2021. január 24., vasárnap

Berarescu gasztro-pub, kézműves söröző

 


Temesvár, Béga part, a Rózsák parkja mellett, hivatalos cím: Spaiul Spiru Haret nr. 1.

Telefonszám: + 40 740 221 482

Honlapok:

https://www.facebook.com/berarescubrewpub/

https://tazz.ro/timisoara/berarescu/516/partener

Online kapcsolatfelvételre a messengeren keresztül van lehetőség.

 

Magyarországon és Erdélyben egyaránt szóba került több ízben a szaksajtó hasábjain a magyar sörforradalom exportja/importja. A minőségi sörök terjedése egy általános trend, de a határokon átívelő magyar-magyar kapcsolatok révén a gasztronómia, a sör és a bor világában működő anyaországi folyamatok lehetnek közvetlen hatással is a hajdanvolt magyar területekre. S mivel Magyarország régiós szinten élen jár ezeken a területeken, modellértékű, ami ott történik. Szép visszaigazolása ennek a jelenségkörnek Temesvár 2018-ban nyitott gasztro-pubja, a Berarescu. Itt a saját sörök valamint egy helyi kézműves sörfőzde, a Bereta nedűi mellett az egyik legjobb magyar főzdének, a kraft szövetség egyik alapító tagjának, a Mad Scientistnek a söreit mérik ki. Midőn a Berarescu megnyitott, a Partiumban és Bánságban szokatlan volt, hogy csúcsminőségű sör legyen csapon, ezt addig egyetlen komoly söröző működtetői sem merték meglépni, azóta nyílt viszont két új egység, melynek ez a fő profilja. A Berarescuban hangulatos, jól megtervezett a beltér, nyáron igényes teraszt működtetnek. Alkalmaként élő koncerteket is tartanak.





A vírusjárvány és a kiszállításra való áttérés kissé átalakította, popularizálta az étlapot, de a korábbi fogások zöme továbbra is szerepel a választékban. 2021 elején kínálnak gulyáslevest, klasszikus csorbákat, pizzákat, burgereket, töltött káposztát, sertéstokányt puliszkával, csirke-, sertés-, és pulykahúst grillezve vagy panírozva, köztük oldalast és „nyeles sertésbordát” is. Desszertként palacsintákat, túrófánkot, csoki- és sajttortát, valamint csokilávát.

Az árak korábban is megfizethetőek, értékarányosak voltak, de a kiszállítási versenybe való beszállás jelentősen csökkentett rajtuk. A levesek átszámolva 1000 és 1400, burgerek 1000 és 1800, a pizzák 2000 és 2800, húsételek körettel együtt 1200 és 3000, desszertek 800 és 1500 forint közötti összegbe kerülnek.

Első alkalommal burgert kértünk, díjaztuk, hogy végre valahol nem sütötték túl a húst, mint teszik Erdélyben a legtöbb helyen mindmáig. A harapás-élmény kiváló, a burger szaftos volt. A csokivulkán jó minőségű alapanyagból készült, ízre-állagra egyaránt megelégedésünkre szolgált. Ettünk még egy másik alkalommal nachost valamint vegyes sörkorcsolyatálat, rajta zömmel félkésztermékek voltak megfelelően megsütve. Kóstoltuk a helyben panírozott ropogós csirkeszárnyakat, ezzel a fogással is meg voltunk elégedve.





A kiszolgálás pincérfüggő. A Berarescuban féltucatszor volt alkalmam inni és/vagy enni, első alkalommal udvarias, érdeklődő, kommunikatív és felkészült felszolgáló foglalkozott velünk, következő négy alkalommal is alapvetően meg voltunk elégedve a kiszolgálással, a tavaszi bezárás után 2021 nyarán viszont egy jóindulatú, udvarias, de a sör-témához nem is konyító, a minőségi sör fogalmát értelmezni képtelen, saját italválasztékot sem ismerő pincér szolgált ki minket.

A kitűnő sörök mellett tartanak minőségi borokat és kiemelkedő töményeket is.

 

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4,5 pont

 

A szöveg a www.karpatiaettermek.hu oldal számára készült.

A Berarescuról írtam nyitás után, azóta fél tucatszor voltam még ott több ízben ettem is ezt-azt.

2021. január 22., péntek

Madarasi menedékház (Madarasi Hargita)

 

A Madarasi Hargita csúcsán felállított Turul szobor és a mögötte elterülő kopjafaerdő nemzeti zarándokhely télen, nyáron egyaránt. 



Alatta a síközpont is tömegeket vonz télidőben. Idén különösen népszerű e hely, mivel külföldi síútra csak kevesen merészkedtek s Erdélyben igen népszerű sport a sízés. A tucatnyi épületből álló „mini-településen” négy étterem működik, a pálya melletti Súgó, annak tőszomszédságában a Vitus, egy közeli magaslaton a Pethő, az üdülőközpont bejáratánál pedig Madarasi menedékház. Mind a négy helyet alkalmam volt idén kipróbálni, szigorúan gasztronómiai szempontból a Madarasival voltam leginkább megelégedve, összélmény tekintetében a barátságosabb atmoszférájú Pethő valamivel talán többet adott.


Ebben persze az is közrejátszik, hogy számomra a borválaszték is fontos szempont, márpedig érdemi, minőségi – zömmel anyaországi - borok egyedül a Madarasiban kaphatóak. A másik nagyon jó pont az volt, hogy helyben készültnek tűnt falafel, ami bizony még a magyar fővárosban is ritkaság, a legtöbben mirelitáruból dolgoznak. S nemcsak helyben készült, de finom is volt. Sajnos a köretek hőfoka elmaradt a várakozásainktól, egyébként ízlett a hagymás reszelt burgonya, amit valamilyen rejtélyes oknál fogva „rántottnak” neveztek az étlap szerkesztői, holott a rántáshoz semmilyen értelemben nem volt semmi köze. A tört paszulynál ettünk jobbat is, de ez sem volt élvezhetetlen. A bablevest ízletesnek találtuk, valamivel több babot elfogadtunk volna benne. Kifejezetten jól sikerült a puliszkával körített rókagombapaprikás.





A kiszolgálás kissé személytelen, nem is túl figyelmes, pincérünk összekeveri a köreteket, olyat hoz ki, amit nem is rendeltünk.

Az árak kedvezőek, a főételeké az 1500 és 2500 forint közötti sávba illeszkedik, a söröké 500 forint körül mozog.

A Hargitára nem éttermi csúcsélmények kedvéért megyünk, ha már ott vagyunk, a Madarasi menedékház relatíve jó választás ebédre, vacsorára egyaránt.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára  készült.

 

 

2021. január 20., szerda

Little Hanoi étterem 2.


Temesvár, Erzsébet utca és Ferenc József utca sarka, mai hivatalos címén: Marasesti utca 9.

Telefonszám: + 40 799 525 299

Honlap: https://littlehanoi.ro

Online kapcsolatfelvételre a hivatalos honlapon vagy a hely Facebook oldalán, messengeren keresztül van lehetőség

 

Nyitva tartás

Hétfőtől csütörtökig: 11.00 – 22.00

Pénteken és szombaton: 12.00 – 11.00

Vasárnap: 12.00 – 22.00

 

A Little Hanoi egy saroképület földszintjén működik, 


ott, ahol már több színvonalas étterem tönkrement aránylag rövid idő alatt. Bár a város központjában működtetnek már évek óta egy azonos nevű és stílusú éttermet, a második egység is igen hamar népes rajongó táborra talált, a járvány előtt soha nem lehetett üresen látni, pedig a környéken éttermek tucatjai működnek. Úgy tűnik, Temesváron komoly igény van a vietnámi konyhára. A beltér szellős, világos, giccsmentes, hangulatosnak is mondható. A falon helyhez illő képek, a plafonról lelógó modern, natúr fából ácsolt szerkezetre színes lampionokat akasztottak. Az ablakok a padlótól a plafonig húzódnak. Az egyik falon megőrizték a korábbi étterem zöld, mohaszerű borítását, a másikat vietnámi szalmakalapok díszítik.


Az étlapon a vietnámi konyha ismert és kevésbé ismert fogásai sorjáznak, melyek kiegészülnek néhány koreai valamint thai specialitásokkal, mint a Ramyun, illetve a Tom Yum leves, továbbá a pad thai ételcsoport. Az alapanyagok nem rekednek a zöldség-, csirke-, sertés-, marhahús szintjén, kínálnak tintahalból, rákból, lazacból, aranydurbincsből és tengeri sügérből készült specialitásokat is.

Az árak barátságosak, illeszkednek a nagyvárosi vietnámi éttermek áraihoz. E helyek népszerűségéhez az egzotikus ízvilágon túl minden bizonnyal a jellemzően kedvező díjszabás is hozzájárul. Előételek és desszertek 2021 elején átszámolva 1000, a húsételek kevés kivétellel 2000 forint körüli összegbe kerülnek, a levesek ára 800 és 2200, a halételeké 2800 és 4500 forint között mozog.

A marhahúsból készült pho-leves hozta a szokásos ízharmóniákat, azt a vibrációt, aminek köszönhetően ez az egytálétel népszerűvé vált az egész világon. Nem főtt túl a rizstészta és megfelelőan adagolták a zöld koriandert is. 



Hasonlóan jól sikerült a frissen sült tavaszi tekercs, valamint a rákos nyári tekercs is.


Ettünk még mélysütött rákfarkakat is, ez mirelitárunak tűnt, de attól még finom volt. 


Egy másik alkalommal a Pad Thai Tomra esett a választásunk, ami tojásos, rákos, póréhagymás, tamarind-szószós, fokhagymás rizstésztát takart, amit ropogós pirított hagymával szórtak meg. 


A tenger gyümölcseis Ramyun is jó ízű volt, de értékeltük volna, hogy ha az élelmiszeripar és a vegyipar határmezsgyéjén mozgó préselt rákot kihagyják belőle.


A kiszolgálás kedves, udvarias.

A borlap átgondolt, szűk, de színvonalas választékot kínál helyi és import borokból.  


 Tartanak kiváló kézműves söröket is. Igényes és széles a limonádészortiment.

 

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 5 pont

 

A szöveg a www.karpatiaettermek.hu oldal számára készült.