2011. augusztus 19., péntek

Kistücsök (Balatonszemes, a helyi Fő utca és a 7-es út kereszteződésénél)



Kellenek az iránytűk. Kétségkívül a legizgalmasabb dolog az, ha kellő időt rászánva az ember maga fedezi fel egy város vagy egy régió gasztrokultúráját, de ha kevés idő áll rendelkezésre, akkor bizony jók a biztos tippek. S midőn a minap a Balaton déli partján bortúráztunk, nagyon jól jött Rohály Gábor Borkalauzának egy szem balatoni tippje, a Kistücsök.
E helyen nemcsak érdekes párosítások, biztos kezű konyha, kellemes kerthelység, hangulatos, diszkrét zene várt, de lenyűgözött, hogy a pincértől a sommelier-n keresztül a tulajdonosig mindenkivel el lehetett beszélgetni a fogásokról, borokról, borászokról, sőt más éttermekről is. S persze mindenki örül, ha rokon lelkekkel találkozik, így az emberi dimenzió tökéletesre kerekítette ottlétünket.
Ettünk karalábépürés füstölt busát, 



borjúnyelvet spárgával és tormamártással, 



fogast 



és harcsát 



különböző mártásokkal, burgonyafánkkal valamint serpenyős zöldségekkel. Desszertre már csak egyikünknek futotta a kapacitásból, választásunk a bodzás eperrel felszolgált mézes krémesre esett. 



A Kistücsökben jól és kreatívan főznek, apróbb javító kommentárokra itt és most nincs hely. Ennél sokkal fontosabb, hogy megtudtuk, az ország egyik legjobb borlapjára csak úgy kerülhet fel egy pincészet, ha a tulajdonos előbb a helyszínen tájékozódik a borkészítési filozófiáról, a technológiai háttérről. Nem véletlen, hogy egy egészen tekintélyes falfelületet foglalnak el a különböző elismerő diplomák. 



Virtuálisan oda lehet helyezni a Demokratáét is.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokratában jelent meg.
A Kistücsökben 2007. április 29.-én jártunk először, az írás ezen élmény hatására készült. További 4-5 látogatásunk csak megerősített a fentebb leírtak helyességében. A Kistücsök nemcsak a Balaton, hanem Magyarország egyik legjobb vendéglője. Mellesleg a személyes kedvencem. Nem azt mondom, hogy ők főznek a legjobban, a legjobb vendéglőnek az Onyxot tartom kis hazánkban, de a Kistücsök áll legközelebb a szívemhez. Ha holnap a családi ebédet egy tetszőlegesen megválasztott vendéglőben költhetnénk el s teleportációval lehetne megközelíteni a helyet, akkor vélhetően a Kistücsökre esne a választásom.

Osztályozás tízes skálán:
Konyha: 9
Kiszolgálás: 10
Atmoszféra: beltér 8.5, kert: 9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése