Az erdélyi és a partiumi
vendéglátásnak nagyjából tíz év kellett ahhoz, hogy megjelenjen néhány érdekesebb
étterem, melyre érdemes odafigyelni azoknak, akik nem elsősorban a jóllakásért étkeznek
a városban, hanem kulináris ihletet, élményt, íz-kalandot keresnek.
Ezek jelentős része olasz volt,
ami nem véletlen. Az olasz gasztronómia a legszínesebb és legnépszerűbb konyhák
egyike európai szinten. Úgy képes megnyerő íz-játékokat nyújtani, hogy egyszerre
szól a kulinárisan avatatlanokhoz és az ínyencekhez, persze jellemzően más-más
fogásokon keresztül. De egy jó pizza vagy egy mesterien elkészített pasta,
mondjuk egy vargányás ravioli örömére lehet bárkinek. Nem véletlen, hogy a nagy
guru, Heston Blumenthal „A tökéletesség
konyhája” című könyvébe beválogatta a pizzát is, aminek a tudományos eszközöket
is igénybe vevő, tökélyre fejletett változatát mutatja be a kötetben. S persze
sokat számít az, hogy e magyar területek száz éve román uralom alatt vannak s a
román latin nyelv: az olaszok könnyen megtanulják, mint ahogy az Olaszországban
mesterséget tanuló román fiatalok is könnyedén elsajátítják az olaszt. Az olasz
konyha hatása mindmáig érezhető, nem véletlen, hogy e sorozat keretén belül bemutatott
tíz étterem bő felében érvényesül e befolyás.
A Via29 legkedvesebb élményeink
egyike volt, annak dacára, hogy azon helyek, ahol az antentikus olasz étlapra
pacalleves és gulyás kerül, többnyire a gyenge-átlagos kategóriába tartoznak.
Esetükben a főszabály érvényesül: ki sokat markol, keveset fog. Itt szerencsére
nem így volt. Az étlap gerincét a helyben gyúrt tészták, pizzák teszik ki, de
kínálnak bizalomgerjesztő, tenger gyümölcseiből, kagylóból, rákból, polipból
készült fogásokat, továbbá hal- és húsételeket is. Az asztalon üvegtégelyekben
pizzaszósz, erőspaprikás valamint zöldfűszeres olívaolaj, továbbá grissini a
várakozás idejére.
Rendeltünk foccacia-t, mely a hely nevét viselte, rajta rukkola, zöldfűszerek, fokhagyma, friss paradicsom és prosciutto crudo (23), húsos gombás pasta-t (28), parasztcsorbát (13) valamint málnás sajttortát (15). A foccacia a sajt és szósz nélküli pizza-felfogásban készült, remek volt, akárcsak a leves és a pasta. A desszert volt tulajdonképpen a legizgalmasabb, ami jó üzletpolitika, hiszen a végén csattan az ostor, a desszert határozza meg a távozó vendég szájízét konkrét és átvitt értelemben egyaránt. A mára már slágerétellé lett cheese-cake-et – ezsesetben inkább túrótortát – málnadzsemmel tálalták, a dekoráció kiegészült málna espumával, zsidó cseresznyével (physalis) valamit eperhasábokkal. Külön kedves gesztus volt, hogy miután a gyermekek kívántak még epret, hoztak még nekik két szemet szépen felvágva, ami nem került fel a számlára. E gesztustól függetlenül is tanítani lehetne azt, ahogy itt a vendéggel bánnak. Az árak barátságosak, helyenként már-már zavarba ejtően azok, mint a fentiekből is látható, egy személy 50 lejből rendelhet két fogást, italt s még a borravalóra is futja, különösen, ha például vargányás csirkét vagy milánói sertéskarajt rendel, aminek az ára potom 23 illetve 21 lej.
Az Allegria azon ritka helyek egyike,
melyek esetében a besorolás magasabb, mint amit a személyes élmény indokolttá
tenne. Ez a hely minden bizonnyal többet tud, mint amit én maga láthattam-tapasztalhattam.
A beltér hangulatos, érdekesen ötvözi az antik elemeket a modernekkel, anélkül
hogy az összhatás erőltetetten eklektikus lenne. Szárazon érlelt marhahúsok
kelletik magukat a látvány-érlelőben, a jégágyon szebbnél szebb tengeri halak a
bejáratnál. Világos, itt tudják, hogy jó éttermet csak minőségi, friss alapanyagra
lehet építeni. Az étlap is nagyon bíztató.
Pincéremmel nem alakult ki jó viszony szinte modortalanságig barátságtalan volt, ezzel együtt nem pontoztam le az éttermet, mert pincérek jönnek-mennek, a konyha az, ami az éttermet meghatározza. (Ha valaki ellentmondást lát e kitétel valamint a Corsarul diszkvalifikálása között, akkor jelzem, hogy ott az az ember, aki kitöröltette velem a telefonomból az étlapról készített fotókat erődemonstrációként, nem egyszerű pincér volt, hanem fellépéséből, imázsából következtethetően séf és tulajdonos egy személyben. Nagy különbség.) Fritto misto nevű kedvelt olasz ételt rendeltem, ami tintahalat és rákot jelent frissen sütve, vékony ropogós lisztes panírban, amihez átlagos ketchupos majonéznek tűnő szószt adtak. Köretként roston sült zöldségeket rendeltem. A tenger gyümölcsei frissek, finomak voltak, a köretet (gomba, lilahagyma, paprika, paradicsom, padlizsán vaslapon sütve) lehetett volna bátrabban hőkezelni, de így sem volt rossz. Az ízesítésükbe besegített az asztalon levő korrekt olívaolaj, valamint a só- és borsdaráló.
Csalódást csak a desszert okozott,
fősodratú, fojtós, nehézkes citromtorta-szeletet kaptam a hely atmoszférájához és
színvonalához sokkal inkább illő könnyed, franciás stílusú helyett. Betudtam
ezt a balszerencsés választásnak. Az árak itt magasabbak az átlagnál, de vannak
kedvező árfekvésű, 30 lej alatti ételeik is.
Nagyváradon tapasztalatom szerint
egész jók a hoteléttermek, e listán kettő is szerepel közülük. A The Hub Ramada hotelhez tartozik. A beltér trendien
elegáns, de ez nem zavaró, szó sincs feszengésről. A tévé, amire semmi szükség,
be ugyan kapcsolva, de szerencsére nem adtak rá hangot. Megfelelő háttérzene
szól, ami jó pont. A kiszolgálás főúri, egyszerűen kifogástalan, kedves, tartásos
és udvarias egyszerre.
Az étlap izgalmas, van egy steakekkel
foglalkozó része, pontos, illusztrált ismertetővel a marha egyes húsrészeiről, mely
elmagyarázza, hogy miből is áll a szárazérlelés, ami egyébként a minőségi marhahús
titka. Van egy tapas válogatásuk is a tintahalkarikától a rákon át a
zöldségtempuráig. S persze pastak, rizottók, hús- és halételek.
Jómagam sült paprikás, aszalt paradicsomos, zöldfűszeres kecskesajtkrémet (17), hamburgert (31) és Creme Brulée-t (15) ettem. Ételeim jók voltak, de az egyébként pazarul tálalt burgertől többet vártam. A húspogácsa szép volt, itt jó húsokkal dolgoznak, de ezzel a burgerrel nem kísérleteztek eleget. A húspogácsa nem elég, ha jó húsból van, szaftosnak is kell lennie, amit egyrészt faggyú hozzáadásával vagy eleve faggyús hús ledarálásával lehet elérni, másrészt azzal, ha nem sütjük a húst szürkére. A burger tetejére helyezett két darab mirelit rántott hagymakarika is kiábrándító egy ilyen színvonalú helyen, nem olyan nagy dolog helyben panírozni, a félkész-termékeket hagyják meg a gyorsétkezdéknek. Ennek dacára összességében a The Hub is jó élmény volt, s mint látható, az árakkal sem volt probléma.
Egy mondatos összefoglalóként
leszögezhető, hogy a döccenők dacára a bemutatott helyek jó minőséget nyújtanak,
az ember nyugodtan elvihet egy külföldi vendéget bármelyikbe.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése