Az erdélyi nagyvárosok közül a
gasztronómia és a vendéglátás területén egyértelműen és vitathatatlanul
Kolozsvár az éllovas. Ez minden bizonnyal több tényezőre vezethető vissza, a
gazdag, sok évszázados kulturális örökségre, ami hajszálgyökereken keresztül minden
téren érvényre jut, nagyon sokat számít a lélekszám, egy nagyvárosban
szükségképpen könnyebben meg tud kapaszkodni egy kísérletező kedvű, a
közönséget nemcsak kiszolgáló, de nevelni is igyekvő étterem, sokat számít az
is, hogy a város lakosságának jelentős része egyetemi hallgató, akik eleve
nyitottak az újra, s persze hatása van az anyaországi gasztroforradalomnak is.
A város vendéglátókultúrájának
utóbbi fél évtizedben történt színesedése és minőségi emelkedése
lélegzetelállító. Míg 5-10 éve egyetlen erdélyi nagyváros gasztrokínálata sem
tudta felvenni a versenyt Csonka–Magyarország nagyvárosaival, Péccsel,
Debrecennel, Szegeddel, Miskolccal, de még Kecskeméttel sem, ma már Kolozsvár
egyértelműen megelőzte ezeket, s bár nem ismerem behatóan Pozsony
vendéglátását, meg merem kockáztatni, hogy Budapest után a Kárpát medencében
itt legszínesebb és legszínvonalasabb a
vendéglők, kocsmák, kávézók és street food egységek világa.
Úgy hozta a sors, hogy az elmúlt
években elég sokszor sikerült nemcsak átrobogni Erdély fővárosán, hanem időt is
tölteni ott, s ha egy ínyenc egy nagyvárosban időt tölt, akkor ennek egy
részét a gasztronómiára áldozza.
Értelemszerű, hogy nem
véletlenszerűen ültem be az egységek nagyobb részébe, hanem elmélyedtem a témában
a világhálón, beszéltem helyi ínyencekkel és séfekkel s úgy választottam ki a legérdekesebb
célpontokat. Mielőtt tízes listámat felállítottam vona, átolvastam a román
Gault Millau kalauz ajánlásait is, s e kötetben említett éttermek közül azokat,
melyekbe nem sikerült addig eljutni, egy kivételével meglátogattam. (A Zama-ra
nem volt idő s egyébként motiváció sem: egy fősodratú étterem Kolozsváron
valahogy nem tud lázba hozni. Étlapjuk a magyar, a román és az erdélyi konyha
fogásaiból válogat, kolozsvári káposztát, csülkös babot, rakott puliszkát
készítek otthon, eszem kifőzdében, de ha lehetőségem van a magas gasztronómia
felé kacsingató helyek közül választani egy olyan gasztronómiai megapoliszban, mint
Kolozsvár, akkor azt teszem. Egyébként örülök, hogy működik olyan hely is itt,
mint a Zama, szükség van rá, de nem biztos, hogy ott a helye a kísérletező,
magas szintű technológiai tudást, kreativitást felmutató csúcséttermek között.
A Tokyot évekkel ezelőtt teszteltem, abszolút meggyőző volt, de miként, milyen
alapon illesszen be az ember egy teljes más íz-világot, más kultúrát
megjelenítő éttermet egy alapvetően nemzetközi vagy európai konyhát képviselő
étteremlistába? Maradjunk annyiban, hogy a Tokyo remek japán hely.)
S akkor hadd álljon itt egy rövid
kitérő a román Gault Millau kalauzról.
Minden jel szerint nagyon siettek
vele, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a szerkesztők vélhetően nem akarták,
hogy egy budapesti központú kalauz emberei teszteljék az itteni éttermeket. ( A
magyar sajtóban megjelent az a hír, hogy a Gault Millau Magyarország megszűnik,
s a Gault Millau Közép-európa-kalauz veszi majd át a helyét, mely Magyarország
mellett a szomszédos országok éttermeit is beleveszi a merítésbe. Ez egyelőre
nem történt meg, a Gault Millau Magyarország honlapja működik, de a 2018-as GM
- Central Europe kalauzról semmi hír, miközben a 2017-es 2016 novemberében
jelent meg).
Nekünk erdélyieknek nem
feltétlenül fáj az, hogy a Regátból csak Bukarest került be a kalauzba, de ha
arra gondolunk ez mégiscsak Romániáról szóló kötet, akkor azért abszurd, hogy
egyetlen étterem sincs benne mondjuk a közel háromszázezres Jászvásárból, ami
egyetemi központ és biztos, hogy akad több 10-12 pontos étterme. De az is
valószínűtlen, hogy a szintén háromszázezres lélekszámhoz közelítő Konstancának
ne legyen értékelhető étterme, mint ahogy az is vélelmezhető, hogy a 270.000-es
Krajován is van pár jó, kalauzképes hely.
Kolozsváron előkelő helyezést
kapott (11 pontot) a Casa Boema, mely számomra csalódás volt, egy elrontott
vagy rosszul elképzelt fogás miatt – ez a borjúmáj volt, egy amatőr szakács jobbat készít e
műfajban, mint amit itt kaptunk – két fogás inkább korrekt volt, mint izgalmas, egyedül a desszert emelkedett ki a
mezőnyből.
Ugyanakkor igen jó helyek kimaradtak a kalauzból, mint ahogy hiányos Temesvár és Nagyvárad étteremi merítése s akkor nem szóltunk arról, hogy meghatározó erdélyi nagyvárosok, mint Arad, Nagybánya, Szatmárnémeti teljes egészében kimaradtak a kalauzból.
Ugyanakkor igen jó helyek kimaradtak a kalauzból, mint ahogy hiányos Temesvár és Nagyvárad étteremi merítése s akkor nem szóltunk arról, hogy meghatározó erdélyi nagyvárosok, mint Arad, Nagybánya, Szatmárnémeti teljes egészében kimaradtak a kalauzból.
Ami az általam összeállítot top
tízet illeti, bizonyos esetlegesség nyilván e listát is jellemzi, mint
egyébként minden listát. Optimális esetben minden éttermet többször kellene
tesztelni, s megnézni minden olyan egységet, mely esetében felmerül a gyanú,
hogy üti a mércét. Ezt egyetlen ember hobbiból képtelen megtenni, erre vannak a
kalauzok. Ez az egyik esetlegességi forrás, a másik az, hogy az éttermeknek
vannak jobb és rosszabb napjai, vannak jobb és rosszabb fogásai. Mindemellett
egy 3-4-5-6-7 fogásos étkezés élménye azért besorol egy tapasztalt étteremjáró
számára egy helyet.
Annyit le merek szögezni, hogy a
lista első öt helyén szereplő éttermek ma Kolozsvár legjobb éttermei. A köztük
levő sorrend is szinte egyértelmű. „Szinte” mondom, mert a Fragment és a
Baracca teljesítménye hasonló és a Via valamint a Cabinet között is erősen
dilemmáztam, hogy melyiket emeljem a harmadik helyre. Az ötödik helyezés
egyértelmű.
Az után következők esetében
nagyobb a bizonytalanság, mert bár ezek is remek éttermek, de kisebb nagyobb
hibák előfordultak s ezeket nem könnyű egymáshoz mérni. Annyi viszont biztos,
hogy a felsorolt tíz hely Kolozsvár élvonalához tartozik.
Jó tapasztalatom volt az Olivo,
külön kiemelném a lenyűgözően udvarias, kedves és szakszerű kiszolgálást, de a
konyhája, bár átlag feletti, nem emeli be a TOP 10-be.
Hasonló a helyzet a vegán Samsaraval, mely szintén izgalmas igényes, ajánlható hely. Jó élmény volt a Nuka, átlag feletti, korrekt teljesítményt mondhat magáénak, amit nagyjából az Olivo mellé tennék.
Hasonló a helyzet a vegán Samsaraval, mely szintén izgalmas igényes, ajánlható hely. Jó élmény volt a Nuka, átlag feletti, korrekt teljesítményt mondhat magáénak, amit nagyjából az Olivo mellé tennék.
Hadd essék néhány szó a
karakteresen magyar helyekről is. Ezek között legismertebb és legnépszerűbb a
Bulgakov, mely korrekt, fősodratú konyhát visz. Itt is volt szerencsém
megfordulni, több ízben is, legutóbb tavaly késő ősszel. Jó ár-érték arány,
lassú kiszolgálás, megszokott ízek jellemzik a helyet.
Igényesebb étterem a Rhédey café, melynek beltere lenyűgöző, konyhája stabil, színvonalas, de ha csak a gasztronómiai teljesítményt nézzük, nem kívánkozik a TOP 10-be.
A gyorséttermi kategóriában rokonszenves egység a Kaja-tanya, erről írtam is pár éve, aki gyorsan akar enni valami élvezeteset, olcsón, annak ez jó választás.
Igényesebb étterem a Rhédey café, melynek beltere lenyűgöző, konyhája stabil, színvonalas, de ha csak a gasztronómiai teljesítményt nézzük, nem kívánkozik a TOP 10-be.
A gyorséttermi kategóriában rokonszenves egység a Kaja-tanya, erről írtam is pár éve, aki gyorsan akar enni valami élvezeteset, olcsón, annak ez jó választás.
1. Fragment
2. Baracca
3. Via
4. Cabinet
de Vin
5. Bujole
6. Bistro
1568
7. Rod
8. Caroussel
by Chios
9. Da
Pino
10. Livada
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
A fotókat szántszándékkal válogattam azon éttermekben készültek közül, melyek nincsenek a Top10-ben, mert erra a tízre még visszatérek és ott majd lesz képi anyag is.
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
A fotókat szántszándékkal válogattam azon éttermekben készültek közül, melyek nincsenek a Top10-ben, mert erra a tízre még visszatérek és ott majd lesz képi anyag is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése