2011. augusztus 2., kedd

Birka csárda (Gyomaendrőd (Nagylapos) V. kerület 289.)

A minap a Délalföldről Eger felé igyekezve egy felettébb bizalomgerjesztő, hangulatos csárda megállásra késztetett. Úgy terveztük, hogy a birkapörkölt hazájában, Karcagon eszünk, de nem tudtunk ellenállni a Birka csárda vonzásának s nem bántunk meg, hogy elcsábultunk.
Külön értékeltük, hogy a rusztikus, ízléses, nem túl zsúfolt csárda 






beköszöntője az egészséges, természetes magyar alapanyagokra helyezte hangsúlyt, azon belül a csárda tulajdonosainak szürkemarha-gulyájára és mangalica-kondájára. 




A szűk borlapot avatott kézzel válogatták össze, s az egyes tételeket szaküzlet-közeli árakon kínálják, nem a megszokott kettes-hármas szorzóval, beleértve stílszerűen az Alföld legjobbjának, Frittmann Jánosnak a borait. 



De a pálinkák és sörök díjszabása is zsebbarát volt, s aki a volánnál ült, az sem kellett kommersz ipari lőrét igyon, mert házi bodzaszörpöt valamint szódát is tartanak.
Ettünk birkapörköltet galuskával, 



fokhagymás tejfölös mangalicakarajt dödöllével, 



juhtúróval töltött csiperkét sült szalonnával és salátával, 



bögrés mákos süteményt, 



akácfavirágos palacsintát és eperkrémet. A birkapörkölt a műfaj egyik legjobbja volt, mind a hús, mind a szaft ízét és állagát tekintve, a mangalicakaraj épp hogy ütötte a mércét, lehetett volna puhább, a mártás pedig homogénebb, a saját húsáruhoz szerencsésebb lenne szemcsésedő ipari tejfel helyett házit használni, a dödölle remeknek, csiperke korrekt-szabványszerűnek bizonyult. A mákos sütemény átlagos, az eperkrém joghurt volt friss eperrel, az akácfavirágos palacsintát mi csúsztatott palacsintaként ismertük meg Marosszéken, amit itt akácfavirággal szórtak meg. Igazi szezonális, ötletes, házias produkció.
A számla kiegyenlítése után betankoltunk elfogadható kilóáron kínált saját készítésű disznóságokkal is, mangalicakolbásszal (végre egy kolbász, mely épp annyira volt fűszeres és csípős, amennyire szeretjük), szürkemarha-kolbásszal (75% szürkemarha, 25% mangalicaszalonna) és kolozsvári mangalicaszalonnával. A Birka csárda gyenge pontjaival és erényeivel együtt egy teljes mértékben hiteles hely. Nagyon megkedveltük. Ha a háttérben autentikus magyar népzene szólna, még hangulatosabb lenne. 


Dorozsmai Endre

A szöveg a Magyar Demokratában jelent meg.
A Birka csárdában 2011. május 13.-án voltunk.

Osztályozás:
Konyha: 8
Kiszolgálás: 8
Atmoszféra: 9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése