsak díjazunk. A



z Öreg Körössy megbízható, barátságos hely, ugyanazt nyújtja, mint első, 1996-os látogatásunk idején: a klasszikusnak nevezett magyar konyha fogásait, szerényen és tisztességesen.

 Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokratában jelent meg.

Az Öreg Körőssyben kb. féltucatszor jártunk az elmúlt 15 évben, tapasztalatunk jobbára megegyezett azzal amit leírtam. A fentiek 2009. május 5-i látogatásunk kapcsán fogalmazódtak meg.

Osztályozás (1-től 10 pontig)
Konyha: 7.5
Kiszolgálás: 6 - 9 (pincérenként változó)
Atmoszféra: kerthelyiség: 9, beltér: 7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése