2011. július 27., szerda

Pest-Buda (Fortuna utca 3.)


Kialakult a Várban egy igen izgalmas kulináris háromszög, melyet kirajzoló vendéglők ráadásul egy tulajdonban vannak. Az egymással szemben elhelyezkedő Pierrot és Magyar 21 vendéglőt tavaly Torkos Csütörtökön volt alkalmunk meglátogatni. A Pierrot két Gault-Millau sapkával rendelkezik, a 21. eggyel s mellette egy Michelin Bib Gourmand kitüntetéssel – mindkettő maximálisan beváltotta a hozzá fűzött kulináris reményeinket. A 21. a magyar konyha klasszikusainak igényes és korszerű interpretálását vállalta, a Pierrot egy nemzetközi szintű luxusétterem, nemzetközi konyhával.
A nyerő páros most kiegészült a felújított Pest-Buda étteremmel, mely „vagány magyar ételeket” kínál, házi sült kolbászt, töltött káposztát, marhapörköltet és hasonlókat. 




A alapállás emlékeztet a 21-re, de itt az ételek közelebb állnak a megszokott kínálathoz. Ami szembetűnő, az a jellemzően magas árfekvés, egy adag hortobágyi 1980, egy adag sültburgonya 1490 Ft. A borok horribilis összegbe kerülnek, a „jófajta fehér”, mely afféle „ház bora” egy pohárral (2 deci) 1390 Ft-ba kerül a „pultalóli fehérért” 2300-at kérnek el, a vörösborok árszabása is hasonló. 
Nem csoda, hogy a sör mellett döntöttünk, a borokat majd megisszuk otthon negyedannyiért.


Halászlevet, medvehagyma-krémlevest, juhtúrós paradicsomos kenyérlángost és madártejet rendeltünk. A halászlé 



szegedies volt, durvára passzírozott, s inkább téglaszínű, mint élénkpiros, íze egyébként jó volt, a hal és a belsőség szintén, bár a halat egy kissé túlfőzték. Árát – 1560 Ft – megérte, főleg a helyet figyelembe véve. A medvehagyma-krémleves



állaga, íze jó volt, de a medvehagymás karakter eléggé elhalványult. A kenyérlángos 



ízletesnek bizonyult, a madártejnél 



a maga műfajában nehéz lenne jobbat elképzelni. A kiszolgálás udvarias volt, a pincér értette a dolgát, bár néhányszor a nyomába kellett eredni, amikor meguntuk a várakozást egy-egy rendeléssel. A borravalót nem bízzák a vendégre, a számla 12% szervízdíjat tartalmaz.
Összességében kellemes élmény volt a Pest-Buda, de egyelőre a másik két étterem teljesítményét figyelembe véve ez a gyenge láncszem. Vagy a szolgáltatást kell tökéletesíteni vagy az árakat lejjebb vinni. Az alapkoncepció jó, az indulás bíztató, mi sikert kívánunk a további fejlődéshez! 

Dorozsmai Endre

(A szöveg a Magyar Demokratában jelent meg.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése