2011. augusztus 1., hétfő

Halászcsárda (a dunaföldvári híd lábánál)



Vannak éttermek, ahol semmi sem tökéletes, sőt, mindenben lehet különösebb kekeckedés nélkül is valódi hibát találni, az ember mégsem távozik feltétlen csalódottan, sőt, esetleg jól is érzi magát. Ilyen volt a Dunaföldvári Halászcsárda, ahová egy viharos délután vettük be magukat. Nem a vihar elől menekültünk – az elől az autó is megvéd – hanem egy jó halászlére vágytunk. 




A halászcsárda vélhetően a mély-Kádárkorban létesült, legalábbis ezt a hangulatot árasztja. Ami önmagában nem is baj. Mert bármennyire is tiszteljük a magyar konyha mai megújítóit a Széll Tamástól, Pethő Balázsig, a régi vonal létjogosultságát sem kell tagadni. (Ha van probléma, márpedig van, akkor az az, hogy ezutóbbi képviselői nem tudják a helyüket és szervezetbe tömörülve akadályozzák a továbblépni kívánókat – de ez egy másik eszmefuttatás tárgya kell, hogy legyen.) 
Szóval a Dunaföldvári Halászcsárda kissé dohos, kissé kopott, a kiszolgálás kissé fásult, a halászlét 




túlpaprikázzák, a halat túlsütik s a túl hangosan szóló rádióról eleve le tudnánk mondani. Viszont a hal és a sör friss, tartanak kecsegét 




és igen barátságos a díjszabás. Sőt, szinte egyedülálló módon a dekára kimért hal esetében sem érezzük úgy, hogy visszaéltek azzal, hogy a hal mérlegre tételekor a vendég nincs jelen. A kilátás csodálatos, érdemes az ablak mellett ülni. Összefoglalva: elfogadható hely a Dunaföldvári Halászcsárda, némi odafigyeléssel jó közepes is lehetne. Így inkább a vendég lelki prediszpozícióján múlik, hogy milyen érzéssel távozik. 

Dorozsmai Endre

A szöveg a Magyar Demokratában jelent meg.
A Dunaföldvári Halászcsárdában 2009. június 10.-én jártunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése