2011. július 27., szerda

Prímás pince (Esztergom, Szent István tér 4.)


A katolikus egyház égisze alatt működő esztergomi Prímás pince több mint borszaküzlet, mint vendéglő, mint borbár: egy patinás, történelmi levegőjű műemlék, mely az odalátogatót lenyűgözi, bárhonnan is jöjjön. 




Viszont nem elégszik meg az impozáns, monumentális beltérrel, minőségi szolgáltatásra törekszik minden területen. Magyarország élvonalbeli borászainak borait lehet itt megkapni igen korrekt áron és akár inni is anélkül, hogy az ember a számla kézhezvételekor szívná a fogát. Kb. két tucat bort lehet kóstolni önkiszolgáló, chipkártyás, nitrogénnel működő rendszerben, akár 3 centjével is, a borok bizonyos időközönként cserélődnek. 



 
A vendéglőt hétvégén sikerült meglátogatni, amikoris mindössze 2900 Ftért kínálják a büféasztal étkeit, kézműves szürkemarha- és mangalicafelvágottakat, tatárbifszteket, párolt erdei gombát, tojáskrémet, kolozsvári töltött káposztát, fehérboros halat, sült csirkecombot, zöldséges sült krumplit, stenáfiavagdaltat zöldborsómártással, somlói galuskát, almás pitét, csokoládékrémet. 




No és persze egyebeket is, én mindössze azokat soroltam fel, amiket magam is megkóstoltam.
Az előételek és főételek kivitelezése korrekt volt, nem bántam volna, ha a hal nem pangasius, de legalább nem nevezték sem süllőnek, sem harcsának, mint sokfelé a Kárpát medencében. A somlói átlagos alapanyagokból készült, viszont szaftos volt, élvezhető, a csokoládékrém édesebb az optimálisnál, az almáspite házias és finom. Ha hozzávesszük az udvarias kiszolgálást és az impozáns, de ugyanakkor baráti árfekvésű italválasztékot (ebben benne van a remek must is, amit Kurt Taschner szállít Sopronból, valamint a békebeli üvegben felszolgált szóda, így a „vezető beosztásúak” is ihatnak szőlő-keresztelte fröccsöt) akkor leszögezhetjük, a Prímás pince hétvégi büféasztala igen jó választás a turistáknak és helyieknek egyaránt.

 Dorozsmai Endre

(A szöveg a Magyar Demokratában jelent meg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése