2011. július 27., szerda

Nyári táBORok






A „táBORok” szójáték nem saját lelemény, hanem a Marxim nevű kultikus budapesti szórakozóhelyen olvastam a kommunizmus rémségeit ironikus humorra fordító étlapon, melyen szerepel még a „munkáSÖRÖK”, a Gulág pizza (másutt Hawaii), a tenger gyümölcsei között kagyló „a lehallgatáshoz”, a sajtos pizza „sajtós” (Népszabadság, Népszava) s még sorolhatnám.
A húsz esztendő alatt mit sem változott Marxim előtti tiszteletkör után nézzük a lényeget: Erdélyben a két nagy tömegeket megmozgató ifjúsági nyári tábor a Tusványosi nyári szabadegyetem valamint a gyergyószentmiklósi EMI tábor. Tusványoson 2004-től szerveznek boros programokat, az EMI táborban pedig a kezdettől, ami, ha emlékezetem nem csal, ugyanezen esztendőt jelenti.
Idén mindkét táborban a magyar borászat klasszisaival lesz alkalom a személyes megismerkedésre s persze az általuk életre hívott kiváló nemes nedűk megkóstolására. Tusnádon első boros napon, július 20-án, szerdán Szeremley Huba, a magyar borászat fenegyereke, a borászatot elsősorban az embert a tájban megőrző eszköznek felfogó, a hajdani Balaton-környékből valamit megőrizni próbáló filozofikus gondolkodású badacsonyi termelő mutatkozik be, majd a Somló-hegyről, „Isten kalapjáról” érkező Kolonics Károly mutat be hamisítatlanul somlai, ásványos, tömör, komoly borokat.
Másnap két egri termelővel lehet megismerkedni: Simon Józseffel, akinek nem lesz könnyű dolga kiválasztani a közel húsz forgalomban levő remek tétele közül azt az ötöt, amit bemutat, valamint Kovács Nimróddal, aki a korábbi Monarchia pincészetet keresztelte át a nemrégiben tulajdonosként a saját nevére. A Monarchia-borok stílusát a közel egy évtizedig főborászkodó Pók Tamás, az Egri Bormíves Céh elnöke alakította ki, szakmai hatása ma is meghatározó a borok karakterét, filozófiáját illetően.
A pénteki nap hagyományosan Dél Pannóniáé, mely borrégióhoz Villány, Szekszárd, a Pécsi valamint a Tolnai borvidék tartozik. Villány új sztárjának, a Sauska pincének képviselői jönnek el e napon, valamint az egyik legjelentősebb és legnépszerűbb szekszárdi termelő, Heimann Zoltán. (Akinek egyébként saját borozója is van a Főváros szívében, a Belgrád rakparton, a pincészet sillerjéről elkeresztelt Fuchsli Borgyógyászat, amit ezúton is jó szívvel ajánlok mindenkinek.)
Az utolsó nap ismét Tokajé, három meghatározó pincészet mutatkozik be, egyrészt a tokaji új stílus követői: Bárdos Sarolta, aki a Tokaj Nobilist képviseli, valamint férje, Molnár Péter. aki birtokigazgatóként a Patrícius pincészetet mutatja be, másrészt Kiss Istvánnak köszönhetően a hagyományos tokaji ízvilágot megjelenítő borokat ismerhetik meg az érdeklődők. (lásd még: www.tusvanyos.ro)
Az EMI táborban is hasonlóan izgalmas lesz a felhozatal. Az első napon, augusztus 10-én, szerdán, Bussay László  mutatja be komplex, izgalmas, veretes fehérborait, melyek a zalai dűlők évtizedes tudatos „faggatása” után kerültek palackba.  Bussay talán az egyetlen a magyar borász-élvonalban, aki a borászkodás mellett megőrizte körorvosként a civil foglalkozását is.  A második napon a Felvidéki borászat talán legjelesebbje, de a magyarországi borászati köztudatba egyértelműen legjobban beépült Bott Frigyes mutatkozik be, a pénteken Vincze Béla, a 2005- év borásza tart kóstolót, szombaton Alkonyi László a tokaji borvidék első számú monográfusa tart borokkal illusztrált előadást a magyar korona ékkövéről, a sort pedig visszatérő vendégként a magyar borpróféta, Kaló Imre zárja vasárnap.
Mindkét tábornak igen gazdag lesz az elméleti előadás-programja valamint a koncert-kínálata is. De a fenti névsor fényében nyugodtan leszögezhető, hogy csak a borokért is érdemes ellátogatni Tusnádra valamint Gyergyószentmiklósra.


Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése