2011. augusztus 23., kedd

Camelot (Temesvár, Barbu Iscovescu utca 22.)



Aki Erdélyben vendéglőbe megy, alapvetően le kell számoljon néhány illúzióval. Azzal, hogy megismeri az „erdélyi” konyhát, hogy a vendéglőkben olyan kiszolgálásban részesül, mint barátainál otthon, hogy olyan a választék, a minőség és az adag, mint mondjuk a megmaradt Magyarország vidéki tájain. Üdítő kivételek mindenütt akadnak, egy-két hely eléri vagy meghaladja a Magyarországi átlagot (pl. a Pethő vendéglő Székelyudvarhelyen, a Kalibáskő Csíkszereda mellett), de a helyek többsége (főleg a Partiumban) fantáziátlan ételekkel, kis adagokkal, darabos kiszolgálással működik. No nem mintha otthon minden rendben volna. Ami mindemellett pozitívum, az a viszonylag alacsony árfekvés. Erdélyben különösebb gond nélkül fogyaszt az ember 1000 forint környékén egy főételt itallal és jattal együtt, ami azért a gúnyhatáron belül ritkaság.
Mindezeket azért bocsátottam előre, hogy érthető legyen, hogy miért volt kiemelt élmény számomra a temesvári Camelot vendéglő (www.camelot.ro), 




mely az anyaországban lassan már közhelyszerű középkori imázsra épül. Mert a Camelotban minden fordítva van.
A hely nem olcsó, az ételek többsége forintban számolva 1000 és 2000 közé esik, a sör ára 300 ft körül van a megszokott 100-200 ft-os ársávval szemben. Ellenben: jó a belső tér kiképezése, mely giccsmentes és hangulatos, 



udvarias a kiszolgálás, hatalmas adagokat adnak, gyönyörűen elrendezve, az indítás egy tál pirítós lilahagymával, mellé libazsír és kolbászzsír cserépedényekben (ingyen) 



és végül, de nem utolsósorban a középkori fantázianevek valódi magyar konyhát takarnak. A marhapörköltet és a tiszai módra készített halászlevet tanítani lehetett volna. 



Mint kiderült, mindez nem véletlen: a tulaj magyarországi éttermet vezető barátjának a szakácsai tanították be a helyszínen a gárdát. Persze semmi sem tökéletes: a negyed literesnek feltüntetett kóláspohár jó ha 2 decit magába fogad. Eme apró szépséghibával együtt azt mondom, a Bánság és Partium talán legjobb vendéglője ma a diáknegyed mellett található Camelot.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokratában jelent meg.
A Camelotban 2003. augusztus 3-án jártunk, a hely azóta is működik, a leírtak továbbra is érvényesek.
Annyi változott, hogy az árak valamennyire kiegyenlítődtek, a szolgáltatás átlagszintje érezhetően javult, de még mindig jóval olcsóbban lehet étkezni Erdélyben és a Partiumban, mint az anyaországban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése