A Művészbejáró nevű vendéglátóipari egységre egy étteremértékelő világhálós
portálon akadtam rá, ahol 56 értékelésből 56 volt 5 pontos, amivel ritkán
találkozni, emellett pedig a vendégek által feltöltött ételfotók is nagyon
meggyőzőek voltak. A tálalástechnikából meg lehet ítélni, ha egy helyen profik
dolgoznak. Első debreceni utunk alkalmával ez volt a legfőbb kulináris
célpontunk.
Az étlap izgalommal teli, nem volt könnyű választani. A paletta
kellően széles az alapanyagok tekintetében (kínálnak többek között mangalicát,
marhanyakat, Rib Eye-t, T-Bone-t, bélszínt, kacsamájat, bárányt, pisztrángot),
de egyben elég szűk ahhoz, hogy minden frissen készülhessen.
Kezdetnek csúcsminőségű, helyben készült kovászos kenyeret kaptunk
szarvasgombás vaj kíséretében, majd séfüdvözletként marhatatárt házi tortillachipsszel
és marinált hagymával. Pazar indítás.
A szarvasgombás zeller-velouté kifogástalan volt, a szépen
elrendezett jó ízű és jó állagú betétre a vendég előtt öntötték a levest, mint
jobb helyeken általában.
Főételünk sült kecskesajt volt tagliatelle-vel és
gombákkal,
desszertünk tokaji mousse.
Ismét csak gyönyörű tálalás, ízletes
ételek.
Ezen a helyen minden együtt van, ami kell: jól megtervezett
beltér,
kiváló kiszolgálás, tehetséges konyhafőnök, igényes itallap és
megfizethető, érték-arányos árak. A remekül kommunikáló felszolgálótól
megtudjuk, hogy a séf az Ikonban dolgozott korábban. Így már érthető…
Ez a hely az ínyenceket igyekszik kiszolgálni, akik a művészi kulináris
élményt, a kreativitást, a vibrációt keresik az étteremben és nem feltétlenül akarják
degeszre enni magukat. Bár három fogással s az ajándékfalatokkal jól is lehet
lakni. El sem mentünk, de már tervezgettük a következő látogatást abban a
jóleső tudatban, hogy Debrecennek az Ikonnal együtt már két „fine dining”
étterme van, melyek nemzetközi szinten is a felső kategóriába tartoznak.
Dorozsmai Endre