2018. szeptember 12., szerda

Kolozsvár gasztronómiai kincsei - a tíz legjobb étterem Erdély fővárosában




Az erdélyi nagyvárosok közül a gasztronómia és a vendéglátás területén egyértelműen és vitathatatlanul Kolozsvár az éllovas. Ez minden bizonnyal több tényezőre vezethető vissza, a gazdag, sok évszázados kulturális örökségre, ami hajszálgyökereken keresztül minden téren érvényre jut, nagyon sokat számít a lélekszám, egy nagyvárosban szükségképpen könnyebben meg tud kapaszkodni egy kísérletező kedvű, a közönséget nemcsak kiszolgáló, de nevelni is igyekvő étterem, sokat számít az is, hogy a város lakosságának jelentős része egyetemi hallgató, akik eleve nyitottak az újra, s persze hatása van az anyaországi gasztroforradalomnak is.
A város vendéglátókultúrájának utóbbi fél évtizedben történt színesedése és minőségi emelkedése lélegzetelállító. Míg 5-10 éve egyetlen erdélyi nagyváros gasztrokínálata sem tudta felvenni a versenyt Csonka–Magyarország nagyvárosaival, Péccsel, Debrecennel, Szegeddel, Miskolccal, de még Kecskeméttel sem, ma már Kolozsvár egyértelműen megelőzte ezeket, s bár nem ismerem behatóan Pozsony vendéglátását, meg merem kockáztatni, hogy Budapest után a Kárpát medencében itt  legszínesebb és legszínvonalasabb a vendéglők, kocsmák, kávézók és street food egységek világa.
Úgy hozta a sors, hogy az elmúlt években elég sokszor sikerült nemcsak átrobogni Erdély fővárosán, hanem időt is tölteni ott, s ha egy ínyenc egy nagyvárosban időt tölt, akkor ennek egy részét  a gasztronómiára áldozza.
Értelemszerű, hogy nem véletlenszerűen ültem be az egységek nagyobb részébe, hanem elmélyedtem a témában a világhálón, beszéltem helyi ínyencekkel és séfekkel s úgy választottam ki a legérdekesebb célpontokat. Mielőtt tízes listámat felállítottam vona, átolvastam a román Gault Millau kalauz ajánlásait is, s e kötetben említett éttermek közül azokat, melyekbe nem sikerült addig eljutni, egy kivételével meglátogattam. (A Zama-ra nem volt idő s egyébként motiváció sem: egy fősodratú étterem Kolozsváron valahogy nem tud lázba hozni. Étlapjuk a magyar, a román és az erdélyi konyha fogásaiból válogat, kolozsvári káposztát, csülkös babot, rakott puliszkát készítek otthon, eszem kifőzdében, de ha lehetőségem van a magas gasztronómia felé kacsingató helyek közül választani egy olyan gasztronómiai megapoliszban, mint Kolozsvár, akkor azt teszem. Egyébként örülök, hogy működik olyan hely is itt, mint a Zama, szükség van rá, de nem biztos, hogy ott a helye a kísérletező, magas szintű technológiai tudást, kreativitást felmutató csúcséttermek között. A Tokyot évekkel ezelőtt teszteltem, abszolút meggyőző volt, de miként, milyen alapon illesszen be az ember egy teljes más íz-világot, más kultúrát megjelenítő éttermet egy alapvetően nemzetközi vagy európai konyhát képviselő étteremlistába? Maradjunk annyiban, hogy a Tokyo remek japán hely.)
S akkor hadd álljon itt egy rövid kitérő a román Gault Millau kalauzról.
Minden jel szerint nagyon siettek vele, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a szerkesztők vélhetően nem akarták, hogy egy budapesti központú kalauz emberei teszteljék az itteni éttermeket. ( A magyar sajtóban megjelent az a hír, hogy a Gault Millau Magyarország megszűnik, s a Gault Millau Közép-európa-kalauz veszi majd át a helyét, mely Magyarország mellett a szomszédos országok éttermeit is beleveszi a merítésbe. Ez egyelőre nem történt meg, a Gault Millau Magyarország honlapja működik, de a 2018-as GM - Central Europe kalauzról semmi hír, miközben a 2017-es 2016 novemberében jelent meg).
Nekünk erdélyieknek nem feltétlenül fáj az, hogy a Regátból csak Bukarest került be a kalauzba, de ha arra gondolunk ez mégiscsak Romániáról szóló kötet, akkor azért abszurd, hogy egyetlen étterem sincs benne mondjuk a közel háromszázezres Jászvásárból, ami egyetemi központ és biztos, hogy akad több 10-12 pontos étterme. De az is valószínűtlen, hogy a szintén háromszázezres lélekszámhoz közelítő Konstancának ne legyen értékelhető étterme, mint ahogy az is vélelmezhető, hogy a 270.000-es Krajován is van pár jó, kalauzképes hely.
Kolozsváron előkelő helyezést kapott (11 pontot) a Casa Boema, mely számomra csalódás volt, egy elrontott vagy rosszul elképzelt fogás miatt – ez a borjúmáj  volt, egy amatőr szakács jobbat készít e műfajban, mint amit itt kaptunk – két fogás inkább korrekt volt, mint  izgalmas, egyedül a desszert emelkedett ki a mezőnyből.




Ugyanakkor igen jó helyek kimaradtak a kalauzból, mint ahogy hiányos Temesvár és Nagyvárad étteremi merítése s akkor nem szóltunk arról, hogy meghatározó erdélyi nagyvárosok, mint Arad, Nagybánya, Szatmárnémeti teljes egészében kimaradtak a kalauzból.
Ami az általam összeállítot top tízet illeti, bizonyos esetlegesség nyilván e listát is jellemzi, mint egyébként minden listát. Optimális esetben minden éttermet többször kellene tesztelni, s megnézni minden olyan egységet, mely esetében felmerül a gyanú, hogy üti a mércét. Ezt egyetlen ember hobbiból képtelen megtenni, erre vannak a kalauzok. Ez az egyik esetlegességi forrás, a másik az, hogy az éttermeknek vannak jobb és rosszabb napjai, vannak jobb és rosszabb fogásai. Mindemellett egy 3-4-5-6-7 fogásos étkezés élménye azért besorol egy tapasztalt étteremjáró számára egy helyet.
Annyit le merek szögezni, hogy a lista első öt helyén szereplő éttermek ma Kolozsvár legjobb éttermei. A köztük levő sorrend is szinte egyértelmű. „Szinte” mondom, mert a Fragment és a Baracca teljesítménye hasonló és a Via valamint a Cabinet között is erősen dilemmáztam, hogy melyiket emeljem a harmadik helyre. Az ötödik helyezés egyértelmű.
Az után következők esetében nagyobb a bizonytalanság, mert bár ezek is remek éttermek, de kisebb nagyobb hibák előfordultak s ezeket nem könnyű egymáshoz mérni. Annyi viszont biztos, hogy a felsorolt tíz hely Kolozsvár élvonalához tartozik.
Jó tapasztalatom volt az Olivo, külön kiemelném a lenyűgözően udvarias, kedves és szakszerű kiszolgálást, de a konyhája, bár átlag feletti, nem emeli be a TOP 10-be.




Hasonló a helyzet a vegán Samsaraval, mely szintén izgalmas igényes, ajánlható hely. Jó élmény volt a Nuka, átlag feletti, korrekt teljesítményt mondhat magáénak, amit nagyjából az Olivo mellé tennék.
Hadd essék néhány szó a karakteresen magyar helyekről is. Ezek között legismertebb és legnépszerűbb a Bulgakov, mely korrekt, fősodratú konyhát visz. Itt is volt szerencsém megfordulni, több ízben is, legutóbb tavaly késő ősszel. Jó ár-érték arány, lassú kiszolgálás, megszokott ízek jellemzik a helyet.








Igényesebb étterem a Rhédey café, melynek beltere lenyűgöző, konyhája stabil, színvonalas, de ha csak a gasztronómiai teljesítményt nézzük, nem kívánkozik a TOP 10-be.



A gyorséttermi kategóriában rokonszenves egység a Kaja-tanya, erről írtam is pár éve, aki gyorsan akar enni valami élvezeteset, olcsón, annak ez jó választás.




S akkor álljon itt a tapasztalatom szerinti legjobb tíz Kolozsvári étterem:

1.       Fragment
2.       Baracca
3.       Via
4.       Cabinet de Vin
5.       Bujole
6.       Bistro 1568
7.       Rod
8.       Caroussel by Chios
9.       Da Pino
10.   Livada

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült. 

A fotókat szántszándékkal válogattam azon éttermekben készültek közül, melyek nincsenek a Top10-ben, mert erra a tízre még visszatérek és ott majd lesz képi anyag is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése