2023. május 16., kedd

Bonvino Hotel . Wine . Spa borbárja - Badacsonytomaj, Park u. 22.


Badacsony ikonikus, több szakmai elismerést elnyert borhotelje, ahol a szoba árába bekalkulálnak több borkóstolót is. A betérő vendégek számára is nyitva álló borbárt ötletesen, jó ízléssel rendezték be, a borral kapcsolatos dizájnelemek – talajmintát idéző kavicsokból, venyigéből, borosüvegből kiképezett világítóeszköz, dugókkal teli üvegballon és vázák, elegáns borhűtő és borospolc – megnyerőek, egyedi hangulatot adnak.




A melegkonyha csak a szálloda vendégeinek áll rendelkezésére, a borozni betérők hideg borkorcsolyákat kérhetnek. Az általunk rendelt rillettes-n kívül kínálnak még helyi sajtokat pirított dióval és gyümölccsel, mangalica vegyes ízelítőt ropogós zöldségekkel, valamint sós mogyorót. Minden pohár bor vagy borkóstoló mellé egy házi snack-et ígérnek.



A hőkezelt koktélparadicsommal, magos mustárral, aszpik- és sárga kaliforniai paprika-kockákkal, illetve madársalátával esztétikusan tálalt kacsa-rillettes inkább pástétom volt, annak viszont kifejezetten finom. A mellé adott kenyér sajnos gyengécskének bizonyult. Ittunk egy pohár Kéknyelűt a Bakó pincétől, valamint egy deci szürkebarátot Takács György pincéjéből, mindkettőt kedvező áron mérték, az ételárak sem túlzóak. „A házi snack” földimogyoró volt, vélhetően azért házi, mert a ház részéről kaptuk.

Ottjártunk idején, 2022 nyarán a témát magabiztosan és elképesztő részletekbe menően uraló sommelier épp egy esti borbemutatóra készült, de nekünk is megvillantott egy keveset a hatalmas tudásából.

A borlap impozáns, közel száz, főként badacsonyi tételt kínálnak, többségüket decire kimérve, de tartanak néhány import, valamint más magyar borvidékről származó nedűt is, melyeket gondosan válogattak össze. A borokat különböző szempontok szerint csoportosították, hogy a laikus vendégek is könnyen kiigazodjanak közöttük. Külön címszó alá illesztették az ősi és ritka magyar fajtákat. Kínálnak három tételes borkóstolókat, „Őseink nyomában” címszó alatt a furminttal, bakatorral és kéknyelűvel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, utóbbinak, mint a Badacsony legjellegzetesebb hungarikumának szenteltek egy külön fajtakóstolót, „Rózsaszín világ” jeligére bemutatnak három rosét, míg a helyi desszertborok „Édes élet” mottóval kerülnek bemutatásra.

 Elérhetőségek:

Telefonszám: +36 87 532 210

Honlap: https://hotelbonvino.hu/

E-mail-cím: info@hotelbonvino.hu

 

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Borválaszték: 5 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

 

A szöveg a karpatiaettermek.hu adatbázis számára készült.

 

Hagyományos magyar ételek változó színvonalon, verhetetlen ár/érték arány: Nádas vendéglő, Jakabszállás


Tavalyelőtt nyáron egy kedves lakitelki jóbarátom javaslatára beültünk a Nádas vendéglőbe. A hely mellett több ízben is elautóztam, amikor az M5-ös irányából közelítettem meg Soltvadkertet, ahol ugyebár több pincénél is igen jó ár/érték arányában lehet bort vásárolni. A Nádas érdekes keveréke a csárdának és a menzának. Az ember a pultnál adja le a rendelését, majd elkészültekor kiabálják, hogy mi az, ami épp megvan. A teraszon is lehet hallani. 


A beltérben kitömött állatok képezik a dekoráció fő elemét.




Ettünk egy kis adag birkapörköltet (1560 ft), ami ízre nem volt rossz, de a hús a szétesés határán volt, a szaftja lehetett volna hagymásabb és sűrűbb rántott máj panírja hevenyészett, a köret gyengicsek. A lekváros palacsinta (300 ft/db), a máj (1100 ft) és a paradicsomsaláta átlagos. (2021-es árak.)




Nem lett belőle pötty a karpatiaettermek.hu oldalon, ahol az egész Kárpát medencéből merítve több, mint hétszáz étteremtesztem látható.

A minap a szintén jakabszállási Stefániában elköltött ebéd után gondoltam, betérek ismét, hogy megkóstoljam a pacalt is, elvégre ez az egyik kedvenc alapanyagom, kifejezetten vadászom a jó pacalt, legyen az kínai, olasz vagy magyar. Jól voltam már lakva, így csomagolva kértem az ételt.

Néztem az árlapot, mondom, jó lenne azért egy zúzapörköltet is hazavinni 1950 forintért, ugyanannyiba került ez is, mint a pacal. Napi ajánlatban volt rántott spárga is, őszintén szólva csábított, de a rántott cuccokat rögtön meg kell enni, azt nem célszerű csomagolni. Úgyhogy arról lemondtam, de kértem viszont szintén 1950 forintért egy spárgapörköltet galuskával. Külön felhívnám a figyelmet a többször is felhasználható, mindössze 150 forintba kerülő műanyagdobozokra.

Lássuk egyenként a fogásokat!

A zúzapörkölt kifejezetten ízletes volt, a szaft lehetett volna sűrűbb, de így, ahogy volt a jobbak közé sorolnám.

A spárgapörkölt ízre nem volt rossz, de a spárga szinte teljesen szétfőtt benne. A galuska viszont kifogástalan volt, házias, jó ízű.

A pacalt, ha nem nevezik pörköltnek felsőkategóriásnak mondanám. Jó állag, jó íz, hatalmas mennyiség. 550 gramm a kis adag, szinte hihetetlen. 


Szaftja nem pörköltes jellegű, nem tudni hagymát tettek-e bele egyáltalán. De ismétlem, egytálételnek kiváló, hát még ha az ember otthon gazdagítja valamivel, mint az a fotón is látható. 


Ha közelebb laknék, idejárnék pacallért, egy kis adaggal két ember jóllakik.

Egyszóval nem hibátlan a Nádas, de ár/érték arányban verhetetlen.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a blog számára készült.