2011. augusztus 21., vasárnap

Baracsi halászcsárda (Baracs 6-os út, 81-es km.)

Szeretjük a 6-os főutat. Ez visz le Szekszárdra, ahol egyre több jeles pincészet várja a borkóstoló közönséget, de azért is, mert a Duna folyásával párhuzamos úton jó pár halászcsárda megállásra csábít. Legutóbb a Baracsi halászcsárdát próbáltuk ki, mely árnyékos rusztikus teraszával rögtön megnyerte tetszésünk. 





A csárdában négyféle halat kínálnak (harcsa, kecsege, ponty, süllő), mint elmondották, mindent frissen készítenek. Ennek megfelelően az étlap könnyen áttekinthető, nem regényhosszúságú.
Sietős dolgunk volt, így halászlevet 



és kecsegepaprikást rendeltünk túróscsuszával. 



Ételeink gyorsan érkeztek s nem okoztak csalódást. Még akkor sem, ha alapjáraton jobban szeretjük a tiszai zsánerű alaplével készült passzírozott változatot. A Baracsiban a halászlé friss ízű selymes, az átlagosnál kevesebb benne a paprika, egy teljesen sajátos stílust alakítottak ki ezen a téren, ami kifejezetten megnyerő. A kecsegepaprikást érdekesen képzelték el. Nagy befogadóképességű jénai tálba legalulra került a tészta, majd rá a patkóformában hagyott hal a pörköltszafttal (az étlapon paprikás szerepelt, de pörköltet kínálnak, kicsire nem adunk, talán jobb is volt ez így, mint tejfeles habarással), majd erre került a túró meg a tejföl.
Az adagokra nem eshetett panasz, s nemcsak a halételek esetében. Körülöttünk jónéhányan húsétel mellett döntöttek, s bizony embert próbáló mennyiséget kaptak. A borkínálat kissé szegényes, pedig a közelben levő tolnai és szekszárdi borvidékről bőven lehetne kiváló ár-érték arányú borokat beszerezni. S az sem ártana, ha magyaros halvendéglőként hangsúlyt fektetnének a fehérborokra és a sillerekre. Mindazonáltal jelen formájában is bátran ajánlható a Baracsi Halászcsárda: sok más csárdához hasonlóan ez is azt nyújtja, amit ígér: korrekt árakon korrekt minőséget. 

Dorozsmai Endre

A szöveg legjobb emlékezetem szerint nem jelent meg, félkészen maradt a gépben, legalábbis így leltem rá a vonatkozó mappában. Most hoztam végleges formára.

A Baracsi halászcsárdában első ízben 2007. július 14-én jártunk. Akkortájt született a fenti szöveg vázlata is. Azóta még megfordultam a Baracsiban, tapasztalataim hasonlóak voltak. 

Osztályozás (tízes skálán):
Atmoszféra: 8
Kiszolgálás: 8
Konyha: 7

G.M. - A.K., húszas, konyha-centrikus skála: 8 pont


Pontszám a 2010-es Alexandra Kalauzban: 8 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése