Fülepy Kálmán konyhafőnök neve
közel egy évtizede forog a szaksajtóban, egyike volt azoknak, akiket egy jeles
kiadvány a kétezertízes évek elején “hazahívott” külföldről. Kami – ahogy
barátai hívják - haza is jött.
A székesfehérvári Beatbe sajnos
csak távozása után jutottam el, de az „Ez is Budai” nevű street food egységben
már megismerkedhettem remek konyhájával.
Séféttermének megnyitása után a
talán legszínvonalasabb magyar gasztroblog, a „Bűvös szakács” is foglalkozott
vele egy méltató írásban.
Kami kisvendéglője Újpesten
működik, a Fennvalónak hála, túlélte a vírus-okozta kényszerbezárást,
ellentétben több más kiemelkedő hellyel.
A minap sikerült eljutnunk Hozzá.
A beltér barátságos, otthonos, kicsit
nosztalgikus, kicsit rusztikus, ugyanakkor hitelesen polgári. A falon családi
képek idézik a II. világháború előtti korszakot.
Az étlap jól átgondolt, összefogott,
van egy erős nemzetközi vonulat, ami mellett a magyar konyha népszerű fogásait
kínálják az átlagosnál sokkal igényesebb, esetenként a fine dining irányába
mutató kivitelezésben. Jól megfér egy étlapon, a gado gado saláta, a lazac
cajun és a burger a gulyással, a XXI. századi cigánypecsenyével vagy a
burgonyapürével körített sertésoldalassal.
Az árak értékarányosak.
Paradicsomlevesünk kiváló volt,
mint megtudtuk a kedves, közvetlen és kommunikatív séf-tulajdonostól, a titka az, hogy az édesanyja koktélparadicsom-ültetvényéről származó termés házilag eltett paradicsomlevéből készül. Jó választás volt a szépen tálalt, ízre-állagra egyaránt kitűnő sztrapacskával körített, kívül ropogós, belül puha omlós konfitált kacsacomb is.
A répatorta lehetett volna lazább, könnyedebb, de így sem volt élvezhetetlen,
az eredeti ízharmóniákat megőrző, könnyed, művészien tálalt Rákóczi túrós egyenesen katartikusnak bizonyult.
mint megtudtuk a kedves, közvetlen és kommunikatív séf-tulajdonostól, a titka az, hogy az édesanyja koktélparadicsom-ültetvényéről származó termés házilag eltett paradicsomlevéből készül. Jó választás volt a szépen tálalt, ízre-állagra egyaránt kitűnő sztrapacskával körített, kívül ropogós, belül puha omlós konfitált kacsacomb is.
A répatorta lehetett volna lazább, könnyedebb, de így sem volt élvezhetetlen,
az eredeti ízharmóniákat megőrző, könnyed, művészien tálalt Rákóczi túrós egyenesen katartikusnak bizonyult.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése