2019. április 17., szerda

Közép-Európa boriránytűje – tíz éves a Vince Wine Show




A magyar borászat minőségelvű megújulása a kilencvenes években párhuzamban futott a szakmai grémiumok megjelenésével (Magyar Sommelier Szövetség, Magyar Borakadémia, Pannon Bormíves Céh stb), a szaksajtó kialakulásával (Borkalauz, Borbarát, Bor és piac) és boros tömegrendezvények megszervezésével (a ma már budaváriként emlegetett, de a Vörösmarty térről indult valamint a szegedi borfesztivál volt a két nagy úttörő.)
Arra elég sokat kellett várni, hogy egy nagy tömegeket vonzó szakmai rendezvény is hagyományossá váljon. Ez volt a Vince Wine show, mely idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre s mely Budapestre vonzotta a borszakírás legnagyobbjait, köztük a borvilág Jedi-lovagjaiként emlegetett Master of Wine-ok egész sorát. (E bűvös két betűt 2017-ben mindössze 369 borszakértő írhatta a neve mellé, miközben százezrek vágynak rá és tízezrek próbálkoztak a megszerzésével).


(Néhány hangulatkép a 2016-os VinCeről. Az elsőn Sütő Zsolt és Sándor Zsolt, a természethű borok prófétái)
 (Hidegen préselt prémium olajok)
 (Kiemelkedő minőségű csokibonbonok)
 (Csobánci bormanufaktúra)
 (Villányi Franc-ok seregszemléje)
Felsorolásuk szétfeszítené e kis írás kereteit, ezért hadd említsünk egyetlen nagy nevet, Steve Spurrier-t, akinek legendás, 1976-ban Párizsban megrendezett borkóstolójáról film is készült. Mint emlékezetes, e kóstolón a kaliforniai és a francia borok mérkőztek, a kaliforniaiak elsöprő sikerével úgy, hogy a bírálóbizottság a francia borszakma legtekintélyesebb alakjait integrálta, s a 11 bírából 9 francia volt. A Vince keretében azonos árkategóriában világszinten etalonnak tekintett borokat eresztettek össze magyar tételekkel, s ha nem is született olyan győzelem, mint 1976-ban, de a magyar borok kerültek fölénybe.
Idén is fergetegesnek ígérkezik a Vince Wine Show, melyen 160 kiállítóval ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akiknek zöme hazai és külföldi borász, az olyan sztároktól, mint Takler Ferenc vagy Heimann Zoltán Szekszárdról elegészen a kiváló minőséget képviselő kispincészetekig, mint a Zsadányi pincészet Tállyáról vagy a Pálffy birtok Köveskálról. A kiállítók között kezdettől voltak párlatokat, azon belül pálinkát, borpárlatokat, whiskey-t kínáló cégek, idén az egyik legjobb kraft sörfőzde, a Horizont is bemutatja termékeit a Vincén.
A rendezvény tavaly a Corinthia Hotelből a Várkert Bazárba költözött, ami helyes döntés volt, hiszen az eredeti helyszín az utóbbi években igencsak szűkösnek bizonyult, olyannyira, hogy szombat délután rendre sor kígyózott a bejárat előtt, mely csak akkor csökkent, amikor valaki elhagyta a rendezvényt, mely maximális kapacitással üzemelt.
A Vincén a kezdet kezdetétől egy fix összeg befizetése fejében az egész napot arra lehetett fordítani, hogy sétálókóstoló keretében az ember jobbnál jobb borokkal és párlatokkal ismerkedjen, de aki aktív pihenésre vágyott vagy a tudásvágy sarkallta, a borvilág legnagyobbjainak előadásaira ülhetett be. Az idei mesterkurzus-felhozatal is felettébb impozáns, kiemelt szerepet kap ezúttal a pezsgő, mely egyébként sohasem hiányzott a kínálatból.

Annyi biztos, hogy miként egy három michelin csillagos étterem megérdemel egy külön utazást az adott településre, úgy a 2019. április 25. és 27. között megrendezett négy napos Vince is megérdemel egy budapesti kiruccanást a Kárpát medence bármely szegletéből.


Dorozsmai Endre


A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése