2011. július 27., szerda

Walter vendéglő (Perbál, Fő utca 26.)

Nemes ügyekért lelkesedni jó dolog. Úgy vélem, a belső béke egyik előfeltétele, hogy az ember megőrizze a lelkesedés képességét. Jómagam nem tudok és nem is akarok hideg tárgyilagossággal írni olyan heroikusan minőség-centrikus kezdeményezésekről, mint a balatonszemesi Kistücsök, a pécsi Enoteca vagy a békéscsabai Brill bisztró.  Ezen remek helyek közé tartozik a Walter vendéglő, mely szintén minden tekintetben a legjobbak közül való országos viszonylatban.
Ízléses belső tér, megejtő szépségű kerthelység, ideális hangerejű, autentikus blues-zene a háttérben, kifogástalan, szakértő, kommunikatív kiszolgálás, jól megtervezett, nem túl bő, nem túl szűk étlap, 











kreatív konyha, kiváló borok, szóda békebeli gravírozott üvegben, 



minőségi pálinkák, baráti árszabás. Minden együtt van itt, ami feledhetetlen élményt biztosít és a visszatérésre sarkall. Ráadásul Wass Albert estet is szerveznek, s a bejáratnál 



bizonyos információk rovásírással is felvésettek, tehát eszmei-világnézeti téren is a helyükön vannak.
Üdvözlőfalatként néhány kocka sajt érkezik házi pestoval, két szelet kifogástalan szarvasszalámi és egy kevés szépen tálalt kacsazsír, mellé remek állagú és ízű kétféle házikenyér. 



Utána kapjuk a hosszas dilemmázás után megrendelt kacsamájunkat tepertővel, lilahagymával és koktélparadicsommal, 




a spenótos csigaropogóst (a hőkezelt csigát zöldfűszeres vajba burkolták golyószerűen, majd ezt megfagyasztva vastagon panírozták és kisütötték), 



az intenzív ízű, optimális sűrűségű spárgakrémlevest, 



a zöld spárgát habart tojással 



valamint a fehérboros csirkecombot tejszínes spárgaszósszal, csicsóka pürével. 



Egyik fogás jobb volt, mint a másik, apró kritikai megjegyzésem annyi lenne, hogy a tepertő már nem volt ropogós, a sót pedig kissé túladagolták az ízesítésekor, a csicsókapüréhez pedig krumplit is adtak, jócskán. Ezzel együtt ez volt az idei év legkellemesebb gasztronómiai meglepetése számunkra.
A Walterben eltöltött este után teljes mértékben igazolva látjuk az étterem ars poeticáját, miszerint „a hagyomány és a hely szellemi iránti tisztelettel, visszatérve a gyökerekhez, alkalmazva korunk technológiáját törekszünk a tökéletességre”.  


Dorozsmai Endre

Osztályozás (10-es skálán):
Atmoszféra: 10
Kiszolgálás: 10
Konyha: 9


A szöveg a Demokratában jelent meg.
A Walter vendéglőben 2011. májusában jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése