2011. augusztus 18., csütörtök

Costes (Ráday u 4.)

A Costes vendéglő kemény vitákat gerjesztett internetes gasztro-oldalakon áraival és egyesek szerint túlzásba vitt igényességével – például azzal, hogy az alapanyagokat Párizsból szerzik be, hetente küldenek oda autót, hogy a személyzet fele nem magyar, hanem szerte a világból verbuválódott. De említhető az is, hogy az 54 férőhelyes étteremben, mint megtudható az a végre valahára működőképessé tett honlapon olvasható interjúból, amit a tulajdonosokkal készített a Vendéglátás magazin riportere, 25 ember dolgozik azért, hogy a vendégek kifogástalan, egyedi élményben részesüljenek.
Sikerül-e? - ez a nagy kérdés. Sikerül.
A vacsoraidőben érvényes ételárak ugyan a csillagok egekben járnak (főételek 5000 és 12000 ft között mozognak), 





de a déli üzleti menüajánlat megközelíthető az átlagember számára is. Három fogást lehet választani a következőkből: egy leves, két előétel, három főétel és három desszert. Mindezt 4900 forintért. Az éppen aktuális ebédmenüről egyébként tájékoztat a honlap is. Eme ajánlatot fogadtam el jómagam is.
Az igazság az, hogy nem annyira a kifogástalanul elkészített ételek (Dombes-i fürj, Pireneusi bárány, Málnás Brownie borsfagylalttal)





nyűgöztek le elsősorban, hanem inkább azok az apró kis falatkák, melyeket a másutt is bevett köszöntő falaton túl az egyes fogások között kihoztak. Volt közöttük libamájtortácska, 



kaviáros brokkolihab, 



ananászzselé



s még sorolhatnám. Megannyi apró remekmű. Mindemellett az ország egyik legszélesebb, ha nem a legszélesebb borlapjával találkozhatunk a Costesben, rajta nem egy olyan tétel, melyekről csak a „vájtfülűek” tudják, mekkora értéket képvisel. S akkor még nem szóltunk arról, hogy a személyzet minden tagja kommunikatív, felkészült és sugárzik belőle, hogy egyéb vágya sincs, mint meggyőzni a vendéget arról, hogy a Costes a legjobb vendéglő Magyarországon. Mint ahogy alighanem az is…. 

Dorozsmai Endre

A Costes-ben 2008 őszén jártam először.  A beszámoló erre vonatkozik. Egy bő év múlva visszatértem, eltűntek a déli menűből a falatkák és messze nem volt olyan kedves és figyelmes a kiszolgálás, mint első alkalommal. Sőt. Úgyhogy szavazatomat az Onyxnak adom, ha Magyarország legjobb vendéglőjét kell megnevezni. Személyes kedvencem pedig továbbra is a balatonszemesi Kistücsök.

Osztályozás (10-es skálán)
Első látogatás:
Atmoszféra: 9.5
Kiszolgálás: 10++
Konyha: 10++


Második látogatás:
Atmoszféra: 9.5
Kiszolgálás: 7
Konyha: 9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése