2020. augusztus 11., kedd

Székely Tanya (Zetelaka, 537360, telefonszám: 00 40 740 775 759)


A gasztronómiai kalandozások során a legnagyobb elégtétel az, ha egy olyan rejtett gyöngyszemre bukkanunk, amiről addig nem hallottunk, aminek létéről sem tudtunk. Ilyen élmény volt a minap a zetelaki Székely Tanya. Arra számítottam, hogy a régióban szokásos választékkal találkozom, a magyar és a székely konyha jól ismert fogásaival, amit kiegészít szinte minden esetben néhány sokak által kötelezőnek gondolt román elem, a népszerűbb csorbák és a miccs.
Itt viszont a két hangsúlyos elem a saját nevelésű kovásszal készült pizza valamint egy professzionális smokerben készült barbeque-választék. Kínálnak még hagyományos magyar és nemzetközi sláger-ételeket is, Kárpáti borzast, gyrost, bécsi szeletet, brassóit s egyebeket.
Az árak rendkívül kedvezőek, a nagy méretű pizza mindössze 20 lej (1450 ft), a főételek zöme 15 lej körül van köret nélkül, a BBQ disznóhús tíz dekája 6 lej, a marhahúsé 8. Az Igazi Csíki Sör 5 lej.
Dilemmáztam, hogy mit kóstoljak meg, a kedves, udvarias, megnyerő felszolgáló hölgy a segítségemre sietett s felajánlotta, hogy a BBQ műfajból hozna egy reprezentatív kóstoló-válogatást, mellé pedig vegyes köretet. Kérdésemre, hogy az utóbbi mit takar, chilis bab és lecsó volt a választ, aminek megörvendtem, magam is ezekkel szimpatizáltam az étlapról, izgalmasabb és többet mond el a konyháról, mint a sült krumpli különféle változatai.
Kaptam még az ételek mellé saját sütésű kifogástalan kovászos kenyeret, melyhez hasonlót csak a legjobb kézműves pékségekben kóstoltam. A pizza is finom volt, a húsok pedig – porchetta, sertésoldalas, császárhús, növendékmarhaszegy - kiválóak. A chilis bab is jó volt, a lecsó túl leveses, azt még lehetne finomítani.



Tartanak Igazi Csíki Sört, de mivel volánnál ültem, frissen facsart almalevet ittam, mert itt bizony azt is készítenek.

Amikor kézműves chili termékek felől érdeklődtem, figyelmembe ajánlották a hátam mögötti paraván által eltakart smoker tőszomszédságában nevelt chili palántákat, melyekről hamar le is szedtek két szép darabot az ebédhez.
Kiemelkedően jó élmény volt Székely Tanya, ha valaki Székelyudvarhelyről Csíkszeredába utazik (vagy vissza) érdemes megtenni azt a pár kilométeres kitérőt Zetelakáig.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

2020. augusztus 2., vasárnap

Kami kisvendéglője (Budapest, IV. kerület, Vasrózsa utca 2.)


Fülepy Kálmán konyhafőnök neve közel egy évtizede forog a szaksajtóban, egyike volt azoknak, akiket egy jeles kiadvány a kétezertízes évek elején “hazahívott” külföldről. Kami – ahogy barátai hívják - haza is jött.
A székesfehérvári Beatbe sajnos csak távozása után jutottam el, de az „Ez is Budai” nevű street food egységben már megismerkedhettem remek konyhájával.
Séféttermének megnyitása után a talán legszínvonalasabb magyar gasztroblog, a „Bűvös szakács” is foglalkozott vele egy méltató írásban.
Kami kisvendéglője Újpesten működik, a Fennvalónak hála, túlélte a vírus-okozta kényszerbezárást, ellentétben több más kiemelkedő hellyel.
A minap sikerült eljutnunk Hozzá.
A beltér barátságos, otthonos, kicsit nosztalgikus, kicsit rusztikus, ugyanakkor hitelesen polgári. A falon családi képek idézik a II. világháború előtti korszakot.
Az étlap jól átgondolt, összefogott, van egy erős nemzetközi vonulat, ami mellett a magyar konyha népszerű fogásait kínálják az átlagosnál sokkal igényesebb, esetenként a fine dining irányába mutató kivitelezésben. Jól megfér egy étlapon, a gado gado saláta, a lazac cajun és a burger a gulyással, a XXI. századi cigánypecsenyével vagy a burgonyapürével körített sertésoldalassal. 
Az árak értékarányosak.
Paradicsomlevesünk kiváló volt,
mint megtudtuk a kedves, közvetlen és kommunikatív séf-tulajdonostól, a titka az, hogy az édesanyja koktélparadicsom-ültetvényéről származó termés házilag eltett paradicsomlevéből készül.  Jó választás volt a szépen tálalt, ízre-állagra egyaránt kitűnő  sztrapacskával körített, kívül ropogós, belül puha omlós konfitált kacsacomb is.
A répatorta lehetett volna lazább, könnyedebb, de így sem volt élvezhetetlen,
az eredeti ízharmóniákat megőrző, könnyed, művészien tálalt Rákóczi túrós egyenesen katartikusnak bizonyult.
Nem kétséges, Kami kisvendéglője feliratkozott a legjobb külvárosi célpontok listájára.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokratának készült, a lapnak leadott változatot kiegészítettem néhány mondattal.