2020. augusztus 2., vasárnap

Kami kisvendéglője (Budapest, IV. kerület, Vasrózsa utca 2.)


Fülepy Kálmán konyhafőnök neve közel egy évtizede forog a szaksajtóban, egyike volt azoknak, akiket egy jeles kiadvány a kétezertízes évek elején “hazahívott” külföldről. Kami – ahogy barátai hívják - haza is jött.
A székesfehérvári Beatbe sajnos csak távozása után jutottam el, de az „Ez is Budai” nevű street food egységben már megismerkedhettem remek konyhájával.
Séféttermének megnyitása után a talán legszínvonalasabb magyar gasztroblog, a „Bűvös szakács” is foglalkozott vele egy méltató írásban.
Kami kisvendéglője Újpesten működik, a Fennvalónak hála, túlélte a vírus-okozta kényszerbezárást, ellentétben több más kiemelkedő hellyel.
A minap sikerült eljutnunk Hozzá.
A beltér barátságos, otthonos, kicsit nosztalgikus, kicsit rusztikus, ugyanakkor hitelesen polgári. A falon családi képek idézik a II. világháború előtti korszakot.
Az étlap jól átgondolt, összefogott, van egy erős nemzetközi vonulat, ami mellett a magyar konyha népszerű fogásait kínálják az átlagosnál sokkal igényesebb, esetenként a fine dining irányába mutató kivitelezésben. Jól megfér egy étlapon, a gado gado saláta, a lazac cajun és a burger a gulyással, a XXI. századi cigánypecsenyével vagy a burgonyapürével körített sertésoldalassal. 
Az árak értékarányosak.
Paradicsomlevesünk kiváló volt,
mint megtudtuk a kedves, közvetlen és kommunikatív séf-tulajdonostól, a titka az, hogy az édesanyja koktélparadicsom-ültetvényéről származó termés házilag eltett paradicsomlevéből készül.  Jó választás volt a szépen tálalt, ízre-állagra egyaránt kitűnő  sztrapacskával körített, kívül ropogós, belül puha omlós konfitált kacsacomb is.
A répatorta lehetett volna lazább, könnyedebb, de így sem volt élvezhetetlen,
az eredeti ízharmóniákat megőrző, könnyed, művészien tálalt Rákóczi túrós egyenesen katartikusnak bizonyult.
Nem kétséges, Kami kisvendéglője feliratkozott a legjobb külvárosi célpontok listájára.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokratának készült, a lapnak leadott változatot kiegészítettem néhány mondattal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése