2019. április 4., csütörtök

Bounissimo (Nagybánya, Scolii u. 3A)



Erdélyben és a Partiumban az átlag feletti helyek között jelentősen felülreprezentáltak az olasz egységek, aminek részint az az oka, hogy a lisztalapú klasszikus olasz ételek (pizza, pasta) igen népszerűek, miközben tisztes haszon képződik rajtuk, részint pedig az, hogy az olasz és a román nyelv is latin eredetű, így a két nép elég könnyen megtanulja egymás nyelvét. A színvonalas olasz helyek zömét nem lepő módon olaszok működtetik.
Nagybányán járva a közeli iskoláról elnevezett utcába érdemes ellátogatni, akkor is, ha kicsit távol esik a város történelmi levegőjű, patinás központjától. Ez a település vendéglőkkel tarkított utcája, amolyan „mini-Ráday utca”, kétszáz méteren kb. 10 egység működik, ezeknek a fele átlag feletti olasz: Il Padrino, Porto, Le Bistrot, L’Ancora és persze beszámolónk tulajdonképpeni tárgya, a két szintes Bounissimo, mely úgy hírlik, hogy olasz tulajdonban van. Ez egyszerre kávézó, fagylaltozó, cukrászda és étterem.
Hosszas kelesztésű, vékony tésztájú, valódi olasz pizzát készítenek, korrekt, eredeti feltétekkel, de kínálnak sült húsokat (csirke, pulyka, kacsa, sertés, marha) és halakat is. Az üdítőválasztékuk nem ragad le a kommersz skálán, tartanak Fentimanst és más minőségi márkákat. Kifejezetten jó a kávéjuk és ízletesek a helyben készült süteményeik. Érett narancsot préselnek frissen, rendelésre.
Mi legutóbb egy formatervezett csokis sajttortát rendeltünk, melyben a különböző kakaókoncentrációjú csokirétegek hullámszerűen követték egymást. 
A műfaj egyik legjobbja volt, amit kóstoltam. Kértünk továbbá egy citromos mascarponés, egy csokis passiógyümölcsös valamint egy diós túrós süteményt. Leginkább a bloggercukrászdák szívvel-lélekkel elkészítette süteményeire emlékeztettek desszertjeink.
A kiszolgálás kedves, figyelmes, a beltér fiatalos, hangulatos,

az árak barátságosak, a sütemények 400-500 forintba kerülnek, a pizzák 600 és 3000, a húsok 1000 és 2500 ft között mozognak.
Nagybányán a Bounissimo jó választás!

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése