Mindig is nagyra tartottam azokat
a vendéglátósokat, akik egy fővárosközpontú országban képesek voltak vidéken
olyan szintű teljesítményre, hogy bekerüljenek vele az országos köztudatba. S
nem is elsősorban a százezres lakosságszámú nagyvárosokra gondolok, hanem inkább
a kisebb településekre. Halascsárda Akasztón, ínyenc étterem Fertőrákoson vagy
Balatonszemesen (Ráspi, Kistücsök),
minőségi cukrászda Gyulán vagy Soltvadkerten (Száz éves ill. Szent
Korona cukrászda).
S ha már a cukrászdáknál vagyunk,
ezek is két csoportba sorolhatóak. Vannak az újhullámos, francia stílusúak,
mint a Mihályi desszertszalon Vácon, vagy a miskolci Desszertem s vannak fősodratúak,
melyek a hagyományos, megszokott ízvilágon belül maradó egységek közül emelkednek
ki. A kettő közé illeszteném a Damniczkit Székesfehérváron, a Patakit Érden, a
Solier-t Gödöllőn.
A fősodratú igényes egységek
sorát gyarapítja a Csuta cukrászda Csákváron, melynek tulajdonosa a
fagylaltversenyeken aratott eddig országos sikereket. Nemzetben gondolkodó emberként
értékeltem a cukrászda homlokzatára kitűzött magyar zászlót és a csákvári Kárpátia
koncert plakátja a bejárati ajtón. Kellemes kerthelyiségük van, minijátszótérrel, amit igénybe is vettünk.
Itt próbáltuk ki az idei
országtortát, a Komáromi kislányt, ami szakmai berkekben komoly vitát váltott
ki, ezúttal is akadt egy csúcscukrász, aki kóstolatlanul nekitámadt azt országtorta
„intézményének”, s konkrétan ennek a tortának is, esztétikai alapon. (Minden
elismerésem a megszólalóé, ami az ő szakmai teljesítményét illeti. Viszont az
országtorta célja aligha az, hogy olyan komplex és kreatív legyen, mint az ő
keze alól kikerülő desszertcsodák. Az országtorta milliók számára hivatott az átlagnál
jobb élményt nyújtani azzal, hogy többszáz egységben elkészítik országszerte,
megadott recept alapján, bárki számára hozzáférhető áron. S e szerepkörét
betölti.)
Minket egyébként meggyőzött a Komáromi
kislány. Ettünk még egy mille feuille-t is, az sem volt rossz, de jobbat vártunk.
Megkóstoltuk a díjnyertes parmezános körtefagyit is, jó volt, de nem találtuk
lehengerlőnek. Összességében szerettük a helyet.
Annyi biztos, ha utunk átvezet
Csákváron, mondjuk Mór fele, mint ezúttal is, akkor ismét megállunk ebben a méltán
népszerű cukrászdában és kipróbálunk más fagyi-ízeket is, lehetőleg azok közül,
melyek díjazottak voltak az elmúlt években, például a 2012es év fagylaltját a
Triászt.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése